Skånetrafiken monterar tåligare väderskydd i polykarbonat


2022-08-10

Bild: Skånetrafiken

Vandalisering genom sönderslagna rutor i ett väderskydd är tyvärr en allt för vanlig syn. Nu byter Skånetrafiken ut glasrutor mot det betydligt hållbarare materialet polykarbonat.

Sönderslagna väderskydd på busshållplatser och tågstationer är sedan många år ett stort problem. Glaset återvinns visserligen men det är kostsamt att sopa upp och ersätta med nytt glas. Skånetrafiken har sedan två år testat, med gott resultat, att montera polykarbonat på tre bussväderskydd samt två tågväderskydd. Nu utrustar man ytterligare bussväderskydd i Skåne. Materialet står emot skadegörelse betydligt bättre.

– Den nya variant som vi testar är reptålig, tål lösningsmedel och gulnar inte. Dessutom är den antigraffitibehandlad, vilket är ytterligare en fördel med materialet, säger Eva Klingstedt, drift- och underhållsansvarig för busshållplatser på Affärsområde Buss.

Polykarbonat är en transparent så kallad termoplast med exceptionell hållbarhet. Materialet används främst som rutor i skyltfönster och butiksdörrar som ska vara extra stöt- och slagtåliga. Ett annat vanligt användningsområde är flygplansfönster.

I ett första steg kommer de nya polykarbonatskivorna att monteras på ett 20-tal väderskydd på busshållplatser.

– Vi prioriterar i detta skede det nya materialet till vissa hållplatser runtom i Skåne. De är utvalda för att de har en stor och återkommande vandalisering. Det traditionella glas vi monterar bort använder vi till andra hållplatser, säger Eva Klingstedt.


Fakta:
• Skånetrafikens variant av polykarbonat är antigraffitibehandlad, reptålig, tål lösningsmedel och gulnar inte.
• Skånetrafiken räknar med att polykarbonatskivorna ska kunna sitta kvar upp till 10 år.
• Skivorna har ungefär samma tjocklek som nuvarande glas men väger ca väger hälften av de glas Skånetrafiken nu använder. En standardruta i polykarbonat väger ca 15-20 kg.
• En polykarbonatskiva kostar ca dubbelt så mycket som vanligt glas.
• Skånetrafiken har ca 8 000 hållplatslägen.
• Att sanera och byta ut en glasruta kostar ca 3 500 kr.


Källa: Skånetrafiken