Facebook


Instagram

Ekonomisk lösning med anpassad optik – belyser både körbana som gång- och cykelväg


2021-05-07

Göran Schlegel, Elektroskandia och Daniel Lagmyr, Katrineholms kommun.
Bild: Elektroskandia
Göran Schlegel, Elektroskandia och Daniel Lagmyr, Katrineholms kommun.

Bättre belysning ökar tryggheten i utomhusmiljöer. Det var också en av orsakerna till att Katrineholms kommun investerade i ny utebelysning till en vägsträcka med körbana parallellt med gång- och cykelväg. Tidigare hade det krävts ett helt nytt belysningsnät med stolpar med mera för att klara av att lysa upp bägge ytorna men Cebe kunde erbjuda en armatur med en optik, anpassad för att belysa både körbana och gång/cykelväg. En lösning som innebar stor besparing av energi- och installationskostnader för kommunen.


– Det gällde en vägsträcka om cirka två kilometer där det går det parallella gång- och cykelvägar längs körbanan. Belysningen var gammal av typ högtrycksnatrium, den lyste allt sämre och många medborgare hade lämnat synpunkter på att det var otryggt att gå och cykla där, dessutom angränsade sträckan mot en skog, säger Daniel Lagmyr, drifttekniker gatljus och elljusspår i Katrineholms kommun.


Belysa körbana samt gång- och cykelväg
Elektroskandias utesäljare Göran Schlegel har under många år haft kontakt med Katrineholms kommun kring Cebe:s lösningar inom vägbelysning.

– Det var när de stod inför valet att investera i ny belysning till den aktuella vägsträckan som jag kontaktade Daniel. Jag berättade att vi tagit fram en lösning som innebar att man nu med en LED-armatur kunde belysa både körbana och gång- och cykelväg, säger Göran Schlegel.


Provhängde armaturer
Skillnaden mellan äldre gatljusarmaturer och nya LED-armaturer är att de äldre armaturerna spred ljuset över ett större område och kunde förutom att lysa upp bilvägen även lysa upp närliggande gång- och cykelbana. Med LED-teknik blir ljusspridningen mer exakt och armaturen skickar ljuset 45 grader framåt och bara någon grad bakåt. Det har inneburit att det krävts två armaturer, en för bilvägen och en för gång- och cykelbanan.

– Vår lösning innebär att vi i ett armaturhus, ST Street, monterat in två optiker, en för körbanan och en för gång- och cykelvägen, säger Göran Schlegel och fortsätter:

– Kommunen blev intresserad och vi provhängde därför fyra armaturer på den aktuella vägsträckan för att ge dem möjlighet att utvärdera belysningen. Resultatet överträffade förväntningarna, det blev väldigt bra och armaturerna skickade till och med in lite ljus i skogen bredvid. Trygghetskänslan ökade direkt med den nya belysningen och den LED-optik i armaturen som Cebe levererade.


Ökad trygghet
Efter provet beställde Katrineholms kommun 25 stycken armaturer som monterades på de befintliga belysningsstolparna. Det här innebar en kostnadseffektiv lösning jämfört med att behöva köpa in och anlägga ett helt nytt belysningsnät. En besparing på cirka 80 procent!

– Det här blev en perfekt teknisk och ekonomisk lösning och de boende uppskattar den nya belysningen. Vi har gått från det gamla gulaktiga skenet till vitt ljus, en skillnad som dag och natt, vilket också ger ökad trygghet. Vi har nu haft de nya armaturerna uppe i ungefär ett år och tittar nu på flera ställen i Katrineholm där vi funderar på samma lösning, avslutar Daniel Lagmyr.


Källa: Electroscandia


Skriv ut

Peab Asfalt vinner tre nya kommunkontrakt för underhållsbeläggningar

Peab Asfalt har vunnit upphandlingarna för underhållbeläggningar i de tre...

Läs mer
Zinga

Nya gång- och cykelbron över Norrström öppnar 21 juni

Måndag den 21 juni klockan 09.00 öppnar en viktig cykelled för stockholmarna igen....

Läs mer
Kregis 550


Peab bygger Volvomotet i Göteborg

Peab har fått uppdraget att bygga Volvomotet, Hisingsleden i Göteborg. Beställare...

Läs mer
Zugol 550
Jerry Tillberg och Tommy Wahlsten med Volvo P2870D asfaltläggare.

Swecon förstärker sin väganläggningsdivision

Swecon förstärker sin väganläggningsdivision, på flera sätt. I takt...

Läs mer
DLMASKIN550
Svevia utför utläggningsarbete och vägförbättringar på flera sträckor i Västerbotten.

Svevia förbättrar vägar i Västerbotten

Under sommaren utför Svevia förstärkningsåtgärder för bättre...

Läs mer
Vattenfall


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se