Facebook

Instagram

Tallink Grupp ansluter de två första fartygen till grön landström i Värtahamnen för att minska miljöpåverkan


2019-06-21

Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.
Bild: Tallink
Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.

Tallink Grupp har i veckan anslutit två av sina fartyg, Silja Serenade och Silja Symhony till grön landström i Värtahamnen. Anslutningen till landström sker när fartygen ligger i hamn, i syfte att minska fartygens miljöpåverkan och för att minska emissioner.

Silja Symphony och Silja Serenade, som trafikerar rutten Stockholm – Helsingfors, har sedan februari 2019 testat olika system inför att börja använda landström. De två första fartygen som ansluts till den nya anläggningen, syftar till att göra hamnarna runt Östersjön grönare ett samarbete mellan Tallink Grupp och Stockholms Hamnar.

Värtahamnen är för närvarande den enda hamnen i Östersjöns norra del att ha en högspänningssanslutning. Anläggningen gör det möjligt för fartyg att använda landbaserad grön el via en högspänningskabel när fartygen är förtöjda och i hamn. Användningen av landström gör det möjligt för fartygen stänga av alla maskiner och generatorer, vilket därmed avsevärt minskar fartygens utsläpp, buller i närområdet och förbättrar arbetsmiljön i maskinrummet.

– Vi är mycket glada över att ett så omfattande arbete i nära samarbete med Stockholms Hamnar och Stockholms Stad har resulterat i detta betydande steg framåt i vårt arbete med att minska sjöfartens miljöpåverkan, säger Paavo Nõgene, VD på Tallink Grupp.
– Denna typ av projekt genomförs inte över en natt, då det krävs stora investeringar, personliga ansträngningar och engagemang från alla inblandade parter, men det är uppenbart att åtgärder som dessa måste vidtas. Tallink Grupp gör allt det kan för att identifiera gröna och hållbara lösningar, arbeta med högteknologiska och innovativa företag som bidrar med bra idéer och goda insikter för vår bransch och självklart med att implementera de hållbarhetsfrämjande initiativ som identifieras, så snabbt som möjligt. Vi arbetar för närvarande tillsammans med Helsingfors och Tallinns hamn för implementera denna typ av anläggningar i framtiden.

– Hållbarhetsfrågor är avgörande för sjöfartens framtid, inte minst i hjärtat av Stockholm, säger Thomas Andersson, VD på Stockholms Hamnar.
– Vi är därför särskilt nöjda när Tallink Silja valde att använda sig av den nybyggda landströmsanläggningen vid den nya Värtapiren för att utnyttja våra miljöincitament. Det är stora och svåra frågor som ingen part hanterar på egen hand, det enda sättet framåt är i samarbete mot ömsesidiga mål.

Ytterligare två fartyg, Baltic Queen och Victoria I som trafikerar rutten Stockholm – Tallinn, har utrustas med anslutning till landström och arbetet med att ansluta båda fartygen har påbörjats denna vecka. Användning och anslutning av landström kommer därefter att öka under nästkommande månader. Källa: Tallink Group


Skriv utNya färjelinjen öppnar möjligheter för besöksnäringen

Vid mötet medverkade fr. v. Rikke Thind, Norddjurs kommun; Karolina Davidsson, Mattias Rossköld och Susanna Hjortenholt, Halmstads kommun; Jonas Olsson, Region Halland; Christian Bertelsen, Fleming Rasmussen och Lene Helbo Bachmann, Norddjurs kommun.

Den kommande färjelinjen mellan Halmstad och Grenå öppnar nya möjligheter för besöksnäringen och näringslivet. För att underlätta för...

Läs mer
Elmia Infra
Sweco tar fram vision för Örebros småbåtshamn.

Sweco tar fram vision för Örebros småbåtshamn

Sweco presenterar en ny vision för småbåtshamnen i Örebro med syfte att skapa...

Läs mer
Zinga
Göteborgs hamns energihamn.

Första automatiserade nykterhetskontrollen i Göteborgs hamn invigd

Måndagen den 12 augusti invigde infrastrukturminister Tomas Eneroth Göteborgs hamns...

Läs mer
Vattenfall

Viking Lines passagerare allt nöjdare: kundlojaliteten ökade med tio procent

M/S Viking Grace och Amorella.

Fler än sex miljoner människor reser årligen med Viking Lines fartyg. Satsningarna...

Läs mer

Vattenfall och Echandia Marine samarbetar för elfärja med snabbladdning

Elbåten E/S Movitz ger lägre koldioxidutsläpp och tystare drift än konventionella dieseldrivna båtar. Båten sponsras av fastighetsbolagen Vasakronan och Humlegården som vill erbjuda sina hyresgäster i Alviks Strand och Solna alternativa hållbara pendlarmöjligheter.

Vattenfall och Echandia Marine har utvecklat en ny lösning för elfärjor med nya...

Läs mer

Unifeeder introducerar ny veckovis linje mellan Gävle Hamn och Polen

Unifeeder är ett danskt containerrederi och Europas största aktör inom feeder- och...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se