Facebook

Instagram

Svenskt företag tinar isen på norska flygplan


2019-05-14

Recyctec träffar överenskommelse med ledande regional flygplats i Norge avseende insamling och återvinning av avisningsvätska. Alla nödvändiga tillstånd erhållna från norska och svenska myndigheter. Leveranser kan starta omgående.

Torp är en internationell flygplats i sydöstra Norge, cirka 5 kilometer nordöst om Sandefjord, som ägs och drivs av Sandefjord Lufthavn A/S. Flygplatsen är som regel och på årsbasis etablerad som Nordens femtonde största flygplats och trafikeras bland annat av lågprisflygbolagen Ryanair och Wizz Air.

Avisning av flygplan är av flygsäkerhetsskäl vanlig vintertid och under vissa väderförhållanden. Sådan avisning syftar även till att förhindra att ny is bildas på flygplanet. Avisningsvätskan innehåller bland annay glykol (MPG), vatten och en mindre mängd andra tillsatser. Problematisk med just denna typ av användningsområde är att en viss urlakning av tungmetaller, som till exempel kadmium – sker vid processen. Detta ställer särskilda krav på hanteringen av avfallsrester och också då på återvinningen.

Sandefjord Lufthavn A/S och Recyctec AB har träffat ett avtal om att Recyctec mottager, renar och återvinner glykolen i den använda avisningsvätskan för att sedan kunna återföra den till marknaden som en teknisk, eller en egen och färdigformulerad produkt, EarthCare. Idag finns avfallet mellanlagrat på flygplatsen i tankar.

Diskussionerna med Sandefjord Lufthavn har präglats av stor öppenhet och samarbetsvilja, en ambition och ett mod att pröva något nytt men alltid med en strikt affärsmässig inställning till saker och ting, säger Göran Nylén, VD Recyctec.
– Samarbetet med att utverka nödvändiga tillstånd för utförsel och avfallshantering har fungerat väl. Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till vår försäljningsinsats för mycket gott och professionellt arbete.

Recyctec gör detta på ett mycket konkurrenskraftigt sätt genom sin unika återvinningsteknologi samt med en högt kvantifierad miljövinst för ökad hållbarhet i en viktig del av flygplatsens drift och verksamhet. Den totala omfattningen och värdet av affären bedöms vara 1,2–1,8 miljoner kronor per år för Recyctec, slutligt utfall beror på produktmixens sammansättning vid försäljningen av varan. Genom Recyctec återvinningsteknologi och process reduceras CO2-utsläpp på årsbasis, i detta fall – och i denna affär - med cirka 240 ton.Källa: Recyctec


Skriv utOld Trafford, som är Manchester Uniteds hemmaarena, kommer lite närmre Norden när SAS öppnar sin nya direktlinje mellan Stavanger och Manchester.
Old Trafford, som är Manchester Uniteds hemmaarena, kommer lite närmre Norden när SAS öppnar sin nya direktlinje mellan Stavanger och Manchester.

SAS öppnar direktlinje från Stavanger till Manchester

SAS möter det stora intresset för engelsk fotboll med att öppna en ny direktlinje från Stavanger till Manchester. Linjen kommer att trafikeras året runt, med två...

Läs mer
Elmia Infra

SAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/Trysil

Nästa vintersäsong 2019-2020 blir det möjligt att flyga direkt till den nya flygplatsen i Sälen/Trysil, Scandinavian Mountains Airport från Köpenhamn, Aalborg och London.

Under vintersäsongen 2019-2020 kommer SAS börja flyga direkt från Köpenhamn,...

Läs mer


Qatar Airways fortsätter att expandera i Norden

Flygbolaget utökar antalet avgångar från Göteborg, Oslo och Stockholm...

Läs mer

SAS slog nytt passagerarrekord för juli


Under juli reste mer än 2,8 miljoner passagerare med SAS, vilket är nytt rekord för...

Läs mer

Saab Digital Air Traffic Solutions får NATO-order

Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) har fått en order för installation av ett...

Läs mer


Stor potential för drönarmarknaden att lyfta

Drönarmarknaden växer och det finns en betydande variation av användningsområ...

Läs mer

Eltel och LFV ingår avsiktsförklaring

Eltel och Luftfartsverket, LFV, har ingått en avsiktsförklaring om att Eltel ska ö...

Läs mer


Finskt biobränsle minskar svenska flygutsläpp mer än amerikanskt biobränsle

I dagarna levereras närmare 50 ton närproducerat, finskt biobränsle till Bromma,...

Läs mer
Beijing Daxing International Airport.

Finnair ökar frekvensen till Peking

Snart slår Peking upp portarna till den nya och påkostade flygplatsen Beijing Daxing...

Läs mer


Klart med avtal för flygtrafik till norra Sverige

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt....

Läs mer

GlobalEye ingår i Saabs Gripenerbjudande till Finland


Saab har offentliggjort att Gripenerbjudandet till Finland också omfattar två stycken...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se