Utan tåget lyfter inte flyget – nytt avtal mellan AFAB och Green Cargo


2021-09-17

Bild: Green Cargo

Efter ett långt och lyckat samarbete på 15 år mellan A Flygbränslehantering (AFAB) och Green Cargo AB skriver parterna nytt avtal på ytterligare drygt fem år. Kommunikation, flexibilitet och hög kvalitet på punktlighet väger tyngst i det hållbara logistikupplägget. Järnvägstransporterna har sedan samarbetet inleddes ersatt cirka 210 000 lastbilar och AFAB har minskat sina utsläpp med 98 procent och sammanlagt 76 000 ton koldioxid.

Flygbränsletransporterna på järnväg går mellan Gävle Hamn och Brista lossningsstation utanför Arlanda. Under dessa 15 år har Green Cargo kört drygt 8 271 000 ton flygbränsle i nästan 130 000 vagnar och 7 600 tåg. Järnvägstransporter innebär färre lastbilstransporter, som minskar slitage och partikelutsläpp, och bidrar till höjd trafiksäkerhet på vägarna.

Volymerna med flygbränsle har tidigare ökat genom åren och Green Cargo har kört mellan 10-15 tåg i veckan. Men när pandemin slog till 2020 minskade behovet av flygbränsle drastiskt och systemtågen minskade till ett tåg i veckan. Resande har ökat igen, men det är en oviss framtid. Tillsammans har AFAB och Green Cargo under det senaste år arbetat intensivt med att hitta lösningar för ett nytt logistikupplägg som passar den nya verkligheten.

– Vi är mycket nöjda med personalens höga mått på kvalitet och engagemang. Det rullar på som tåget, alla tider på dygnet. Green Cargo har ett vinnande koncept med leveranssäkerhet som är svår att konkurrera med när det gäller en transport i den här digniteten. Vi ser framemot ytterligare 5 år tillsammans med Green Cargo, säger Bengt Westman, vd på AFAB.

Tillsammans har parterna byggt en stabil lösning för ett långsiktigt samarbete. Green Cargo har under alla dessa år levererat en i stort sett hundraprocentig punktlighet med endast en handfull avvikelser på 15 år.

– Viktiga parametrar för avtalet är kommunikation, flexibilitet och hög kvalitet på punktlighet. Vi på Green Cargo vässar nu upp ytterligare för att möta AFABs behov och efterfrågan av bränsle till Arlanda. Det är först nu vi ser en trend på ökat flygresande igen efter pandemin, vilket innebär fler tåg för oss. Vi är glada att AFAB åter valt att samarbeta med oss för en fortsatt stabil och hållbar järnvägslösning, säger Björn Nordh, säljare på Green Cargo.



Källa: Green Cargo