Peab lanserar ECO-Asfalt i hela Norden


2021-05-07

ECO-asfalt asfaltverk Tønsberg.
Bild: Peab
ECO-asfalt asfaltverk Tønsberg.

Håkan Jacobsson, vd Peab Asfalt.
Bild: Peab
Håkan Jacobsson, vd Peab Asfalt.

Som första asfaltverk i Norge startar Peab Asfalt i Tønsberg idag, den 5 maj, tillverkningen av ECO-Asfalt. Detta innebär att ECO-Asfalt nu finns i Peabs samtliga nordiska länder.

ECO-Asfalt tillverkas sedan 2015 i Sverige och tidigare i år lanserades ECO-Asfalt i både Finland och Danmark.

– Vi arbetar alla för att minska våra koldioxidutsläpp. Vid tillverkning av asfalt är det torkning och uppvärmning av stenmaterialet som är den process som kräver störst mängd energi. Vi har därför ställt om och vid tillverkning av ECO-Asfalt används en fossilfri värmekälla och koldioxidutsläppen halveras. Jag är idag väldigt stolt över att vi kan erbjuda marknaden ECO-Asfalt i alla våra länder, säger Håkan Jacobsson, vd Peab Asfalt.

Efter förvärvet av YIT:s beläggningsverksamhet har Peab Asfalt totalt 70 stationära och 20 mobila verk i Norden. Bara under 2020 var koldioxidbesparingen i Sverige 41 000 ton, vilket motsvarar cirka 31 500 bilar som kör 1 300 mil vardera (100 g CO2ekv/km).

Då förutsättningarna är olika i våra nordiska länder sker uppvärmningen på olika sätt. På verket i Tønsberg i Norge är det fossila bränslet ersatt med biogas och bio-olja, som producerats av restprodukter från jordbruk, skogsbruk och annat organiskt avfall.

Med ECO-Asfalt minskas klimatpåverkan och naturresurser sparas, utan att slutproduktens egenskaper påverkas. ECO-Asfalt kan helt ersätta konventionell varmtillverkad asfalt i alla typer av applikationer, exempelvis högtrafikerade vägar, flygfält, industriplaner, hamnar, gator och cykelbanor.

– Peab har som mål att vara klimatneutrala innan 2045 och både ECO-Asfalt och våra andra ECO-koncept; ECO-Betong, ECO-Ballast, ECO-Stomme och ECO-Prefab är en viktig del för att nå det målet, avslutar Håkan.


Källa: Peab