Två besvärliga tillfällen på Västkustbanan i höst


2021-09-08

Bild: Hallandstrafiken

För den som ska resa mellan Göteborg och Skåne i höst, kan det bli en omständligare resa kantad av ersättningsbussar. Detta beror på två planerade tågstopp.

– Resan genom Halland kommer definitivt att ta längre tid, så man bör vara ute i extra god tid och ha extra goda marginaler. Eller kanske till och med försöka resa vid en annan tidpunkt, säger Peter Gyllander, Hallandstrafikens presschef.

Vid två tillfällen i höst kan det bli extra besvärligt på Västkustbanan om man vill resa med tåg mellan Göteborg och Skåne. Resenärerna på Västkustbanan kommer att behöva byta till ersättningsbussar, på två delsträckor. Detta eftersom två stora arbeten pågår samtidigt – Varbergstunneln i Varberg och dubbelspårsutbyggnad vid Maria station i Skåne. Vid två tillfällen kommer alltså buss ersätta tågen samtidigt vid dessa arbeten.

– Alla kommer såklart alltid fram till destinationen, men under de här dagarna blir det lite krångligt att resa och tar längre tid. Speciellt om man ska resa hela vägen mellan Göteborg och Skåne. Man får då åka ersättningsbuss en bit av vägen, både i Halland och i Skåne, säger Peter Gyllander.


Så vad är det som händer?
1. I Skåne bygger Trafikverket dubbelspår mellan Ängelholm och Maria station i norra Helsingborg. Arbetet startade den 6 september och pågår till och med den 14 november, och innebär bland annat att Öresundståget kör en annan väg och inte stannar i Landskrona och Helsingborg. Buss kommer ersätta Öresundståget mellan Helsingborg och Ängelholm. Dessutom ställs Pågatågen in mellan Helsingborg och Halmstad.

2. Under dessa 10 veckor kommer Västkustbanan dessutom stängas av i Halland vid två tillfällen. Detta på grund av arbetet med Varbergstunneln.

Helgen 24–26 september:
• Fredagen den 24 september fram till kl. 22.00:
Öresundstågen går inte längre norrut än Falkenberg. Buss ersätter från Falkenberg upp till Göteborg.

• Fredagen den 24 september efter kl. 22.00 - Söndagen den 26 september kl. 12.00:
Öresundstågen går inte längre norrut än Halmstad. Buss ersätter från Halmstad upp till Göteborg.

• Söndagen den 26 september efter kl. 12.00:
Öresundstågen går upp till Falkenberg igen. Buss ersätter från Falkenberg upp till Göteborg.


Måndag till fredag 11–15 oktober mellan kl. 9.00-15.00:
Inga Öresundståg kan köra mellan Varberg och Falkenberg mellan kl. 9.00 och 15.00. Buss ersätter tåget på sträckan.

– Räkna alltså med längre restid under de här tågstoppen och se till att du har rejält med marginal för din resa, avslutar Peter Gyllander.


Källa: Hallandstrafiken