Swedavias satsning på bioflygbränsle fortsätter – sex samarbetspartners med i årets upphandling


2021-06-23

Stockholm Arlanda Airport.
Bild: Victoria Ström
Stockholm Arlanda Airport.

Som ett led i att minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteresorna med flyg har Swedavia för andra året i rad bjudit in andra aktörer till en samordnad upphandling av bioflygbränsle. I årets upphandling deltar SOS Alarm, Göteborgs Hamn, 2030-sekretariatet samt länsstyrelserna i Västernorrland, Hallands län och Gotlands län.

För många bolag och organisationer är flyget nödvändigt. Lika viktigt är det att kunna resa så klimateffektivt som möjligt. Swedavia bjuder därför sedan 2019 årligen in till en samordnad upphandling där företag och organisationer kan delta och göra avrop på ett avtal för bioflygbränsle som Swedavia upphandlar. Syftet är att fler företag och organisationer ska minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteflygresorna och att främja en storskalig produktion av bioflygbränsle – något som är viktigt för flygbranschens klimatomställning.

– Flyget skapar stora värden genom att göra det möjligt för människor att resa över långa avstånd på ett tidseffektivt sätt. Samtidigt behöver hela transportsektorn, inklusive flyget, på sikt bli fossilfri. De bolag, organisationer och offentliga verksamheter som deltar i den här upphandlingen reducerar dels utsläppen från sina egna flygresor kraftigt och är dels föredömen genom att visa att det redan idag är möjligt att flyga nästintill fossilfritt, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

I år deltar Göteborgs Hamn, SOS Alarm, länsstyrelsen i Västernorrland, länsstyrelsen i Hallands län, länsstyrelsen i Gotlands län och 2030-sekretariatet i upphandlingen. Det är dubbelt så många samarbetspartners som förra året. Sammanlagt upphandlascirka 100 ton bioflygbränsle vilket motsvarar 1100 flygresor tur och retur Stockholm-Amsterdam. Då covid-19-pandemin haft stora effekter på tjänsteresandet är årets volym ungefär hälften så stor som föregående år.

– Covid-19-pandemin har fått mycket dramatiska effekter för flygbranschen, men också för ekonomin i övrigt. Samhällets klimatomställning måste dock fortsätta. Det är därför mycket glädjande att antalet aktörer som ser värdet i att satsa på hållbara flygresor faktiskt ökar i år, pandemin till trots, säger Jonas Abrahamsson.

Avtalet gäller från juli 2021 till och med juni 2022 och möjlighet finns att göra flera avrop under avtalstiden.

Sedan 2016 har Swedavia årligen köpt in bioflygbränsle som motsvarar bolagets egna tjänsteflygresor. Bioflygbränsle minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 85 procent ur ett livscykelperspektiv jämfört med traditionellt flygbränsle. Alternativa bränslen är, tillsammans med elektrifiering och energieffektivisering några av nycklarna för flygbranschens klimatomställning. Genom bränslesnålare motorer, lättare flygplan och effektivare sätt att flyga har koldioxidutsläppen per passagerarkilometer minskat med över 80 procent de senaste 50 åren.


Källa: Swedavia