Facebook


Instagram

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar tränar i fjällmiljö


2020-01-10

Bild: Sjöfartsverket

Med start den 13 januari och under de kommande tolv veckorna kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning att genomföra övningar i Lapplandsfjällen. Under perioden kommer Visbybasen tillfälligt att täckas upp av räddningshelikoptrar från Kristianstad och Norrtälje.

Mellan den 13 januari och 12 april kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning genomföra övningar i högalpin terräng uppe i Lapplandsfjällen. Övningarna syftar bland annat till att utöka Sjöfartsverkets förmåga att agera vid olika sjö- och flygräddningsinsatser.

– Övningarna är inte bara ett viktigt inslag i vår verksamhet, det hjälper oss också att ytterligare stärka upp vår förmåga att agera i olika miljöer. Lapplandsterrängen skapar väldigt speciella förhållanden, något som inte återfinns längre söderut. Samtidigt bidrar övningarna också till att minska risken för att vår besättning ska stöta på olika vind- och väderförhållanden som man inte upplevt tidigare, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.

Under den tolv veckor långa övningsperioden kommer en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar att utgå från Kiruna, vilket samtidigt innebär att Sjöfartsverkets Visbybas tillfälligt kommer att vara utan en stationerad helikopter. Under samma period kommer täckningsområdet för Gotland istället täckas upp av helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.

– Upplägget har sett likadant ut under tidigare fjällövningar och har fungerat väldigt väl. Samtidigt finns alltid möjligheten att med kort varsel flytta om helikoptrar från andra delar av fastlandet. Det är också viktigt att komma ihåg att de allra flesta räddningsinsatser runt Gotland sker med båtar. Vi är med andra ord trygga i att vår sjöräddningsförmåga i området kommer vara fortsatt god, säger Mattias Hyllert.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är ursprungligen baserade på fem orter (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå). Den tillfälliga baseringen i Kiruna har använts för vinterträning i högalpin fjällterräng sedan vintern 2015.


Fakta om Sjöfartsverkets räddningshelikopterverksamhet
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. De utför uppdrag både över land och över vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Räddningshelikoptrarnas stora fördel är att de kan upptäcka och undsätta nödställda människor som befinner sig i utsatta miljöer dit få andra räddningsresurser kan nå, till exempel i vatten, ombord på ett fartyg eller i oländig terräng. Helikoptrarna är också utrustade med dubbla vinschar och kan undsätta nödställda utan att behöva landa.Källa: Sjöfartsverket


Skriv utTullverket stärker tullkontroller vid gränsen med fast kamerabevakning

Fasta kameror införs i Helsingborgs hamn.

Nu inför Tullverket kameror vid gränsövergångarna i Helsingborgs hamn, på Öresundsbron och i Värtahamnen i Stockholm. Syftet med kamerabevakningen är att...

Läs mer
Zugol 550
Högtryck i Trelleborgs Hamn - Skandinaviens största RoRo-hamn.

Högtryck i Skandinaviens största RoRo-hamn gav nya rekordnivåer

Trelleborgs Hamn nådde nya rekordnivåer under 2019 och därmed befäster man...

Läs mer
Maxi Grip


Nya containertruckar ska hjälpa Södertälje Hamn minska utsläpp av växthusgaser

Södertälje Hamn, som har ett unikt läge i en av Sveriges mest expansiva regioner,...

Läs mer
Zinga
Romantika.

Tallinks fartyg Romantika kommer att renoveras på Nautavarvet

Romantika – ett av Tallink Grupps fartyg – påbörjade igå...

Läs mer
Vattenfall


Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar tränar i fjällmiljö

Med start den 13 januari och under de kommande tolv veckorna kommer Sjöfartsverkets...

Läs mer
Pär Johnsson, Platschef Kuusakoski berättar om invsteringar och förbättringar på plats i Gävle hamn.

Branden på Kuusakoski 2016 har resulterat i mängder med förbättringar av säkerheten – nu blir de kvar i Gävle Hamn

För drygt tre år sedan självantände ett av skrotupplagen på å...

Läs mer
Henrik Kristensen lämnar över stafettpinnen till Dennis Lenthe Olesen.

APM Terminals Gothenburgs VD går vidare mot nya uppdrag

Planen var att Henrik Kristensen skulle arbeta som VD för APM Terminals Gothenburg i 100 dagar...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se