En ny Manitou MRT2660 Vision + gav Jompa arbetsglädjen tillbaka


2023-05-04

Bild 3: Styrkan, räckvidden och den fina hydrauliken i kombination med takfönster gör Manitou MRT2660 Vision + till en perfekt arbetskamrat för Jompa. Man slås snabbt av hur skicklig Jompa är när man ser honom arbeta med maskinen som här när han lyfter in kök i centrala Stockholm. Det finns inga onödiga rörelser eller snabba ryck, och maskinen är hela tiden i rörelse.
Bild:Scantruck

Bild 3: Styrkan, räckvidden och den fina hydrauliken i kombination med takfönster gör Manitou MRT2660 Vision + till en perfekt arbetskamrat för Jompa. Man slås snabbt av hur skicklig Jompa är när man ser honom arbeta med maskinen som här när han lyfter in kök i centrala Stockholm. Det finns inga onödiga rörelser eller snabba ryck, och maskinen är hela tiden i rörelse.



Har man som Jompa kört maskin i allmänhet, och teleskoplastare i synnerhet, sedan 1997 så kan man behöva en förändring. I det här fallet kom den i oktober förra året, då han gjorde sig av med sin teleskoplastare av ett annat märke till och fick sin nya maskin från Scantruck AB levererad.

- Jag är supernöjd med den nya maskinen. Den har gett mig arbetsglädjen tillbaka igen, säger Jompa.


51årige Jompa från Åkersberga driver företaget JG’s Lyfttjänst AB, där han idag är den enda verksamma personen i företaget, och det är så han trivs bäst. När han tog över företaget 2002 tog han även över fyra leasingkontrakt och tre anställda, men under resans gång har han lärt sig att han föredrar att bara sköta sig själv. Dessutom ger arbetet i sig många sociala kontakter, och Jompa är ett bekant ansikte på byggarbetsplatser över hela Stockholm. När vi besöker honom på ett bygge på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm så lyfter han in kök i ett nybygge som håller på att färdigställas.

- Jag föredrar att arbeta på byggen och all logistikhantering som det finns behov av kring detta. Jag arbetar sällan mot privatpersoner utan blir nästan alltid inhyrd av ett företag, vilket är det jag föredrar, förklarar Jompa.

 

Tydlig kravlista

Genom årens lopp har Jompa haft märken från flera olika leverantörer av teleskoplastare, och han vet vilka egenskaper som är viktiga för att han ska bli nöjd. Utöver grundkraven på att den ska vara runtomsvängande och lyfta över 25 meter, så har han en lista han vill kunna checka av.

-Lastarmsfjädring är ett krav, men det var standard på MRT2660 Vision + så det gick snabbt att bocka av. Dessutom är det väldigt viktigt för mig med en bra lyftvikt, och här lyfte Manitoun två ton mer än maskinen jag hade innan klarade. Dessutom är det viktigt med en fin hydraulik, och en bra ergonomi med enkel i och urstigning och bra sikt genom taket, man blir ju inte yngre direkt, skrattar jompa.

 

- Att jag fick möjlighet att testa maskinen i lugn och ro i fyra timmar innan jag bestämde hur jag skulle göra var också viktigt. Jag kände mig ihopkopplad med maskinen på ett sätt jag aldrig riktigt känt tidigare, den gör precis det jag ber den om och det finns inga överraskningar. Lite kärlek vid första ögonblicket måste jag erkänna, tillägger Jompa.

 

Mycket standardutrustning men också en hel del individuella tillval

Manitou MRT2660 Vision + är onekligen en välutrustad maskin, men utöver det så finns det alltid individuella preferenser, och det är intressant att höra vad en så erfaren maskinist som Jompa valt att utrusta sin nya maskin med för extra utrustning.

På belysningssidan så har jag valt att sätta dit stödbensbelysning, extra backljus, en 5w lampa mellan gafflarna, extra bombelysning, blixtljus runt om, innerbelysning i lådan på sidan av maskinen samt instegsbelysning som är både snyggt och bra för säkerheten. Mer praktisk utrustning är möjligheten att köra maskinen och alla funktioner via fjärrkontroll, kättinglådor bak på maskinen samt en knapp på varje joystick för att styra torkarbladen på vindrutan och i takfönstret, förklarar Jompa.

 

Fin komfort och arbetsmiljö som standard

Trots att fjärrkontrollen är ett både viktigt och uppskattat tillval, så är det i hytten på sin Manitou MRT2660 Vision+ som Jompa tillbringar det mesta av tiden, och då är det viktigt att man trivs både i stort som smått och det gör han.

- Det är en trevlig hytt med en fin förarmiljö där genomtänkta menyer och bra display är viktiga komponenter. Jag kör mycket transport på väg och då uppskattar jag också den hydrostatiska transmissionen med Speedshift, vilket innebär att maskinen automatiskt kan växla mellan hög och lågväxel i farten. Maskinen går i 40km/h vilket är tillräckligt snabbt. Även Scantruck är ”snabba” på att hjälpa mig och svara på frågor vilket är en stor trygghet och en viktig del av varje maskinaffär, avslutar Jompa.


Källa: Scantruck