Facebook


Instagram

Undvik kollektivtrafiken under Kristihimmelsfärdshelgen


2020-05-21

Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.
Bild: SL
Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.

Resandeutveckling vecka 10-20, procentuell andel av normal trafik, totalt per vecka.
Bild: SL
Resandeutveckling vecka 10-20, procentuell andel av normal trafik, totalt per vecka.

Resandet med kollektivtrafiken i Stockholm har ökat de senaste veckorna. SL och Waxholmsbolaget uppmanar stockholmarna att inte resa med kollektivtrafiken inför och under Kristihimmelsfärdshelgen.

Coronapandemin har gett trängselbegreppet en ny innebörd. Trots resandeminskning och nästan hundraprocentigt trafikutbud förekommer trängsel på vissa linjer och platser under kortare perioder, framförallt i rusningstid. Den kommande Kristihimmelsfärdshelgen är i vanliga fall en stor resehelg, vilket oroar SL.

– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL och Waxholmsbolaget. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt.

En sammanställning över resandeutvecklingen från början av mars till mitten av maj visar att resandet med SL-trafiken var som lägst under vecka 15 som var påskveckan, men sedan dess har fler och fler börjat välja kollektivtrafiken.

– Vi kör så mycket trafik som vi överhuvudtaget kan och vi har satt in extra turer där vi ser att det är svårast för resenärerna att hålla de rekommenderade avstånden ombord, säger Fredrik Cavalli-Björkman. Tyvärr räcker det inte alltid.

På Waxholmsbolagets båtar har beläggningen varierat från vecka till vecka. I början av coronakrisen var resandet till och med högre än motsvarande veckor 2019. Under påskveckan var antalet påstigande jämförbart med en normal vintervecka, men lägre än under påsken 2019. Det beror på att påsken 2020 inföll tidigt och var kall, medan påsken 2019 var varm och solig.

Den kommande Kristihimmelsfärdshelgen är i normala fall en stor resehelg till skärgården och vädret väntas bli bra. Därför uppmanas resenärerna att inte resa med Waxholmsbolaget.

I skärgårdstrafiken är det besättningen som avgör när båten är full. De har rätt att neka resenärer att gå ombord. Hur många som får plats ombord varierar beroende på fartyg och väder.

– Det finns risk att man inte kommer med Waxholmsbåten hem, och om man insjuknar ute i skärgården får man inte åka med även om det skulle finnas plats. Därför bör man för säkerhets skull avstå från att resa med Waxholmsbolaget, särskilt under Kristihimmelsfärdshelgen, säger Fredrik Cavalli Björkman.Källa: SL


Skriv utDen nya stationen kommer inom kort att namnge en båt i Gunnel Larson-klassen (Båten på bilden är en annan båt av samma typ).
Den nya stationen kommer inom kort att namnge en båt i Gunnel Larson-klassen (Båten på bilden är en annan båt av samma typ).

Ny sjöräddningsstation på Värmdö

Den 1 juni startar Sjöräddningssällskapet en ny station på Värmdö. Det möjliggörs genom en donation av en nybyggd räddningsbåt. En tränad...

Läs mer
Zugol 550
Grundstensläggningen vid Sjöfartsmuseet Akvariet 4 feb 1931.

Hemlig hälsning hittad inmurad i Sjöfartsmuseet Akvariet

Byggnadsarbetarna på Sjöfartsmuseet Akvariet fick dagens överraskning när de...

Läs mer

Sjöfacken mobiliserar för politisk handling

Under tisdagen lanserade Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen ett upprop fö...

Läs mer
Vattenfall


Minskad godshantering i svenska hamnar – men något ökad passagerartrafik

Under 2019 var den totala godshanteringen i svenska hamnar 170 miljoner ton, vilket är en...

Läs mer
Resandeutveckling vecka 10-19, procentuell andel påstigande jämfört med normal trafik, totalt SL per vecka.

Undvik kollektivtrafiken under Kristihimmelsfärdshelgen

Resandet med kollektivtrafiken i Stockholm har ökat de senaste veckorna. SL och...

Läs mer
Trots coronapandemin har containervolymerna ökat i Göteborgs hamn.

Full containeraktivitet i Göteborgs hamn – europeiska hamnar hackar

Hamnar runt om i Europa har drabbats hårt av rådande coronapandemi. Det visar nyligen...

Läs mer


Mest lästaPacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se