Män har bättre självförtroende i vintertrafiken


2022-02-14

Bild: Goodyear

Att köra bil på hala vägar med snö och slask kan få många förare nervösa. Men hur står det egentligen till med svenskarnas självförtroende vid körning på vinterväglag? Det har Goodyear kikat närmare på i sin nya undersökning. Föga förvånande är självförtroendet hos män betyderligt högre än hos kvinnor.

I Goodyears nya undersökning fick 1000 svenskar frågan hur de upplever att de kör när vinteväglag råder. Skillnaden på svaren mellan män och kvinnor var slående. Medan 64 procent av männen anser sig köra väldigt bra även på vinterväglag är samma siffra för kvinnor endast 48 procent. Samtidigt så är tre gånger så många kvinnor kontro män som anser att de inte kör bra på vinterväg.

– Vintern i Sverige kan vara tuff att köra under även för den mest erfarna föraren. Underlaget kan vara väldigt oförutsägbart både för kortare resor såväl som längre. Så även om männen känner sig självsäkra så kan det vara värt att fräscha upp vinterkörningen genom att ha några extra saker i åtanke. Inte bara för sin egen skull utan även för medtrafikanter, säger Ernestas Čejauskas, Nordisk produktspecialist.

Inför den stundande sportlovssäsongen kommer allt fler bilister befinna sig på vägarna. Goodyear ger därför några viktiga tips på vad man bör tänka på i trafiken i vinter.


Så kör du säkert på vägarna i vinter
Förbered bilen
Hur bråttom du än har är det alltid viktigt att se till så du ser ut ordentligt från bilrutorna. Se till att skrapa ordentligt och vänta tills imman har försvunnit helt innan du ger dig av. Passa även på att regelbundet se så att vindrutetorkan fungerar som den ska samt att spolarvätskan är påfylld. Se sedan till att alla lampor på bilen lyser starkt så andra bilister ser dig vid snöfall eller mörker.

Se över däcken
Däcken är en otroligt stor del av körningen och din säkerhet på vägen. Så säkerställ att mönsterdjupet och lufttrycket är bra då det kommer påverka däckets grepp på de hala vägarna. När det blir kallare ute är lufttrycket extra viktigt att se över då det snabbt kan sjunka med temperaturen.

Kör försiktigare än vanligt
Hur snabb du än är på bromsen spelar inte så stor roll när vägen är rejält hal. Se därför till att ha långt avstånd till bilen framför dig. Bromssträckan är nämligen tio gånger så lång på hala vägar. Om möjligt försök även att bromsa mjukt för att inte riskera att få sladd.

Om olyckan är framme
Även fast du är väl förberedd på det mesta kan olyckor ske ändå. Ha därför alltid med en varm filt, vatten och en ficklampa. Om du fastnar eller väntar på hjälp kommer detta komma väl till hands i kylan.


Källa: Goodyear