Facebook


Instagram

Tomas Eneroth bjuder in transportbranschen till samtal för att säkra tillgången på yrkesförare


2021-10-20

Infrastrukturminister Tomas Eneroth bjuder in företrädare för fackförbund, åkerinäring och berörda myndigheter till rundabordssamtal om yrkestrafik på väg med anledning av de senaste rapporterna om kompetensbrist på yrkesförare inom EU och bristfälliga arbetsvillkor inom åkerinäringen.

Syftet med mötet är att diskutera insatser och åtgärder för att förbättra villkoren för yrkesförarna och att trygga kompetensförsörjningen.

Regeringen har sedan 2014 skärpt lagstiftningen och genomfört en rad viktiga åtgärder för att skapa ordning och reda på våra vägar. Under 2022 börjar det så kallade mobilitetspaketet gälla inom EU som bland annat innebär att svenska löner och villkor ska gälla även för utländska yrkesförare vid transporter i Sverige.

Regeringen har varit ledande i förhandlingsarbetet för att få denna reform på plats. Målsättningen är att reformpaketet ska leda till bättre arbetsvillkor för yrkesförarna, rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn. 

– Jag vill se tydliga åtaganden från vägtransportsektorns aktörer att förbättra yrkesförarnas arbetsvillkor så att fler lockas till branschen och fler väljer att stanna kvar. Schysta villkor som gör det attraktivt för både kvinnor och män att jobba som yrkesförare är avgörande för god kompetensförsörjning. Dessutom krävs att myndigheter kontrollerar att regelverken följs. Tillsammans kan vi skapa en transportsektor med schysta villkor, rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.


Källa: Infrastrukturdepartementet


Skriv utKön som uppstår på rampen som angör cirkulationsplatsen norrifrån.
Kön som uppstår på rampen som angör cirkulationsplatsen norrifrån.

Tyréns:

"Kommunerna behöver ha bättre koll på sina kollektivtrafiksatsningar"

Kommunerna och Trafikverket lägger stora resurser på att effektivisera kollektivtrafiken. Målet är att vi som resenärer ska få kortare restider och kunna lita på...

Läs mer
Zinga
– Hösten 2020 bestämde vi oss till slut. Nu kör vi allt digitalt! Vi hade då bokfört timmarna vi la ner på manuellt pappersarbete och hur många gånger vi rörde vid ett papper. Det visade sig att vi kunde ta i samma ark upp till fem gånger.

Så blev Stockholms Åkeri digitala med hjälp av Hogias transportsystem

Stora tidsbesparingar, färre fel och roligare på jobbet. Det är bara några av...

Läs mer
iNFOSPREAD


Ekdalens Biotransporter går över till flytande biogas

Ekdalens Biotransporter har börjat ställa om hela sin lastbilsflotta till flytande biogas...

Läs mer

AstaZero och Polarium samarbetar för att utveckla snabbladdning för elfordon

Många säkerhetsbrister inom transport och logistik

Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbil

A-traktor och elsparkcykel – så många skadas

Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkortMest lästa
HBM

Prismatibro
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se