Facebook

Instagram
Hamnkonflikten:

Sveriges Hamnar säger ja och Hamnarbetarförbundet säger nej till medlarnas lösningsförslag


2019-01-23

Under helgen har intensiv medling pågått för att lösa hamnkonflikten. Under tisdagsmorgonen fick parterna de statliga medlarnas förslag till lösning. Medlarnas förslag innebär att parterna ska ingå ett andrahandsavtal. Sveriges Hamnar har accepterat medlarnas förslag men Hamnarbetarförbundet har återigen avvisat förslaget.

Under förra veckan mottog Sveriges Hamnar ett stort antal varsel om strejk från Hamnarbetarförbundet. Hittills har Hamnarbetarförbundet varslat om 25 konflikter i 15 hamnar runtom i Sverige med start den 23 januari. Strejkerna är strategiskt planerade för att orsaka hamnarna och deras kunder maximal ekonomisk skada. Hamnarbetarförbundet motiverar sina strejker med att de önskar ingå ett kollektivavtal med Sveriges Hamnar.

Det statliga oberoende medlingsinstitutet har utsett tre erfarna medlare att medla i konflikten. I dag kom medlarnas förslag till lösning. Lösningen innebär att Hamnarbetarförbundet får ett kollektivavtal med Sveriges Hamnar, alltså precis det som Hamnarbetarförbundet påstår sig vilja ha. Kollektivavtalet är ett andra handsavtal, det vill säga det har samma innehåll som det avtal som gäller för hamnarbete i Sverige och som Sveriges Hamnar har med fackförbundet Transportarbetareförbundet. Om Hamnarbetarförbundet skulle ha accepterat medlarnas bud hade Hamnarbetarförbundet blivit ett kollektivavtalsbärande fackförbund med alla de rättsliga rättigheter och skyldigheter som följer av det.

Sveriges Hamnar tackade ja till medlarnas bud. Hamnarbetarförbundet avvisade budet. Det innebär att Hamnarbetarförbundets strejker kommer att bryta ut i morgon onsdag den 23 januari.

– Vi är lösningsorienterande och villiga att pröva alla förslag. Allt så länge som lösningarna inte hotar den svenska modellen. Den svenska modellen är ingen a la carte meny utan en all inclusive historia. Vi accepterar inte försök att köra sönder den svenska modellen. Vi kan inte acceptera att olika villkor kan komma att gälla i hamnarna för olika medarbetare allt beroende på vilket fack medarbetarna är medlemmar i, säger Mattias Dahl vd Transportföretagen.

– Situationen är allvarlig. Konsekvenserna av Hamnarbetarförbundets strejker kommer att bli stora. Svenska företag och arbetstillfällen hotas. Vi har gjort vad vi kan för att lösa situationen så att hamnarna kan återgå till att serva sina kunder och Sverige. Vi har accepterat medlarnas förslag till lösning och är villiga att ingå ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet. Det är svårt att förstå varför Hamnarbetarförbundet tackat nej. Medlarnas lösning innebär att Hamnarbetarförbundet får allt som de sagt sig strida för och vilja ha. Hamnarbetarförbundet har en tung och svår förklaringsbörda för sitt agerande, säger Joakim Ärlund förhandlingschef för Sveriges Hamnar.

– Hamnarbetarförbundets agerande visar på behovet att skyndsamt få den föreslagna lagstiftningsförändringen gällande konflikträtten mot företag som har kollektivavtal på plats. Den nytillträdda regeringen bör se över möjligheterna att påskynda lagstiftningsprocessen, avslutar Mattias Dahl vd Transportföretagen.Källa: Transportföretagen


Skriv utMarinchef Jens Nykvist.
Marinchef Jens Nykvist.

Försvarsmaktens nya signalspaningsfartyg har tilldelats namn

Inhämtning av underrättelser är en avgörande del av Sveriges försvar och signalspaningsfartyg utgör därmed en strategiskt viktig funktion. Försvarsmakten...

Läs mer
Safetyseal
Sjösättning av HMS Artemis i Gdynia, Polen.

Nytt svenskt SIGINT-fartyg sjösatt i Gdynia

Nautavarvet har slutfört ytterligare ett delmål i konstruktionen av det svenska...

Läs mer
Zinga
På bilden från vänster: Johan Ullenby (CMP), Marek Pegowski (MV Neuburg), Ann-Charlotte Halldén Åkeson (CMP) and Erik Hansen (Containerships/CMA-CGM).

Containerships väljer CMP i Malmö i ny rutt

När Containerships nu startar sin nya service, Scan Baltic 1, blir Copenhagen Malmö Port,...

Läs mer

Stena Lines andra nybygge Stena Edda har lämnat dockan i Kina


Under måndagen nåddes ytterligare en viktig milstolpe i det stora nybyggnadsproblem som...

Läs mer

Vinterträningen avslutad för Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar

En av Sjöfartsverkets sju räddningshelikoptrar under årets vinterträning i Kebnekaisefjällen.

Söndagen den 7 april avslutades vinterträningen i Lapplandsfjällen för besä...

Läs mer
Den 10 april lanserar Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023.

Svensk Sjöfart lanserar forskningsstrategi 2019–2023

Den 10 april lanserar Svensk Sjöfart en uppdaterad forskningsstrategi för 2019–2023...

Läs mer

Göteborgs Hamn AB lanserar ”Bunkringsappen”

\

I förra veckan lanserade Göteborgs Hamn AB en ny digital lösning som gör...

Läs mer

Climeon vinner utökad order från Fincantieri

Virgin Voyages Scarlet Lady.

Climeon har fått ytterligare en order från den italienska skeppsbyggaren Fincantieri...

Läs mer

Saab ska leverera marina radarsystem till kanadensiska flottans nya fartyg

Antenn i Saabs marina radarsystem Sea Giraffe AMB.

Saab har fått en beställning på det marina radarsystemet Sea Giraffe AMB till...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se