Facebook


Instagram

Tallink Grupp ansluter de två första fartygen till grön landström i Värtahamnen för att minska miljöpåverkan


2019-06-21

Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.
Bild: Tallink
Anslutning till högspänningsanläggning – grön landström – i Värtahamnen.

Tallink Grupp har i veckan anslutit två av sina fartyg, Silja Serenade och Silja Symhony till grön landström i Värtahamnen. Anslutningen till landström sker när fartygen ligger i hamn, i syfte att minska fartygens miljöpåverkan och för att minska emissioner.

Silja Symphony och Silja Serenade, som trafikerar rutten Stockholm – Helsingfors, har sedan februari 2019 testat olika system inför att börja använda landström. De två första fartygen som ansluts till den nya anläggningen, syftar till att göra hamnarna runt Östersjön grönare ett samarbete mellan Tallink Grupp och Stockholms Hamnar.

Värtahamnen är för närvarande den enda hamnen i Östersjöns norra del att ha en högspänningssanslutning. Anläggningen gör det möjligt för fartyg att använda landbaserad grön el via en högspänningskabel när fartygen är förtöjda och i hamn. Användningen av landström gör det möjligt för fartygen stänga av alla maskiner och generatorer, vilket därmed avsevärt minskar fartygens utsläpp, buller i närområdet och förbättrar arbetsmiljön i maskinrummet.

– Vi är mycket glada över att ett så omfattande arbete i nära samarbete med Stockholms Hamnar och Stockholms Stad har resulterat i detta betydande steg framåt i vårt arbete med att minska sjöfartens miljöpåverkan, säger Paavo Nõgene, VD på Tallink Grupp.
– Denna typ av projekt genomförs inte över en natt, då det krävs stora investeringar, personliga ansträngningar och engagemang från alla inblandade parter, men det är uppenbart att åtgärder som dessa måste vidtas. Tallink Grupp gör allt det kan för att identifiera gröna och hållbara lösningar, arbeta med högteknologiska och innovativa företag som bidrar med bra idéer och goda insikter för vår bransch och självklart med att implementera de hållbarhetsfrämjande initiativ som identifieras, så snabbt som möjligt. Vi arbetar för närvarande tillsammans med Helsingfors och Tallinns hamn för implementera denna typ av anläggningar i framtiden.

– Hållbarhetsfrågor är avgörande för sjöfartens framtid, inte minst i hjärtat av Stockholm, säger Thomas Andersson, VD på Stockholms Hamnar.
– Vi är därför särskilt nöjda när Tallink Silja valde att använda sig av den nybyggda landströmsanläggningen vid den nya Värtapiren för att utnyttja våra miljöincitament. Det är stora och svåra frågor som ingen part hanterar på egen hand, det enda sättet framåt är i samarbete mot ömsesidiga mål.

Ytterligare två fartyg, Baltic Queen och Victoria I som trafikerar rutten Stockholm – Tallinn, har utrustas med anslutning till landström och arbetet med att ansluta båda fartygen har påbörjats denna vecka. Användning och anslutning av landström kommer därefter att öka under nästkommande månader. Källa: Tallink Group


Skriv utDäckaren Vinö byggdes i ek av Bröderna Kellgrens båtbyggeri på Vinö i Misterhults skärgård, Oskarshamns kommun 1950. Vinö är i mycket gott skick och har dessutom sin originalmotor kvar.
Däckaren Vinö byggdes i ek av Bröderna Kellgrens båtbyggeri på Vinö i Misterhults skärgård, Oskarshamns kommun 1950. Vinö är i mycket gott skick och har dessutom sin originalmotor kvar.

Historisk flotta växer när Sjöhistoriska k-märker både fartyg och fritidsbåtar

Sjöhistoriska museet k-märker ytterligare två fartyg och 14 fritidsbåtar. Totalt ingår nu över 300 fartyg och båtar i den flotta som håller det maritima...

Läs mer
Zugol 550
De två fartygen som nu börjat byggas är både 30 % större och mer energieffektiva än tidigare fartyg.

Styrkebesked från Stena Line:

Nya superfärjorna har börjat byggas

Mitt i den pågående pandemin lämnar färjerederiet Stena Line styrkebeskedet...

Läs mer
Semestertips:

Ny fotoutställning på Landskrona museum om lotsar och båtmän

Bild från utställningen.

Utställningen ”Lotsar och båtmän i Öresund” med fotografier av...

Läs mer
Vattenfall
Viking Mariella.

Alla Viking Lines fartyg återgår i trafik i juli

M/S Mariella och M/S Cinderella börjar trafikera den 2 juli. M/S Mariella trafikerar 2...

Läs mer
A Nepita efter ombyggnation.

Stena RoRo har levererat nattfärjan A Nepita efter rekordsnabb ombyggnation

På knappt tre månader har Stena RoRo förvandlat tidigare dagfärjan Stena...

Läs mer


Högt förtroende för Sjöfartsverket bland svenskarna

Nu står det klart att Sjöfartsverket är en av Sveriges fem mest ansedda...

Läs mer


Mest lästaPacetell


Terrigio
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se