Facebook


Instagram

Combitech levererar säker infrastruktur till sjöfartssektorn


2020-03-02

Bilden är en illustration.
Bild: Combitech
Bilden är en illustration.

Navelink, ett nytt ”non-profit” industrikonsortium avsett att främja den globala sjöfartssektorn, har gett Combitech i uppdrag att leverera infrastrukturtjänster för ett säkert och interoperabelt ekosystem där tre EU-projekt redan klivit ombord. Konsortiet vill införa en ny global standard för säkert och skalbart informationsutbyte inom sjöfarten där målet är att höja effektiviteten och säkerheten samt minska klimatavtrycket inom hela sjöfartssektorn.


Navelink grundades i december 2019 av industriföretagen Kongsberg, Saab och Wärtsilä. Alla tre är inflytelserika och betydelsefulla tillverkare och tjänsteleverantörer inom bl.a. sjöfartssektorn. 

– Rederier såväl som myndigheter och tjänsteleverantörer kommer kunna tjäna på den öppna informationsplattform som vi håller på att ta fram. Infrastrukturen möjliggör interoperabilitet mellan olika e-navigationstjänster, vilket vi är mycket engagerade i, säger Todd Schuett, Innovation Manager på Kongsberg.


Från forskning till industrialisering

Konsortiet har tagit sitt första steg mot industrialiseringen tillsammans med sina första användare, tre EU-projekt, där svenska Sjöfartsverket är ansvarigt för infrastrukturlösningen. EU-projekten kommer nyttja industrikonsortiet Navelink, för att autentisera användare och identifiera olika tjänster de kommande 18 månaderna. Infrastrukturlösningen som Combitech sätter upp inom ramen för Navelink är baserat på Sea Traffic Management konceptet som nyttjar Maritime Connectivity Platform, MCP, vilket drivs av Maritime Connectivity Consortium.

– Jag ser fram emot att vi nu kan använda en skarp operativ infrastruktur istället för en testbädd. Jag är övertygad om att vi kommer kunna få ut mer av projekten och se fler och bättre resultat, säger Tomas Hjelmberg, Head of Maritime Traffic Management, at Saab.   

– Vi är mitt i införandefasen och vi ser väldigt mycket fram emot att lansera projektet, säger Anders Wendel, chef för Navelink, Combitech. 


Ett unikt samarbete
Samverkansavtalet med Sjöfartsverket, som täcker de tre EU-finansierade projekten, Efficient Flow, Real Time Ferries och Balt Safe, är det första samarbetet mellan ett industrialiserat ekosystem och EU-projekt. 

– Detta är ett nytt exempel på branschöverskridande samverkan där industrin samspelar med myndigheter och där vi tillsammans bidrar till utvecklingen och en digitalisering av sjöfartssektorn, säger Dmitry Rostopshin, General Manager, Ship Traffic Control & Management Solutions på Wärtsilä. Källa: Combitech


Skriv ut<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Den sjunde februari var en speciel dag i Helsingborgs Hamn. Det var första gången hamnen tog emot ett LNG-fartyg och det var samtidigt fartygets, Containerships Arctics, första seglats.

Containerships satsar på LNG

Den 7 februari hade Helsingborgs Hamn besök av ett alldeles speciellt fartyg. LNG-fartyget Containerships Arctic gjorde sin jungfruresa och för att utnyttja färden optimalt lastades...

Läs mer
Zugol 550
FS Sassnitz trafikerade linjen mellan Trelleborg och Sassnitz fram till 14 mars. Nu ligger hon vid kaj i Port of Mukran tillsvidare.

Stena Line planerar att stänga linjen Trelleborg-Sassnitz permanent

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och...

Läs mer
Maxi Grip
Fartyget Ternvag redo för anlöp i Göteborgs hamns energihamn. Med coronavirusets framfart har rutinerna för fartygsanlöp förändrats.

Coronaviruset kan påskynda sjöfartens digitalisering

När fysisk kontakt mellan besättning på fartyg och säkerhetspersonal på...

Läs mer
Zinga


Stena Line permitterar och varslar på Irländska Sjön och Nordsjön

Färjerederiet Stena Line meddelade under måndagen 6 april att företaget planerar...

Läs mer
Vattenfall


Sjöfartsverkets helikopterbas blir kvar i Kristianstad

Sjöfartsverkets sydsvenska helikopterbas blir kvar vid Kristianstad Österlen Airport...

Läs mer


1 000 skyddsmasker till regioner och myndigheter

Nu bidrar Sjöfartsverket med skyddsutrustning till olika regioner och myndigheter, med syftet...

Läs mer


Sjöfartens fackföreningar och branschorganisation föreslår åtgärder för att rädda sjöfarten

Sjöfarten transporterar cirka 90 procent av alla varor till och från Sverige och drygt...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se