Rederiet betalar för oljesaneringen


2021-11-16

Bild: Piteå kommun

Oljeutsläpp vid Haraholmen tidigare i år kostade 380 000 kronor att sanera. Men det belastar inte skattebetalarna i Piteå eftersom rederiet nu har tagit på sig att betala kostnaderna. Rederiet har sedan tidigare krävts på en föroreningsavgift på 142 800 kronor.

Det var i slutet av augusti som ett oljeutsläpp upptäcktes i havet utanför djuphamnen i Piteå. 1000 liter smörjolja och diesel hade läckt ut från nederländska fartyget Moezelborg som ägt av rederiet Wagenborg. Räddningstjänsten i Piteå- Älvsbyn jobbade med sanering i en dryg veckas tid.

– Brandmännen gjorde en mycket bra insats, säger Räddningschef Torbjörn Johansson. Han är tacksam över att oljeutsläppet trots allt inte blev lika illa som man först befarade.

Av de 380 000 kronor som rederiet ska betala är personalkostnaden är på drygt 150 000 kronor, resten är materiel, utrustning och fordon. En ganska stor post är de absorptionslänsarna som kostade nästan 100 000 kronor. Länsarna lades ut längs oljebesmittade stränder för att suga upp oljerester som man inte kunde ta upp med skimrar eller med hink.

– För dem som har stugor i området blev utsläppet påtaglig. Vi stugorna luktar det fortfarande olja vilket förstås inte är roligt för de som drabbats. Men expertisen säger att med väder, vind och tid ska det inte märkas någonting av oljeutsläppet till våren, säger Räddningschef Torbjörn Johansson.


Källa: Piteå kommun