Peter Norman ska utreda statens ansvar för flygplatser


2022-06-01

Det blir Peter Norman som får uppdraget att utreda och ta fram förslag till inriktning för statens ansvar för flygplatser, så att behoven för medborgare, näringsliv och samhällsviktigt flyg tillgodoses i hela landet.

– Den svenska flygplatsstrukturen har mött stora utmaningar de senaste åren och jag vill se en långsiktigt hållbar inriktning för statens ansvar för flygplatserna i Sverige, därför får Peter Norman det här uppdraget, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Utredaren ska analysera och ta fram förslag på en inriktning för statens ansvar för svenska flygplatser, så att behoven för medborgare, näringsliv och samhällsviktigt flyg i hela landet tillgodoses. Förslagen ska tas fram med utgångspunkt i de transportpolitiska målen och vara i linje med klimatmålen.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 november 2022.

Peter Norman har redan ett pågående uppdrag att utreda och ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda flygplats för att säkra tillräcklig flygkapacitet i Stockholmsområdet. Det uppdraget ska redovisas senast 15 juni.


Källa: Infrastrukturdepartementet