Gränsövning vid Scandinavian Mountains Airport i Sälen


2022-05-09

Bild: Niklas Wahlström, Scandinavian Mountains Airport

Tisdagen den 10 maj kl. 10.00 - 14.00 håller räddningstjänsten i Norge och Sverige en räddningsövning på Scandinavian Mountains Airport i Sälen. I samband med övningen kommer utryckningsfordon från polis, räddningstjänst och sjukvård att färdas till och från flygplatsen.

Övningen har varit planerad sedan länge, men på grund av coronan har den skjutits upp. Värmland, Dalarna och Innlandet har ett gränsräddningsråd med regelbundna möten, kurser och övningar. Övningsledning för dessa övningar växlar mellan aktörerna och i denna övning är det Statsförvaltaren i Inlandet som är övningsledare. Temat för sådana övningar är händelser som kan ha betydelse på båda sidor om gränsen. Flygplatsens placering i Sälen gör att det är korta avstånd till kommuner i Norge som har räddningstjänst och resurser som kan bistå Sverige vid incidenter.

Syftet med övningen är att alla som bidrar till en räddningsinsats ska vara säkra på att resurserna samverkar väl vid en olycka. Ett av huvudmålen är att se hur resurserna samverkar för att hantera en incident.


Källa: Länsstyrelsen Dalarnas län