NCC bygger pumpstationer i Kristianstad


2022-04-01

Bild: Studio E, Skissbild: WSP

NCC ska på uppdrag av Kristianstads kommun bygga pumpstationer för inkommande spillvatten till det centrala reningsverket i kommunen. Uppdraget är en utförandeentreprenad och ordervärdet uppgår till cirka 100 miljoner kronor.

– Det är ett spännande och avancerat projekt och det känns bra att ha med NCC, som har stor erfarenhet av den här typen av uppdrag, säger Susanne Brixland, projektledare på tekniska förvaltningen Kristianstads kommun.

Entreprenaden omfattar nybyggnation av två kompletta pumpstationer som pumpar spillvatten från avloppsledningsnätet in i det reningsverk som är under uppförande. Självfallsledningar till pumpstationerna, tryckledningar till reningsverket, övriga installationer samt ytor runt pumpstationerna ingår i uppdraget, liksom flytt av en befintlig dagvattenledning.

– Bygget av de nya pumpstationerna är ett geotekniskt komplicerat projekt, där den kompetens och erfarenhet vi har inom NCC och dotterbolaget Hercules grundläggning kommer väl till pass, säger Christer Stenson, produktionschef NCC Infrastructure.

Eftersom Kristianstads reningsverk ligger på Sveriges lägsta punkt, ett par meter under havsnivå, måste pumpstationerna grundläggas på pålar ner till berg och förankras med bergstag för att inte påverkas av grundvattnet.

NCC är ensamma om att ha egen specialistkompetens inom VA och all kompetens som krävs fram till driftsättning.

Byggstart var i början av mars och projektet beräknas vara färdigt sommaren 2023. Affären uppgår till cirka 100 miljoner kronor och orderregistreras i första kvartalet 2022 i affärsområde NCC Infrastructure.


Källa: NCC