Entreprenad Live mot nya rekord


2023-03-09

Bild:Entreprenad Live

Entreprenad Live i Göteborg 7-9 september blir den hittills största sedan starten. Det förutspår projektledaren Hans-Erik Kristensson som också berättar att besökare nu kan registrera sig på nätet samtidigt som en digital monterkarta i realtid visar vilka platser som fortfarande finns tillgängliga för nya utställare.

– Allt talar för att höstens upplaga av Entreprenad Live blir den största och mest innehållsrika hittills. Vi har aldrig tidigare legat så bra till bokningsmässigt så här tidigt på året, säger Hans-Erik Kristensson.

Då Covid-19-pandemin förhindrade fysiska kontakter mellan människor över hela vår planet utvecklades olika tekniker som gjorde det möjligt att ändå presentera ett fortsatt växande utbud av tekniska innovationer och tjänster för marknaden. När Entreprenad Live arrangerades i Göteborg hösten 2021 efter två år utan entreprenadmaskinmässor i Sverige tydliggjordes dock att mässorna verkligen saknats. Alternativen fungerar bra som komplement, men inte som ersättning.

Arrangemanget blev en stor klang- och jubelföreställning och när nu 2023 års evenemang kommer allt närmare är det uppenbart att intresset inte minskat, snarare tvärtom.

– Vårt mål har ända sedan starten varit att erbjuda maskinentreprenörerna ett komplett utbud av de produkter och tjänster som de behöver i sin vardag. De dryga 190 utställare som redan bokat monter lever verkligen upp till detta och bildar ett mycket intressant startfält.

– Mer än 90 procent av monterytan är redan uppbokad och det finns intressenter till en stor del av de ytor som återstår. Som det ser ut kommer årets arrangemang att sätta nya rekord vad gäller både antal utställare och total monteryta, säger Hans-Erik Kristensson.

– Vad som är mycket positivt är att ledande leverantörer i alla produktsegment kommer att vara med på mässan där vi lyckats samla allt vad maskinentreprenörerna behöver på en och samma mässa.

Bland maskinleverantörerna medverkar bland annat Swecon/Volvo, Zeppelin/Caterpillar, Söderberg & Haak/Komatsu, Liebherr, JCB och Maskinia/Develon/Case/Bergmann. Inte minst finns ett växande intresse för det helt nya varumärket Develon som skapats av Hyundai Doosan Infracore som ersättning för Doosan. Den stora lanseringen görs på Conexpo i Las Vegas nästa vecka. Därefter är det inte lång tid kvar till Sverige och Entreprenad Live.

På plats i Göteborg inom övriga segment finns de fyra stora tillverkarna av tiltrotatorer: Engcon, Rototilt, Steelwrist och SMP-Parts.

När det gäller skopor och tillbehör kan nämnas Fronteq, Drivex, RF-System, SB-Gräv och ABL.

Även bilsidan – med fokus på arbetande fordon – är representerad, bland annat av Volkswagen, Ford, Toyota och Isuzu.

Beroende på hur stora ytor tillkommande utställare behöver räknar Hans-Erik Kristensson med att antalet utställare kommer att landa på mellan 220 och 230 på det nya mässområdet nära Landvetters flygplats. Totalt erbjuds en yta på cirka 60 000 kvadratmeter. Av detta utgörs 34 000 kvadratmeter av monteryta (det tidigare rekordet är 28 000 kvadratmeter) och mer än 10 000 kvadratmeter avsedda för demonstrationer och provkörningar.

– På det nya mässområdet har vi kunnat skapa en mycket kompakt design för mässan, vilket gör det lätt att förflytta sig mellan montrarna och ger väldigt bra översikt. Bland annat står alla större maskinleverantörer i ytterkant av området och har sitt demo-område i direkt anslutning till sin monter. Dessutom finns en testbana där bilarna kan köras i kuperad terräng, säger Hans-Erik Kristensson.

Största montern på mässan har Fredheims som tecknat 1 000 kvadratmeter. Andra utställare med inriktning på bearbetning och hantering av material är OP System och Maskinmekano.

Så här långt har utställarna verkligen visat att det finns stora förhoppningar om en givande mässa. Nu öppnar också den digitala besökarregistreringen, och det i en tid när det finns väldigt gott om jobb för maskinentreprenörer och suget efter innovationer och effektiviseringar är stort. Det gäller inte minst i Göteborgsregionen där det talas om investeringar kring 1 000 miljarder kronor i stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt under en 20-årsperiod.

Hans-Erik Kristensson har också stor tilltro till det klassiska mässformatet. Hur tidseffektiva och smidiga digitala möten än är har inte minst maskinentreprenörer också helt andra behov. De vill känna på spakar, förarmiljöer, hydraulik och precision, något som bara kan uppnås genom att själv sätta sig i förarhytten och handgripligen känna vad intressanta maskiner har att erbjuda.

– Distansarbete har många fördelar, men är inte bästa miljön för spontana interaktioner som bidrar till kreativitet, bygger tillit och löser problem. Fysiska möten bygger och förstärker relationer, säger Hans-Erik Kristensson.

–Inte minst entreprenadmaskinsbranschen gillar att träffas, bygga relationer, utbyta idéer, inspireras, för att inte tala om att ha roligt och göra affärer. 7-9 september öppnar vi portarna till Entreprenad Live i Göteborg.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Entreprenad Live är regionala mässor för entreprenad, mark- och grönytor samt bygg- och anläggningsbranschen

Entreprenad Lives idé är att skapa starka regionala mässor för proffs inom bygg- och anläggningsbranschen med fokus på entreprenad och bestående av utställning, provkörning, seminarier och upplevelser.

Målet med Entreprenad Live är att skapa förutsättningar för bra affärer och nya marknader genom inspirerande möten och relationer. Målet når vi genom starka partnerskap, samverkan med branschen och stor lyhördhet för kundernas behov och önskemål.


Källa: Entreprenad Live