Facebook


Instagram

Allt du behöver veta inför öppningen av Hisingsbron


2021-05-07

Hisingsbron sedd från fastlandet inför trafiköppning i maj 2021.
Bild: Trafik Göteborg
Hisingsbron sedd från fastlandet inför trafiköppning i maj 2021.

På söndag, den 9 maj, öppnar Hisingsbron – Göteborgs nya älvförbindelse. Här är allt du behöver veta om trafiken inför öppningen.

In i det sista har det varit osäkert om Hisingsbron verkligen skulle kunna öppna den 9 maj – detta på grund av att deformationer upptäckts i brons lyftspann, det vill säga den höj- och sänkbara delen av bron.

Efter att deformationerna – som potentiellt och på sikt skulle kunna resultera i ytterligare skador på konstruktionen – noggrant granskats och testats är beslutet från projektet att planeringen för att öppna bron den 9 maj fortsätter.

Ytterligare kontroller kommer att göras fram till öppningen, men beskedet i nuläget är alltså att Hisingsbron kan öppna för normal trafikbelastning den 9 maj precis som planerat.


All trafik utom spårvagnar
Det innebär i sin tur att Göteborgs nya älvförbindelse kan öppna för trafik nästan exakt fyra år efter att det första symboliska spadtaget togs den 13 maj 2017.

Vissa redan planerade undantag för trafikpåsläppet gäller dock: samtidigt som bron öppnar för gående, cyklister, bussar, bilister och övrig motortrafik får spårvagnstrafiken vänta till den 16 augusti med att köra på bron.


Slutarbeten väntar
Den nya bron innebär en klar förbättring för alla trafikslag. Efter öppningen den 9 maj väntar dock slutarbeten med Hisingsbron, samtidigt som rivningen av Götaälvbron inleds. Förutom detta pågår som bekant omfattande infrastrukturarbeten vid Centralen, framförallt Västlänken-byggnationen.

Allt detta sammantaget innebär att det blir vissa begränsningar i trafiken på och kring Hisingsbron ett tag till.


Det här gäller för respektive trafikslag:
Gående och cyklister
För gående och cyklister blir det enklare att ta sig mellan fastlandet och Hisingen via Hisingsbron, detta eftersom den nya bron är betydligt lägre än Götaälvbron. Gående och cyklister får också mer utrymme på Hisingsbron jämfört med Götaälvbron: gång- och cykelbanan på den östra sidan – alltså den som är belägen ”inåt landet” – blir totalt 4,5 meter, medan den västra gång- och cykelbanan blir 6,5 meter (på Götaälvbron har gående och cyklister bara 2,5 meter på respektive sida att samsas på).

Gående och cyklister bör dock notera att det är endast den östra gång- och cykelbanan som öppnar den 9 maj. På grund av slutarbeten med Hisingsbron och rivningen av Götaälvbron öppnar inte den västra gång- och cykelbanan förrän senare i höst. Dessutom bör cyklister och gående räkna med periodvis påverkan även på den östra sidan, vilket även det beror på slutarbetena med Hisingsbron.


Busstrafik
För busstrafikens del blir det inledningsvis bara linje X2 som kommer att trafikera den nya bron efter den 9 maj. Därefter kommer allt fler busslinjer att successivt flytta över från Götaälvbron till Hisingsbron. Kolla i appen Västtrafik To Go om vad som gäller för just din busslinje.


Spårvagnstrafik
När det gäller spårvagnarna så är det alltså först den 16 augusti som dessa får börja trafikera Hisingsbron. Fram tills dess pågår arbeten med att bygga färdigt de slingrande ramperna för kollektivtrafiken – där både bussar och spårvagnar ska köra – och att koppla in spårvagnsspåren på den nya bron.

Ett viktigt datum att hålla reda på när det gäller spårvagnstrafiken är den 12 juni – från den dagen går det nämligen inte längre några spårvagnar över Götaälvbron. Mellan 12 juni och den 16 augusti, då alltså Hisingsbron släpper på spårvagnarna, är det ersättningsbuss eller någon av de ordinarie busslinjerna över Hisingsbron som gäller.


Bilister och övrig trafik
För bilister blir det från och med den 9 maj återigen möjligt att köra över älven i bägge riktningar, något som inte varit möjligt på Götaälvbron sedan en längre tid tillbaks. Här bör nämnas att bilister och övrig motortrafik får samsas med busstrafiken i samma körfält på bron fram till den 16 augusti, då kollektivtrafikkörfälten på bron öppnas i sin helhet.

Sammanfattningsvis gäller alltså viss begränsad framkomlighet för samtliga trafikslag på och kring Hisingsbron ett tag till och framförallt till den 16 augusti. Vissa begränsningar i trafiken kan sedan förekomma fram till våren 2022, då projektet avslutas.


Källa: Trafik Göteborg


Skriv ut

Peab Asfalt vinner tre nya kommunkontrakt för underhållsbeläggningar

Peab Asfalt har vunnit upphandlingarna för underhållbeläggningar i de tre...

Läs mer
Zinga

Nya gång- och cykelbron över Norrström öppnar 21 juni

Måndag den 21 juni klockan 09.00 öppnar en viktig cykelled för stockholmarna igen....

Läs mer
Kregis 550


Peab bygger Volvomotet i Göteborg

Peab har fått uppdraget att bygga Volvomotet, Hisingsleden i Göteborg. Beställare...

Läs mer
Zugol 550
Jerry Tillberg och Tommy Wahlsten med Volvo P2870D asfaltläggare.

Swecon förstärker sin väganläggningsdivision

Swecon förstärker sin väganläggningsdivision, på flera sätt. I takt...

Läs mer
DLMASKIN550
Svevia utför utläggningsarbete och vägförbättringar på flera sträckor i Västerbotten.

Svevia förbättrar vägar i Västerbotten

Under sommaren utför Svevia förstärkningsåtgärder för bättre...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se