Facebook


Instagram

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Korta väntetider trots högt tryck
på Swedavias flygplatser


2022-11-14

Stockholm Arlanda Airport.
Bild: Daniel Asplund
Stockholm Arlanda Airport.

Resetrycket vid Swedavias flygplatser var sammantaget fortsatt högt under oktober månad. Detta trots ett osäkert omvärldsläge. Stockholm Arlanda Airport hade flera dagar med nära årshögsta resenivåer i samband med starten på höstlovet. För närmare 90 procent av passagerarna var väntetiderna till säkerhetskontrollen max 10 minuter. Flygbolagens vinterprogram inleddes i slutet av månaden med nya satsningar destinationer och linjer, främst på Arlanda men även på regionala flygplatserna. Bland annat stärker Luleå Airport den regionala tillgängligheten med flera nya direktlinjer till Europa, däribland London.

– Det är uppenbart att vi trots ett osäkert konjunktur- och omvärldsläge fortsätter att prioritera att resa och det personliga mötet - såväl privat som i jobbet. På längre sikt kan orosmolnen förstås komma att påverka efterfrågan på resor, men det är effekter som vi än så länge inte har märkt av. Tvärtom hade vi på Arlanda i samband med höstlovet flera dagar med de mest reseintensiva dagarna hittills i år. I säkerhetskontrollen på flygplatsen var läget fortsatt stabilt med normaliserade väntetider för säsongen och för närmare nio av tio passagerare vad den under 10 minuter, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

– Vårt arbete tillsammans med våra flygbolag och andra partners för att stärka tillgängligheten runt om i landet fortsätter också att ge utdelning på våra flygplatser. Det är glädjande och viktigt att våra flygbolag satsar på den svenska marknaden. Sammantaget har vi nu återhämtat ca 80 procent av destinationerna på våra flygplatser jämfört med före pandemin och motsvarande 90 procent på Arlanda. Flertalet av destinationerna är dessutom helt nya, säger Jonas Abrahamsson.

Bland destinationsnyheterna de närmaste veckorna är Finnairs nya linje till Doha från Arlanda som startade 1 november. Ryanair har startar fem nya linjer från Arlanda till Birmingham, Pisa, Malta, Turin och Tuzla medan BRA öppnar en ny linje mellan Bromma och Århus. Bland de regionala flygplatserna startas tre nya direktlinjer till Europa på Luleå Airport under december månad – Düsseldorf (Eurowings), London (SAS) och Paris (Transavia). Även från Kiruna Airport startar Eurowings en direktlinje till Düsseldorf.

Sett till månadens totala resande hade Swedavia sammantaget 2,7 miljoner resenärer i oktober. Det är 62 procent fler än förra årets oktober och 77 procent av prepandeminivåerna, 2019. 1 963 000 resenärer reste utrikes medan 768 000 resenärer reste inrikes, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 73 procent för utrikesresandet respektive 39 procent för inrikesresandet. Jämfört med 2019-årsnivåer ligger utrikesresandet i oktober på 83 procent respektive 67 procent för inrikesresandet.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade 1 824 000 resenärer. Utrikesresandet uppgick till 1 504 000 utrikesresenärer, medan antalet inrikesresenärer var 320 000. Sammantaget ökade resandet vid Arlanda med 73 procent jämfört med 2021, vilket också är 19 procent lägre än prepandeminivåer.

Göteborg Landvetter Airport hade sammanlagt 437 000 resenärer i oktober. Utrikesresandet ökade med 53 procent jämfört med 2021, medan inrikesresandet ökade med 60 procent. Flygresandet på Sveriges andra största flygplats låg totalt sett på 26 procent under prepandeminivåer.

Bromma Stockholm Airport hade sammantaget 118 000 resenärer i oktober, en ökning med 23 procent jämfört med förra årets oktober och 45 procent lägre jämfört med oktober 2019.

Malmö Airport hade totalt 126 000 resenärer i oktober. Det är en ökning med 47 procent jämfört med oktober 2021. Sammanlagt låg flygresandet i oktober 29 procent lägre jämfört med prepandeminivåer.

Resandet vid Swedavia flygplatser övriga sex regionala flygplatser hade en varierande utveckling under månaden. Jämfört med resandet oktober 2019, hade Luleå Airport följt av Kiruna Airport, starkast utveckling.

Sedan pandemins start för 32 månader sedan har Swedavia tappat närmare 71 miljoner resenärer jämfört med de senaste 32 månaderna innan pandemin.


Källa: Swedavia

Tipsa en vn Skriv ut





DHL Express och World Energy ingår globalt partnerskap för att påskynda reducering av koldioxid i flygbranschen med hjälp av hållbart flygbränsle (SAF)

  • Sjuårigt avtal som kommer att tillhandahålla 668 miljoner liter hållbart flygbränsle (SAF) för att ersätta fossilt jetbränsle
Zinga
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Swedavias trafikstatistik för augusti 2023

Under augusti månad fortsätter flygets återhämtning och för tredje...

Läs mer
Ulefos
<span>SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Sälen/Trysil.</span>

SAS fortsätter sin satsning på Sälen/Trysil och lanserar två internationella flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport

SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Scandinavian Mountains Airport. Man...

Läs mer
Vattenfall
Banljus Göteborg Landvetter Airport

Swedavia-projekt på IVA:s 100-lista över svenska innovationer med stor potential

Projektet SVART IRIS om effektivare flygledning utses till ett av de främsta...

Läs mer
Zugol 550
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Sju regioner: Arlandas stationsavgift måste bort

Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälarregionens och hela Sveriges...

Läs mer
<span>Inom Cargo City ska ett markområde om totalt 144 400 kvm utvecklas.</span>

Swedavia utvecklar Cargo City på Arlanda - nytt centrum för flygfrakt och logistik

Stockholm Arlanda Airport befinner sig i ett utvecklingsskede. I nära anslutning till...

Läs mer

Flygsimulator ska lyfta undervisningen


Nu får gymnasieeleverna på Sigtuna kommuns flygteknikutbildning testa cockpitmiljö...

Läs mer


Emirates ökar kapaciteten – inför nya flygningar till Australien

Nu inför Emirates ytterligare flyg till Australien och Nya Zeeland, efter att ha märkt av...

Läs mer


Mest lästa







Onninen






gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se