Facebook


Instagram

Undvik kollektivtrafiken under Kristihimmelsfärdshelgen


2020-05-21

Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.
Bild: SL
Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.

Resandeutveckling vecka 10-20, procentuell andel av normal trafik, totalt per vecka.
Bild: SL
Resandeutveckling vecka 10-20, procentuell andel av normal trafik, totalt per vecka.

Resandet med kollektivtrafiken i Stockholm har ökat de senaste veckorna. SL och Waxholmsbolaget uppmanar stockholmarna att inte resa med kollektivtrafiken inför och under Kristihimmelsfärdshelgen.

Coronapandemin har gett trängselbegreppet en ny innebörd. Trots resandeminskning och nästan hundraprocentigt trafikutbud förekommer trängsel på vissa linjer och platser under kortare perioder, framförallt i rusningstid. Den kommande Kristihimmelsfärdshelgen är i vanliga fall en stor resehelg, vilket oroar SL.

– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt.

En sammanställning över resandeutvecklingen från början av mars till mitten av maj visar att resandet med SL-trafiken var som lägst under vecka 15 som var påskveckan, men sedan dess har fler och fler börjat välja kollektivtrafiken.

– Vi kör så mycket trafik som vi överhuvudtaget kan och vi har satt in extra turer där vi ser att det är svårast för resenärerna att hålla de rekommenderade avstånden ombord, säger Fredrik Cavalli-Björkman. Tyvärr räcker det inte alltid.

På Waxholmsbolagets båtar har beläggningen varierat från vecka till vecka. I början av coronakrisen var resandet till och med högre än motsvarande veckor 2019. Under påskveckan var antalet påstigande jämförbart med en normal vintervecka, men lägre än under påsken 2019. Det beror på att påsken 2020 inföll tidigt och var kall, medan påsken 2019 var varm och solig.

Den kommande Kristihimmelsfärdshelgen är i normala fall en stor resehelg till skärgården och vädret väntas bli bra. Därför uppmanas resenärerna att inte resa med Waxholmsbolaget.

I skärgårdstrafiken är det besättningen som avgör när båten är full. De har rätt att neka resenärer att gå ombord. Hur många som får plats ombord varierar beroende på fartyg och väder.

– Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats. Därför bör man för säkerhets skull avstå från att resa med Waxholmsbolaget, särskilt under Kristihimmelsfärdshelgen, säger Fredrik Cavalli Björkman.Källa: SL


Skriv utEn tredjedel av Sveriges nybilsimport, ungefär 120 000 bilar, levereras årligen till Södertälje Hamn.
En tredjedel av Sveriges nybilsimport, ungefär 120 000 bilar, levereras årligen till Södertälje Hamn.

Hogia levererar stöd för hantering av godsflöden till Södertälje Hamn

Nu kommer det att bli enklare för hamnar och terminaler att hantera stora volymer av gods. Hogia lanserar en mobil applikation som digitaliserar manuella arbetsmoment och ger ökad...

Läs mer
Zugol 550


Helsingborgs hamn kan flyttas söderut

Fartygen blir både fler och större. Samtidigt behöver staden möjlighet att...

Läs mer
Zinga


IVL Svenska Miljöinstitutet satsar på miljöindex för sjöfart

Clean Shipping Index visar fartygens utsläpp till luft och vatten. Det ligger till grund...

Läs mer
Vattenfall


"Finansiera isbrytare med statliga medel"

Trafikverket arbetar för tillfället med en nationell infrastrukturplan för 2022-2033...

Läs mer
Första lastbilen att anlända från Storbritannien till terminalen efter Brexit.

Brexit-fartyg har anlöpt och avgått utan problem

Under tisdagsmorgonen, 5 januari, anlöpte fartyget Fadiq till Gothenburg RoRo Terminal...

Läs mer
Begonia Seaways och Freesia Seaways vid en av Göteborgs hamns roroterminaler. Det är två av fartygen som bland annat används i trafiken mellan Göteborgs hamn och Storbritannien.

Göteborgs hamn redo för brexit

Efter många turer, ändrade förutsättningar och sena bud är det nu bara...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se