DAF öppnar monteringsfabrik för ellastbilar


2023-01-31

Bild: DAF

Bild: DAF

DAF utökar sin produktionsanläggning med en ny monteringsfabrik för eldrivna lastbilar i Eindhoven där produktionen av den nya generationens DAF XD och XF Electric drar igång den här våren. Dessa helt eldrivna fordon har en räckvidd på över 500 utsläppsfria kilometer, vilket representerar ett viktigt steg för DAF i jakten på renare vägtransport.

Den helt nya monteringsfabriken för de elektriska lastbilarna är placerad på DAF:s fabriksområde i Eindhoven. Det tog arton månader att bygga den här fabriken.De första ellastbilarna i serierna DAF XD och XF Electric rullar ut från monteringslinjen i vår. DAF förväntar sig att produktionen ökar till flera tusen fordon per år under de kommande åren, i linje med den ökande efterfrågan på helt eldrivna lastbilar.

Grunden för varje ny generation elektriska DAF-lastbilar är en så kallad glider, ett chassi utan drivlina men med hytt. Glidern är tillverkad på DAF:s huvudproduktionslinje för lastbilar. 4x2- och 6x2-dragbilschassin och chassin med hytt färdigställs sedan till ellastbilarna XD och XF Electric i en produktionsprocess med åtta steg på monteringslinjen för ellastbilar.


Två monteringslinjer
Den nya fabriken har två monteringslinjer. Batterienheterna monteras på delmonteringslinjen medan alla högspänningskomponenter, inklusive batterier och drivlinor monteras på på chassit på huvudlinjen. Noggranna kontroller utförs därefter på slutstationerna för att säkerställa att lastbilen är i perfekt skick.

Precis som alla DAF-fordon skräddarsys ellastbilarna XD och XF Electric för att passa varje enskild kunds önskemål. Det är därför de elektriska drivlinorna från PACCAR är modellanpassade. Förutom tillgängligheten av två PACCAR EX-motorer (med sex olika prestandaklasser) kan batterienheterna monteras på olika positioner på chassit, beroende på kundens krav. Det garanterar maximal flexibilitet för karossbyggare.


DAF XD och XF Electric
Ellastbilarna DAF XD och XF Electric lanserades på IAA-mässan i Hannover i september 2022. De helt elektriska drivlinorna från PACCAR ger en effekt på mellan 170 och 350 kW (210–480 hk). DAF erbjuder även ett urval av batterier med hjälp av en modellanpassning. Det minsta batteriet har två strängar som tillsammans har en kapacitet på 210 kWh och som ger en räckvidd på upp till 200 kilometer. Den högsta har 5 strängar som ger en kapacitet på 525 kWh vilket kan ge en räckvidd på över 500 kilometer. Ellastbilarna är perfekt utrustade för snabbladdning och även den största batterienheten kan laddas från 0 % till 80 % på lite mer än 45 minuter.


International Truck of the Year
Den splitternya DAF XD representerar en ny standard inom distributionssegmentet tack vare oöverträffade säkerhetsfunktioner, effektivitet och enastående förarkomfort. Det är inte förvånande att serien DAF XD nyligen kröntes till International Truck of the Year 2023. Den följer föregångarna DAF XF, XG och XG+ som utnämndes till International Truck of the Year 2022. Det unika DNA:t för XD, XF, XG och XG⁺ är också en standardfunktion för ellastbilarna XD Electric och XF Electric.


Källa: Nordic Truckcenter