MTR trappar upp jakten på lokförare


2023-01-12

Bild: MTR

Att det råder brist på lokförare i branschen är inget nytt. Inte heller något som är unikt för MTR som åker landet runt i jakten på de bästa lokförarna. Samarbete med yrkeshögskolor, en egen lokförarutbildning och offensiva rekryteringskampanjer är några exempel på initiativ för att öka inflödet av lokförare. Hittills har det burit frukt – drygt ett 40-tal förare har börjat på MTR sedan oktober.

Under många år har det varit en brist på lokförare bland järnvägsbolagen och en utmaning rekryteringsmässigt då ledtiderna är så långa till följd av lång utbildning och praktik. Därför initierade MTR Pendeltågen ett samarbete med landets yrkeshögskolor redan under 2017. Från och med i år är även Mälartåg med i projektet. MTR erbjuder en möjlighet att genomföra sin LIA, Lärande i Arbete, med en utbildningslön hos MTR och möjlighet till anställning i samband med sin sista praktikperiod.

– Ja, jag kan bekräfta att ryktet stämmer att vi åker land och rike runt för att scouta fram de bästa lokförarna! Vi har träffat lokförare på skolor från Boden i norr till Ängelholm i söder, och i princip alla YH-skolor i stockholmsområdet. Jag tror vi har träffat minst 200 lokförare enbart under hösten – många härliga möten med nyfikna elever har det blivit. Det handlar om att helt enkelt göra reklam för oss själva som bolag, och försöka rekrytera kompetenta lokförare, säger Lachezar Eldh, Platschef på MTR Mälartåg.

Lokförarutbildning och rekryteringskampanj två andra viktiga initiativ YH-samarbetet är ett exempel på vad Mälartåg gör för att öka inflödet av lokförare. Den egna lokförarutbildningen är ett annat. Första klasserna startades i oktober med ett 30-tal elever under 2022, och under 2023 kommer närmare 100 nya lokförare att utbildas.

– Lokförarutbildningen med utbildningslön är en otroligt bra investering i våra medarbetare som vill bli lokförare och kanske inte har de ekonomiska förutsättningarna, eller tiden, att avsätta till det. Där har vi möjlighet att lyfta tågvärdar och andra medarbetare som verkligen vill bli lokförare som har potentialen, och erbjuda en fin intern utveckling. Det är jätteviktigt ur ett rekryteringsperspektiv att vara ett tågbolag som på riktigt erbjuder utvecklingsmöjligheter internt, där det inte bara är floskler, kommenterar Lachezar.


Källa: MTR