Facebook


Instagram

Helsingborgs Hamns containerterminal flyttar söderut


2021-02-25

En första visionsskiss över Helsingborgs Hamn framtida containerterminal.
Bild: Bertil Hagberg, Artis impression: Studio E
En första visionsskiss över Helsingborgs Hamn framtida containerterminal.

Framtidens Helsingborgs Hamn ska byggas. Den geografiska platsen för terminalen innebär att uppförandet kommer kunna fortgå parallellt med att den operationella verksamheten hålls intakt. Bygget kan som tidigast starta 2026 och den nya hamnen beräknas kunna tas i drift 2028.
– Vi fortsätter vår framtidssatsning och i stora drag betyder det att vi i princip kommer bygga upp en ny containerterminal från grunden, säger Bart Steijaert, vd Helsingborgs Hamn.

Initialt har tre alternativa positioner för den nya hamnen utretts där det södra och utvalda förslaget oavkortat inneburit flest fördelar. För hamnens del medför alternativet en utvecklingspotential på 40 år där verksamheten kan växa på sikt och hantera ökade containervolymer om 2-4 procents tillväxt årligen.

– Det är ett historiskt beslut och det känns fantastiskt att vi tillsammans med både staden och konsulter har sett över olika lösningar och i slutändan varit helt överens om vad som blir gemensamt bäst för både hamnbolaget och stadsutvecklingen, säger Marie Weibull Kornias som är styrelseordförande i Helsingborgs Hamn.


750 meter kaj
Helsingborgs Hamn siktar mot att vara Nordens modernaste hamn. Det ställer en mängd krav och öppnar möjligheter för verksamheten som under de närmsta åren minst sagt kommer att förändras radikalt. Hamnen flyttar söderut, bygger en ny kaj med 13 meters vattendjup, som blir hela 750 meter lång och därmed kommer bereda plats för tre 225 meters fartyg på rad.

Ett nytt eldrivet hanteringssystem appliceras för att svara upp mot ökade containervolymer och hållbarhetsmål. Tillväxtprognoser pekar entydigt mot en allt större efterfrågan på containerverksamheten och potentialen för att effektivisera, klimatanpassa och öka volymen är stor.


Fossilfri framtid
I februari 2021 slutfördes hamnens byte till elektriska personbilar och sedan 1 november 2020 använder hamnen HVO (Hydrated Vegetable Oil), dvs. fossilfri diesel, för drift av traktorer och reachstackers, vilket medför att koldioxidutsläppen minskar drastiskt.

Det nya containerhanteringssystemet som planeras utgörs av eldrivna kranar vilket gör det möjligt för hamnen att bli i princip helt fossilfri och automatiserad. Även en ny kombiterminal ska byggas som på ett effektivt och hållbart sätt kommer knyta samman södra Sveriges logistikkluster mellan sjö och järnväg.

– Investeringarna innebär att vi ytterligare kommer stärka vår position och vårt logistikläge där även annan logistikverksamhet och e-handel i området växer påtagligt. I detta läge har Helsingborgs Hamn tillsammans med närliggande logistikaktörer en avgörande roll för både Skånes och Sveriges näringsliv, säger Bart Steijaert.Källa: Helsingborgs hamn


Skriv utABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.
ABB kommer att leverera en helt integrerad elkraftslösning och ett integrerat automatiserat marint framdrivningssystem till de tio nya färjorna.

ABB sätter kursen för hållbar flodtransport med tio helt eldrivna färjor i Lissabon

ABB tar hem ett banbrytande kontrakt med den spanska skeppsbyggaren Astilleros Gondán om att tillhandahålla en helt eldriven kraftlösning för 40-meters snabba urbana...

Läs mer
Zugol 550
M/S Gabriella till sjöss.

Hangö och Kotka öppnar för första gången sina hamnar för Viking Lines passagerarfartyg

I år har Viking Line lanserat fem nya resmål från Helsingfors.

Läs mer
Zinga


Gasum inleder testleveranser av biogas till den finska gränsbevakningen

Gasum genomför två leveranser av biogas till den finska gränsbevakningen. En...

Läs mer
Vattenfall
M 20 som är ett av Sjöhistoriska museets museifartyg, drivs och underhålls av Föreningen M 20. Tack vare föreningens engagemang har fartyget nu räddats och lämnar den 12 april dockan på Beckholmen för en ny säsong till sjöss.

Museifartyget M 20 går till sjöss efter lyckad insamling och omfattande reparationer

Den 12 april dockar Sjöhistoriskas museifartyg minsveparen M 20 ut från Västra...

Läs mer
Stena Livia i Stena Lines färger (bilden är en illustration).

Nya färjan Stena Livia sjösätts på Östersjön

Färjerederiet Stena Line fortsätter sin planerade expansion på Östersjön...

Läs mer
Stena Lines nybyggda fartyg är både 30 procent större och mer energieffektiva än tidigare fartyg.

Stena Line ökar takten mot fossilfri sjöfart - ska sänka utsläppen med 30 procent till 2030

Färjerederiet Stena Line fortsatte under 2020 att minska sina totala koldioxidutsläpp och...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se