Ny flyglinje mellan Kalmar och Frankfurt


2021-05-07

Bild: Air Dolomiti

Med planerad start den 19 september 2021 kommer man kunna flyga direkt mellan Kalmar och Tysklands största flygplats och hubb, Frankfurt. Linjen kommer trafikeras av Air Dolomiti, Lufthansakoncernens italienska flygbolag.

Frankfurt Airport och Tyskland har under lång tid legat i topp på önskelistan för att vidareutveckla flygtrafiken och tillgängligheten till och från Kalmarregionen. Frankfurt är Tysklands största, Europas tredje och världens elfte största flyghubb, vilket ger både företagen och privatresenärerna i Kalmar, Blekinge och Kronoberg ett helt nytt fönster mot världen.

– Vi är oerhört glada och samtidigt väldigt ödmjuka inför den här förfrågan från Lufthansa och Air Dolomiti. En internationell navförbindelse i Lufthansas linjenät kommer att lösa bristen på effektiva kommunikationer till och från sydöstra Sverige. Detta till det bättre för befintligt näringsliv, för att locka nya besökare, för etablering av nya företag och på sikt även för ökad inflyttning menar Ronny Lindberg, VD på Kalmar Öland Airport.

– Vi ser fram emot uppstarten i september då vi hoppas att situationen är bättre och att världen åter öppnar upp för resande. Både flygbolaget och vi själva har givetvis en inbyggd flexibilitet kring uppstarten, med hänsyn till pandemins utveckling, säger Ronny Lindberg.


Näringslivet och besöksnäringen välkomnar den nya linjen
Tyskland är en uttalat viktig marknad för det lokala och regionala näringslivet. Via Frankfurt når företagen alla tyska destinationer som efterfrågas och ansluter även enkelt till övriga Europa och världen.

Bank Bergström VD på Nordic Nest ser mycket positivt på tillskottet.
– En internationell hubb, och just Frankfurt är en önskedröm för oss som har ett kontor med tio medarbetare i Sydkorea. Andra länder i Asien, exempelvis Thailand är viktiga för oss ur ett inköpsperspektiv, berättar Bank. Med den nya hubben får vi också mycket bättre möjligheter att attrahera personer till teamet som har en anknytning till andra platser i världen. Jag är övertygad om att många ser det som en dröm att kunna bo och jobba på en plats som Kalmar, med närheten till Öland och havet. Samtidigt vill man kunna besöka familj och vänner i andra delar av världen, säger Bank Bergström.

– Detta hade vi nästan inte vågat önska oss, säger Anders Engström, Area Manager, på SAFT.
– Vi som har 99 procent av vår försäljning utanför Sverige ser mycket positivt på en direktlinje till Frankfurt. Saft i Oskarshamn är en av koncernens mest betydande fabriker och att då kunna korta avståndet, både för kunder samt för de många försäljningskontoren runt om i världen, ser vi som mycket värdefullt.

Tyskland är även en prioriterad marknad för besöksnäringen i Kalmar län. Den nya flyglinjen öppnar upp för den internationella turismen till regionen och möjliggör på sikt även nya företagsetableringar och inflyttning till länet. 

– En hubb i Europa är något vi arbetat för under lång tid, så vi är väldigt glada över detta beslut, säger Helena Nilsson, Regional utvecklingsdirektör på Region Kalmar län.
– Det ger oss en ökad tillgänglighet till den internationella marknaden, inte minst Tyskland, som 2019 stod för hela 50 procent av våra utländska besökare. Helena poängterar att flyglinjen kommer ha en betydande effekt både när det gäller att återfå de långväga gästerna i pandemins spår samt för länets internationella tillväxt framåt. 


Flygbolaget och linjen
Air Dolomiti, med bas i italienska Verona, ägs sedan 2003 till 100 % av Lufthansa Group och trafikerar flygplatserna i München och Frankfurt, Tysklands största hubbar.  Genom den nya linjeetableringen blir Kalmar Öland Airport en del av Lufthansas globala flygnätverk.Den nya linjen kommer trafikera Kalmar fem dagar i veckan med en modern 100-120-sätes Embraer 195.

– Jag är mycket glad över den här nya anslutningen, som kommer ge enkel access till Sverige och göra utbudet av destinationer och förbindelser från Frankfurts flygplats än rikare och mer attraktivt. Flyglinjen är del i vår plan att erbjuda våra passagerare
nya destinationer, kommenterar Joerg Eberhart VD och koncernchef för Air Dolomiti.


Samarbete över länsgränserna
För att kunna möta näringslivets efterfrågan med en riktigt bra och tillförlitlig flygprodukt, kommer linjen trafikera både Kalmar och Ronneby. Ett samarbete som borgar för en snabbare etablering och en långsiktig bärkraftighet för flyglinjen. Samarbetet är också intressant ur ett turistiskt perspektiv, då Kalmar och Blekinge tillsammans kan erbjuda ett brett utbud av produkter och upplevelser gentemot internationella besökare, som kan röra sig mellan länen och även flyga in till en plats och hem från en annan om de så önskar.


Källa: Kalmar Öland Airport