Edwin Hansson vann kvaltävling till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer i Uppsala


2021-09-17

Edwin Hansson går tredje året på inriktning transport på Uddevalla gymnasieskola. Han vann dagens kvaltävling i Uppsala.
Bild: TYA
Edwin Hansson går tredje året på inriktning transport på Uddevalla gymnasieskola. Han vann dagens kvaltävling i Uppsala.

Bild: TYA

I onsdags avgjordes den för året första kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilschaufförer. Kvaltävlingen hölls i Uppsala och dagens vinnare heter Edwin Hansson och går sista året på Uddevalla gymnasieskola inriktning transport. Med 128 poäng har Edwin nu kvalificerat sig till Yrkes-SM i Växjö 2022. På andra plats kom Albin Andersson, Vänergymnasiet i Mariestad, fem poäng efter Edwin med 123 poäng.

På en hedrande tredje plats placerade sig Axel Wikander från Skärgårdsgymnasiet i Åkersberga med 122 poäng.


Hur känns det?
– Det känns väldigt bra! Särskilt med tanke på att jag har tränat en och en halv gång inför den här tävlingen.


Ser du fram mot att tävla i Yrkes-SM i Växjö 2022?
– Det ska bli jätteroligt att se hur det fungerar med en sån stor tävling. Jag ser verkligen fram mot att ställa upp där, säger en glad Edwin Hansson.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkeschaufförer.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på TYA.

Huvudpartner är Volvo Lastvagnar som ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon.


Källa: TYA