Facebook


Instagram

Tallink Grupp ansluter de två första fartygen till grön landström i Värtahamnen för att minska miljöpåverkan


2019-06-21

Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.
Bild: Tallink
Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.

Tallink Grupp har i veckan anslutit två av sina fartyg, Silja Serenade och Silja Symhony till grön landström i Värtahamnen. Anslutningen till landström sker när fartygen ligger i hamn, i syfte att minska fartygens miljöpåverkan och för att minska emissioner.

Silja Symphony och Silja Serenade, som trafikerar rutten Stockholm – Helsingfors, har sedan februari 2019 testat olika system inför att börja använda landström. De två första fartygen som ansluts till den nya anläggningen, syftar till att göra hamnarna runt Östersjön grönare ett samarbete mellan Tallink Grupp och Stockholms Hamnar.

Värtahamnen är för närvarande den enda hamnen i Östersjöns norra del att ha en högspänningssanslutning. Anläggningen gör det möjligt för fartyg att använda landbaserad grön el via en högspänningskabel när fartygen är förtöjda och i hamn. Användningen av landström gör det möjligt för fartygen stänga av alla maskiner och generatorer, vilket därmed avsevärt minskar fartygens utsläpp, buller i närområdet och förbättrar arbetsmiljön i maskinrummet.

– Vi är mycket glada över att ett så omfattande arbete i nära samarbete med Stockholms Hamnar och Stockholms Stad har resulterat i detta betydande steg framåt i vårt arbete med att minska sjöfartens miljöpåverkan, säger Paavo Nõgene, VD på Tallink Grupp.
– Denna typ av projekt genomförs inte över en natt, då det krävs stora investeringar, personliga ansträngningar och engagemang från alla inblandade parter, men det är uppenbart att åtgärder som dessa måste vidtas. Tallink Grupp gör allt det kan för att identifiera gröna och hållbara lösningar, arbeta med högteknologiska och innovativa företag som bidrar med bra idéer och goda insikter för vår bransch och självklart med att implementera de hållbarhetsfrämjande initiativ som identifieras, så snabbt som möjligt. Vi arbetar för närvarande tillsammans med Helsingfors och Tallinns hamn för implementera denna typ av anläggningar i framtiden.

– Hållbarhetsfrågor är avgörande för sjöfartens framtid, inte minst i hjärtat av Stockholm, säger Thomas Andersson, VD på Stockholms Hamnar.
– Vi är därför särskilt nöjda när Tallink Silja valde att använda sig av den nybyggda landströmsanläggningen vid den nya Värtapiren för att utnyttja våra miljöincitament. Det är stora och svåra frågor som ingen part hanterar på egen hand, det enda sättet framåt är i samarbete mot ömsesidiga mål.

Ytterligare två fartyg, Baltic Queen och Victoria I som trafikerar rutten Stockholm – Tallinn, har utrustas med anslutning till landström och arbetet med att ansluta båda fartygen har påbörjats denna vecka. Användning och anslutning av landström kommer därefter att öka under nästkommande månader. Källa: Tallink Group


Skriv ut

Ytterligare en RescueRunner beställd av Svenska Sjöräddningssällskapet

Safe at Sea meddelar att Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) beställer ytterligare en ny RescueRunner.


SSRS är den organisation i världen som har störst...

Läs mer
Elmia Infra

Arbetsplatsolycka på containerterminalen i Köpenhamn

Copenhagen Malmö Port, CMP, kan bekräfta att det under fredagen den 4 oktober inträ...

Läs mer
Maxi Grip
I Göteborgs hamns roroterminal är Brexitfrågan som mest aktuell. Terminalen har daglig UK-trafik med bl.a. råmaterial och komponenter till svensk industri, konsumtionsvaror och livsmedel. Till UK skeppas bl.a. stora mängder stål och papper.

Inför Brexit – vad händer i Göteborgs hamn?

Enligt nuvarande tidtabell lämnar Storbritannien EU den 31 oktober. Vad innebär utträ...

Läs mer
Zinga

Svensk väljs till ordförande för den europeiska redareföreningen


Den 2 oktober valdes Claes Berglund in som ordförande för den europiska redarefö...

Läs mer
Vattenfall


Pressad arbetsmiljö för ombordanställda

Mer än en tredjedel av de som arbetar till sjöss upplever så hög...

Läs mer
Sedan tidigare har Sverige fem stycken oljeskyddsdepåer utplacerade på strategiska platser i landet. Den åttonde oktober kommer den sjätte depån att placeras i Malmö.

Sveriges sjätte oljeskyddsdepå placeras i Malmö

Sedan tidigare har Sverige fem stycken oljeskyddsdepåer utplacerade på strategiska...

Läs mer
Containern flyttas till en inspektionsruta för att spara bränsle och minska koldioxidutsläpp.

Enkla knepet för minskade koldioxidutsläpp

Under miljöveckan ”Go Green” identifierade APM Terminals i Göteborg...

Läs mer


Mest lästa


Pacetell
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se