Saab ingår samarbete med elflygföretaget Heart Aerospace


2022-09-19

Heart ES-30 aircraft.
Bild: Saab
Heart ES-30 aircraft.

Saab kommer att gå in som minoritetsägare i det svenska elflygföretaget Heart Aerospace med en investering på 5 miljoner USD.

Saab och Heart Aerospace har också tecknat ett samarbetsavtal för leveranser av delsystem och för att utforska ytterligare möjliga samarbetsområden, exempelvis certifiering och tillverkning. Detta går linje med Saabs ambition att stötta övergången till hållbart flyg.

– Vi brinner för innovativ teknik och vill vara en del av utvecklingen av lösningar för hållbart flyg. Heart är en uppstickare i branschen för utveckling av kommersiellt elflyg och vi ser fram emot att bidra med vår erfarenhet av att ta fram högteknologiska lösningar, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

Heart Aerospace utvecklar flygplanet ES-30, ett flygplan för regionaltrafik med en standardkapacitet på 30 passagerarplatser. Det drivs på batterier vilket innebär att det är både utsläppsfritt och tyst.

Bland Heart Aerospace övriga investerare finns bland andra Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, European Investment Council, Lower Carbon Capital, Mesa Air Group, United Airlines Ventures och Air Canada.


Källa: Saab