Facebook


Instagram

Stena Line lägger ner linjen Oslo-Frederikshavn


2020-03-19

Passagerarfartyget Stena Saga som trafikerat linjen Oslo-Frederikshavn sedan 1994 ligger för tillfället vid kaj i hemmahamnen Göteborg.
Bild: Stena Line
Passagerarfartyget Stena Saga som trafikerat linjen Oslo-Frederikshavn sedan 1994 ligger för tillfället vid kaj i hemmahamnen Göteborg.

Niclas Mårtensson, VD på Stena Line.
Bild: Patrik Olsson/Stena Line
Niclas Mårtensson, VD på Stena Line.

Färjerederiet Stena Line har beslutat att linjen mellan Oslo och Frederikshavn läggs ner med omedelbar verkan. Åtgärden sker som en direkt effekt av den påverkan som Coronaviruset (COVID-19) har på Stena Lines passagerarverksamhet. Stena Line, som tidigare i veckan varslade 950 medarbetare i Sverige, tvingas nu att ta till drastiska åtgärder för att sänka kostnaderna och säkerställa den viktiga frakt- och transportverksamheten.

Med anledning av Coronaviruset (COVID-19) och de reserestriktioner som ett flertal länder har infört har Stena Line precis som många andra företag inom resebranschen sett en kraftig nedgång av bokningar under den senaste tiden. Verksamheten i Skandinavien är värst drabbad. Sedan lördagen 14 mars har Stena Line ställt in all trafik mellan Oslo och Frederikshavn och fartyget Stena Saga, som trafikerat linjen sedan 1994 ligger, vid kaj i Göteborg. Nu meddelar Stena Line att verksamheten inte kommer att återupptas och att linjen läggs ner efter mer än 40 år.

– Det är ett tufft läge för Stena Line och det tvingar oss till tuffa beslut. Linjen Oslo-Frederikshavn är i stort sett helt och hållet beroende av passagerartrafik och den viktiga högsäsongen på sommaren. Vi har gjort bedömningen att vi kommer tappa hela högsäsongen i år och vi har helt enkelt inte råd att vänta och hoppas på nästa sommar. Det är med tungt hjärta som vi nu tagit beslutet att stänga linjen, säger Niclas Mårtensson, VD på Stena Line.

Stena Line genomför just nu en översikt av verksamheten i samtliga regioner med anledning av den vikande passagerarverksamheten och utesluter inte att det kommer att ske fler neddragningar eller förändringar i tidtabeller och linjenätverket.

– Vårt stora fokus är att hålla igång godsflödena och säkra den viktiga fraktverksamheten till och från Sverige, men också på våra övriga rutter i Europa, säger Niclas Mårtensson.

Nedläggningen av linjen Oslo-Frederikshavn innebär att ett 30-tal medarbetare på Stena Lines norska kontor i Oslo varslas om uppsägning.  Stena Saga som fram tills i lördags trafikerade linjen är svenskflaggad och har cirka 250 svenska medarbetare ombord. De omfattas av det varsel av totalt 950 medarbetare i Sverige som Stena Line presenterade under måndagen 16 mars.


Fakta: Linjen Oslo-Frederikshavn

Linjen Oslo-Frederikshavn startade 1979 och har sedan dess trafikerats av tre olika fartyg, samtliga med namnet Stena Saga. Närmare en halv miljon passagerare reser årligen på linjen varav majoriteten kommer från Norge där fartyget Stena Saga kallats för ”Danskebåten”. Sedan starten och än idag är det främst shopping, god mat, dans och nöje som utmärkt linjen som är känd för både sina helgkryssningar och familjekonceptet ”Barnas båt” under sommarens högsäsong. Bland de lojala kunderna finns en Facebookgrupp med namnet ”Stena Sagas Venner” som har fler än 12 000 medlemmar.Källa: Stena Line


Skriv ut<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Den sjunde februari var en speciel dag i Helsingborgs Hamn. Det var första gången hamnen tog emot ett LNG-fartyg och det var samtidigt fartygets, Containerships Arctics, första seglats.

Containerships satsar på LNG

Den 7 februari hade Helsingborgs Hamn besök av ett alldeles speciellt fartyg. LNG-fartyget Containerships Arctic gjorde sin jungfruresa och för att utnyttja färden optimalt lastades...

Läs mer
Zugol 550
FS Sassnitz trafikerade linjen mellan Trelleborg och Sassnitz fram till 14 mars. Nu ligger hon vid kaj i Port of Mukran tillsvidare.

Stena Line planerar att stänga linjen Trelleborg-Sassnitz permanent

Färjerederiet Stena Line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och...

Läs mer
Maxi Grip
Fartyget Ternvag redo för anlöp i Göteborgs hamns energihamn. Med coronavirusets framfart har rutinerna för fartygsanlöp förändrats.

Coronaviruset kan påskynda sjöfartens digitalisering

När fysisk kontakt mellan besättning på fartyg och säkerhetspersonal på...

Läs mer
Zinga


Stena Line permitterar och varslar på Irländska Sjön och Nordsjön

Färjerederiet Stena Line meddelade under måndagen 6 april att företaget planerar...

Läs mer
Vattenfall


Sjöfartsverkets helikopterbas blir kvar i Kristianstad

Sjöfartsverkets sydsvenska helikopterbas blir kvar vid Kristianstad Österlen Airport...

Läs mer


1 000 skyddsmasker till regioner och myndigheter

Nu bidrar Sjöfartsverket med skyddsutrustning till olika regioner och myndigheter, med syftet...

Läs mer


Sjöfartens fackföreningar och branschorganisation föreslår åtgärder för att rädda sjöfarten

Sjöfarten transporterar cirka 90 procent av alla varor till och från Sverige och drygt...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se