Facebook


Instagram

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar tränar i fjällmiljö


2020-01-10

Bild: Sjöfartsverket

Med start den 13 januari och under de kommande tolv veckorna kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning att genomföra övningar i Lapplandsfjällen. Under perioden kommer Visbybasen tillfälligt att täckas upp av räddningshelikoptrar från Kristianstad och Norrtälje.

Mellan den 13 januari och 12 april kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning genomföra övningar i högalpin terräng uppe i Lapplandsfjällen. Övningarna syftar bland annat till att utöka Sjöfartsverkets förmåga att agera vid olika sjö- och flygräddningsinsatser.

– Övningarna är inte bara ett viktigt inslag i vår verksamhet, det hjälper oss också att ytterligare stärka upp vår förmåga att agera i olika miljöer. Lapplandsterrängen skapar väldigt speciella förhållanden, något som inte återfinns längre söderut. Samtidigt bidrar övningarna också till att minska risken för att vår besättning ska stöta på olika vind- och väderförhållanden som man inte upplevt tidigare, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.

Under den tolv veckor långa övningsperioden kommer en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar att utgå från Kiruna, vilket samtidigt innebär att Sjöfartsverkets Visbybas tillfälligt kommer att vara utan en stationerad helikopter. Under samma period kommer täckningsområdet för Gotland istället täckas upp av helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.

– Upplägget har sett likadant ut under tidigare fjällövningar och har fungerat väldigt väl. Samtidigt finns alltid möjligheten att med kort varsel flytta om helikoptrar från andra delar av fastlandet. Det är också viktigt att komma ihåg att de allra flesta räddningsinsatser runt Gotland sker med båtar. Vi är med andra ord trygga i att vår sjöräddningsförmåga i området kommer vara fortsatt god, säger Mattias Hyllert.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är ursprungligen baserade på fem orter (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå). Den tillfälliga baseringen i Kiruna har använts för vinterträning i högalpin fjällterräng sedan vintern 2015.


Fakta om Sjöfartsverkets räddningshelikopterverksamhet
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. De utför uppdrag både över land och över vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Räddningshelikoptrarnas stora fördel är att de kan upptäcka och undsätta nödställda människor som befinner sig i utsatta miljöer dit få andra räddningsresurser kan nå, till exempel i vatten, ombord på ett fartyg eller i oländig terräng. Helikoptrarna är också utrustade med dubbla vinschar och kan undsätta nödställda utan att behöva landa.Källa: Sjöfartsverket


Skriv utSjöfacken mobiliserar för politisk handling

Under tisdagen lanserade Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen ett upprop för att regering och riksdag omgående ska bredda sjöfartsstödet och reducera avgifter...

Läs mer
Zugol 550


Minskad godshantering i svenska hamnar – men något ökad passagerartrafik

Under 2019 var den totala godshanteringen i svenska hamnar 170 miljoner ton, vilket är en...

Läs mer
Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.

Undvik kollektivtrafiken under Kristihimmelsfärdshelgen

Resandet med kollektivtrafiken i Stockholm har ökat de senaste veckorna. SL och...

Läs mer
Vattenfall
Trots coronapandemin har containervolymerna ökat i Göteborgs hamn.

Full containeraktivitet i Göteborgs hamn – europeiska hamnar hackar

Hamnar runt om i Europa har drabbats hårt av rådande coronapandemi. Det visar nyligen...

Läs mer


Väderappen Viva visar nu både sjöväderprognoser och vädervarningar

Sjöfartsverket har uppdaterat sin väderapp Viva som nu visar både prognoser och...

Läs mer

Gävle Hamn lanserar Port Activity App

Port Activity app - snart i din hand!

Port activity app är en digital lösning för att dela information som kommer att...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se