Facebook


Instagram

Stena Line startar ny daglig färjelinje till Finland


2021-12-07

<span><span><span><span><span>Fartyget Urd (på bilden) kommer vara först ut med att trafikera den nya linjen.</span></span></span></span></span>
Bild: Stena Line

Fartyget Urd (på bilden) kommer vara först ut med att trafikera den nya linjen.Tisdagen den 7 december avslöjade Stena Line att man går in på den finska marknaden, med en ny linje från Nynäshamn till Hangö i Finland. Den nya linjen är nästa steg i Stena Lines ambition att stärka sin position i Östersjöområdet. Från februari 2022 trafikeras rutten av en färja, men redan i maj tillkommer ytterligare en, vilket möjliggör dagliga avgångar från var och en av hamnarna.

– Med vår nya färjelinje mellan Nynäshamn och Hangö utökar vi och stärker vår position i Östersjön. Vi vill växa med våra kunder, och investerar i den nya linjen för att möta den ökande efterfrågan från våra fraktkunder på sömlösa transporter över Östersjön och vidare. Genom att utsträcka vårt nätverk till Finland, utökar och förbättrar vi det redan idag mest omfattande, effektiva och integrerade färjelinjenätverket i norra Europa, säger Niclas Mårtensson, VD för Stena Line.

Den nya linjen mellan Nynäshamn och Hangö invigs den 1 februari 2022 och kommer inledningsvis att trafikeras av fartyget Urd med avgångar tre dagar per vecka i vardera riktningen. Från den 1 maj utökar man med ytterligare ett fartyg, Stena Gothica, för att möjliggöra dagliga avgångar från båda hamnarna, samt smidig lastning och lossning av gods när hamnuppehållen varar hela dagen.

Urd och Stena Gothica är RoPax-färjor som är särskilt lämpade för godstransporter och har en kapacitet om 1 600 lastmeter och 186 passagerare vardera. De adderar till Stena Lines senaste investeringar I den expansiva Östersjöregionen, där man under 2022 även planerar att sätta in två nybyggda färjor av modellen E-flexer på linjen mellan Nynäshamn och Ventspils, och i samband med detta flytta de nyligen förlängda färjorna Stena Scandica och Stena Baltica till linjen Karlskrona–Gdynia, vilket innebär en stor kapacitetsökning.

– Det är med stor glädje som jag välkomnar Stena Line till Hangö. Som en ledande hamn för effektiva transportrutter, centralt belägen i södra Finland, delar vi Stena Lines mål om att skapa hållbara transportkedjor i Östersjön. Hangö är ett viktigt nav för handel och industriprodukter, bilindustrin, och export av skogsprodukter. Den nya linjen utökar våra förbindelser med viktiga marknader i Sverige, säger Anders Ahlvik, VD för Hangö Hamn.

– Det är ett nöje att välkomna en helt ny linje mellan Nynäshamn och Hangö i Finland. Vi är väldigt glada för vårt mångåriga samarbete med Stena Line och att de väljer att expandera stort och satsa i vår nya hamn i Stockholm Norvik, säger Fredrik Lindstål (C), styrelseordförande i Stockholms Hamnar.


Snabbfakta om linjen Nynäshamn-Hangö:
• Startar den 1 februari 2022 med tre avgångar per vecka i vardera riktningen
• Full trafik med två färjor och dagliga avgångar från den 1 maj 2022
• Trafikeras av Urd och Stena Gothica, som vardera har 1 600 lastmeter och tar 186 passagerare
• Överfartstid 13 timmar


Källa: Stena Line


Skriv ut

Hogia Ferry Systems tecknar avtal med Corsica Linea

Efter att ha gått segrande ur en utvärderingsprocess under första halvåret 2021, tecknade Hogia Ferry Systems ett långsiktigt avtal med det fransk-korsikanska fä...

Läs mer
Zinga
Den nya färjan Stena Baltica.

Nya Stena Baltica påbörjar sin jungfruresa

Inom ramen för Stena Lines pågående expansion i Östersjöområdet,...

Läs mer
Zugol 550
Kristineberg Center för marin forskning och innovation.

Nu satsar fem tunga forskningsaktörer på marin forskning

Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och RISE har gått...

Läs mer
Vattenfall
Godsvolymerna ökade stort i hamnen under årets som gick - trots återkommande störningar i de globala godflödena.

Godsvolymerna ökar i Göteborgs hamn - trots fortsatt pandemi

Logistiksystemet är fortsatt under högt tryck till följd av covid-19-pandemin som nu...

Läs mer
&Ouml;ver 100 spårbundna automatiska Konecranes-portalkranar vid hamnen.

Konecranes levererar tre spårbundna portalkranar till åt Port of Virginia

Port of Virginia i USA har beställt tre spårbundna Konecranes-portalkranar till sin...

Läs mer
Godsflödena ökade under 2021 i Trelleborgs Hamn.

Nya rekord för godsvolymer i Skandinaviens största RoRo-hamn

Godsflödena ökade under 2021 och mer än 100 000 fler fraktenheter hanterades i...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se