Rejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojekt


2021-09-07

Bild: Sofia Wike

Rejlers har vunnit uppdraget att bistå Gävle Energi i byggnationen av en ny fjärrvärmeledning mellan Gävle och Sandviken. Projektet görs i samverkan med Sandviken Energi i syfte att tillsammans minska påverkan på miljön och bidra till ökad hållbarhet i regionen. Rejlers ansvarar för produktionsplanering och byggledning i uppdraget som beräknas vara färdigt under 2024.

Fjärrvärmenäten i Sandviken och Gävle ska kopplas samman i ett unikt projekt som innebär en betydande minskning av regionens koldioxidutsläpp. Den över 20 km långa fjärrvärmeledningen kommer att binda samman kommunernas fjärrvärmenät så att både Gävle och Sandviken får tillgång till fjärrvärme från restvärme och förnybara energikällor. Idag produceras Sandvikens fjärrvärme i värmeverket i Björksätra där man använder bland annat torv, vilket är ett fossilt bränsle.

– Sammankopplingen av städernas fjärrvärmenät är ett stort, spännande och komplext projekt. Rejlers bidrar med rätt kompetens och hjälper oss att på ett effektivt sätt driva projektet framåt, säger Peter Rosenkvist, Affärschef Fjärrvärme Gävle Energi.

– Vi är glada över uppdraget och ser fram emot att bidra i det här nytänkande projektet som har ett starkt fokus på hållbarhet. Fjärrvärmen har en viktig roll att spela i energiomställningen och samhällets strävan mot 100 procent förnybar el, säger Ulrik Björk, Business Area Manager inom divisionen Energy på Rejlers.

Genom utfasningen av fossila bränslen beräknas den nya fjärrvärmeledningen minska koldioxidutsläppen med cirka 46 000 ton per år, vilket motsvarar närmare 64 000 flygresor till Thailand tur och retur. Projektet har fått investeringsstöd från Klimatklivet, Naturvårdsverkets satsning på investeringar som minskar utsläpp av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Byggstart av fjärrvärmeledningen är planerad till första kvartalet 2022 och projektet förväntas vara färdigt under 2024.


Källa: Rejlers