Planera för tågstopp mellan Malmö och Lund


2021-08-24

Mellan 28 augusti och 6 september stoppas tågtrafiken Malmö och Lund då nya växlar byggs och två nya järnvägsbroar lanseras vid Klostergården i Lund. På bilden syns en av de broar som ska skjutas på plats.
Bild: Trafikverket/NCC
Mellan 28 augusti och 6 september stoppas tågtrafiken Malmö och Lund då nya växlar byggs och två nya järnvägsbroar lanseras vid Klostergården i Lund. På bilden syns en av de broar som ska skjutas på plats.

Mellan den 28 augusti och 6 september står tågen stilla mellan Malmö och Lund när två nya järnvägsbroar ska skjutas på plats vid Klostergården i Lund. Stoppet innebär att all tågtrafik norrifrån stannar i Lund och att i stort sett all trafik från söder stannar vid Malmö C.

Trafikverket bygger ut järnvägen mellan Malmö och Lund till fyra spår. Målet är ökad kapacitet och när kapaciteten på järnvägen ökar knyts Sverige närmare och det skapas nya möjligheter att pendla, studera och arbeta. Målet är en framtid där fler kan åka tåg.

I samband med fyrspårsutbyggnaden mellan Malmö och Lund byggs en ny station vid Klostergården i Lund. Mellan 28 augusti och 6 september skjuts två nya järnvägsbroar in i banvallen vid Klostergården. Dessutom byggs nya växlar i spåren som förberedelse inför inkopplingen av fyra spår 2023.
- Det är otroligt mycket arbete som ska utföras under de dygn tågtrafiken mellan Malmö och Lund står still så vi har intensiva dagar framför oss. Men arbetet är väl planerat och många står redo att sätta igång, säger Lena Hägg, biträdande projektchef, Trafikverket.

Tillsammans med Skånetrafiken arbetar Trafikverket nu för att trafikstoppet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt för alla som behöver resa.
– Vi förstår att det kan skapa problem för de som pendlar, men vi hoppas att alla kan ha samma målbild som oss, en pålitlig järnväg där fler kan resa på ett grönt och tryggt sätt, säger, Lena Hägg.

Trafikverket och Skånetrafiken uppmanar alla att planera sin resa under tågstoppet.
– Erfarenheten från tidigare innebär att vi kommer att köra ett stort antal ersättningsbussar. Men den som ska resa under dessa dagar måste planera sitt resande eftersom det tar längre tid att resa med buss än med tåg. Vi behöver också hjälpas åt för att fortsatt undvika trängsel. I vår app och på vår hemsida finns all information som man behöver för resan, säger Mats Ohlsson, senior trafikutvecklare tåg på Skånetrafiken.


Så påverkas du av tågstoppet:
Stoppet innebär att all tågtrafik på Södra stambanan norrifrån stannar och vänder i Lund och för resa vidare söderut är det ersättningsbuss som gäller. Nästan all trafik från söder stannar vid Malmö C, med undantag för Pågatågen som normalt stannar i Burlöv, Åkarp och Hjärup och kommer fortsätta med det under tågstoppet.
Under rusningstid går det även att resa med tåg hela vägen mellan Malmö och Helsingborg via Lomma, Kävlinge och Furulund. Mitt på dagen ersätts den trafiken också med bussar. 

Ersättningsbussar kör Lund - Hjärup och Lund - Malmö. Bussarna stannar vid Banvallsvägen i Hjärup, vid Bangatan och Skyttelbron vid Lund C och i Malmö stannar bussarna vid Utställningsgatan, norr om Malmö C.
Det kan bli tätare trafik på vägarna eftersom fler kommer att pendla med bil. Undvika att resa under rusningstid, då slipper du själv att påverkas av tågstoppet och du underlättar för dem som måste resa.

Vissa godståg och fjärrtåg leds om via Lommabanan, SJs nattåg påverkas heller inte av stoppet.


Källa: Trafikverket