Det ska Helsingborgs nya bro heta


2021-06-11

Varvsbron från ovan i maj 2021.
Bild: David Lundin
Varvsbron från ovan i maj 2021.

Efter att ha fått in hundratals namnförslag på den nya gång- och cykelbron mellan Helsingborg C och Oceanhamnen beslutade stadsbyggnadsnämnden vid gårdagens möte att den ska heta Varvsbron. Bron ska stå färdig och öppna i början av september.

I början av april önskade Helsingborgs stad namnförslag från invånarna till den nya gång- och cykelbron. På mindre än två veckor fick staden in drygt 550 förslag. Hela 357 namn var unika och 56 stycken mötte kraven på lämplighet utifrån god ortnamnssed.

– Det känns jätteroligt att så många har engagerat sig och bidragit med förslag på namn. Varvsbron är ett utmärkt val av namn som bidrar till att lyfta fram stadens och platsens historia i ett nytt sammanhang för såväl besökare som kommande generationer säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Helsingborgarnas förslag gick vidare till en jury bestående av stadsarkitekten, stadsantikvarien, en landskapsarkitekt för gestaltning, en tjänsteperson samt en representant från Lantmäteriet. Juryn sammanfattade och lämnade sedan förslag på namn vidare för beslut i stadsbyggnadsnämnden. 

– Vi fick in väldigt många bra namnförslag. Vi följer god ortnamnssed vilket innebär att hänsyn tas till såväl de kulturhistoriska som till de funktionella och de språkliga aspekterna. Det handlar i mångt och mycket om att i varje enskilt fall göra en avvägning mellan dessa aspekter. Många ville nämna efter en känd person, en händelse eller landmärken i omgivningen – vilket blev fallet. Varvet har legat på platsen i ca 125 år och varit en viktig arbetsplats för staden under lång tid, säger Karin Gjörtler, enhetschef för kart och mät/lantmäteriet på stadsbyggnadsförvaltningen.  


Bron knyter Oceanhamnen närmare till staden

Den nya gång- och cykelbron mellan Helsingborg C och Oceanhamnen blir en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut. Tack vare bron blir det även enklare att nå olika upplevelser i omgivningen, så som Dockanparken och Djungellekan som nu håller på att byggas, aktiviteter under H22 City Expo nästa sommar, RecoLab och centrum.


Källa: Helsingborgs stad