Facebook


Instagram

Combitech levererar säker infrastruktur till sjöfartssektorn


2020-03-02

Bilden är en illustration.
Bild: Combitech
Bilden är en illustration.

Navelink, ett nytt ”non-profit” industrikonsortium avsett att främja den globala sjöfartssektorn, har gett Combitech i uppdrag att leverera infrastrukturtjänster för ett säkert och interoperabelt ekosystem där tre EU-projekt redan klivit ombord. Konsortiet vill införa en ny global standard för säkert och skalbart informationsutbyte inom sjöfarten där målet är att höja effektiviteten och säkerheten samt minska klimatavtrycket inom hela sjöfartssektorn.


Navelink grundades i december 2019 av industriföretagen Kongsberg, Saab och Wärtsilä. Alla tre är inflytelserika och betydelsefulla tillverkare och tjänsteleverantörer inom bl.a. sjöfartssektorn. 

– Rederier såväl som myndigheter och tjänsteleverantörer kommer kunna tjäna på den öppna informationsplattform som vi håller på att ta fram. Infrastrukturen möjliggör interoperabilitet mellan olika e-navigationstjänster, vilket vi är mycket engagerade i, säger Todd Schuett, Innovation Manager på Kongsberg.


Från forskning till industrialisering

Konsortiet har tagit sitt första steg mot industrialiseringen tillsammans med sina första användare, tre EU-projekt, där svenska Sjöfartsverket är ansvarigt för infrastrukturlösningen. EU-projekten kommer nyttja industrikonsortiet Navelink, för att autentisera användare och identifiera olika tjänster de kommande 18 månaderna. Infrastrukturlösningen som Combitech sätter upp inom ramen för Navelink är baserat på Sea Traffic Management konceptet som nyttjar Maritime Connectivity Platform, MCP, vilket drivs av Maritime Connectivity Consortium.

– Jag ser fram emot att vi nu kan använda en skarp operativ infrastruktur istället för en testbädd. Jag är övertygad om att vi kommer kunna få ut mer av projekten och se fler och bättre resultat, säger Tomas Hjelmberg, Head of Maritime Traffic Management, at Saab.   

– Vi är mitt i införandefasen och vi ser väldigt mycket fram emot att lansera projektet, säger Anders Wendel, chef för Navelink, Combitech. 


Ett unikt samarbete
Samverkansavtalet med Sjöfartsverket, som täcker de tre EU-finansierade projekten, Efficient Flow, Real Time Ferries och Balt Safe, är det första samarbetet mellan ett industrialiserat ekosystem och EU-projekt. 

– Detta är ett nytt exempel på branschöverskridande samverkan där industrin samspelar med myndigheter och där vi tillsammans bidrar till utvecklingen och en digitalisering av sjöfartssektorn, säger Dmitry Rostopshin, General Manager, Ship Traffic Control & Management Solutions på Wärtsilä. Källa: Combitech


Skriv utRegeringen förlänger obligatoriska kontroller vid resa med passagerarfartyg

Regeringen har beslutat att förlänga kravet på utökade id-kontroller vid resa med passagerarfartyg till och med den 31 december 2022.

Läs mer
Zinga
Stena Ebba

Stena Line välkomnar Stena Ebba – ett helt nytt E-Flexerfartyg

Stena Line introducerar den andra stora E-Flexer-färjan i sin Östersjöexpansion...

Läs mer
Zugol 550


Viking Line säljer dygnskryssare

Den 4 augusti nådde Viking Line en överenskommelse med Corsica Ferries SAS om fö...

Läs mer
Vattenfall
Under en dag i juli månad reste rekordmånga 28 228 landgångsresenärer, vilket man inte uppmätt sedan en julidag 1996.

Över 1 miljon resande med ForSea under juli månad

Ressuget är tillbaka och sundet korsas åter frekvent, likt tiden före pandemin....

Läs mer


Autonomt drönarsystem kan rädda liv på haven

De senaste åren har tusentals flyktingar och migranter flytt över haven till följd...

Läs mer


Inspektioner visar brister i sjöfarten på Östersjön och Nordsjön

Reseplanering, alkoholpolicy och förtöjning. Det är några av de...

Läs mer


Mest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se