Facebook


Instagram

Korta väntetider trots högt tryck
på Swedavias flygplatser


2022-11-14

Stockholm Arlanda Airport.
Bild: Daniel Asplund
Stockholm Arlanda Airport.

Resetrycket vid Swedavias flygplatser var sammantaget fortsatt högt under oktober månad. Detta trots ett osäkert omvärldsläge. Stockholm Arlanda Airport hade flera dagar med nära årshögsta resenivåer i samband med starten på höstlovet. För närmare 90 procent av passagerarna var väntetiderna till säkerhetskontrollen max 10 minuter. Flygbolagens vinterprogram inleddes i slutet av månaden med nya satsningar destinationer och linjer, främst på Arlanda men även på regionala flygplatserna. Bland annat stärker Luleå Airport den regionala tillgängligheten med flera nya direktlinjer till Europa, däribland London.

– Det är uppenbart att vi trots ett osäkert konjunktur- och omvärldsläge fortsätter att prioritera att resa och det personliga mötet - såväl privat som i jobbet. På längre sikt kan orosmolnen förstås komma att påverka efterfrågan på resor, men det är effekter som vi än så länge inte har märkt av. Tvärtom hade vi på Arlanda i samband med höstlovet flera dagar med de mest reseintensiva dagarna hittills i år. I säkerhetskontrollen på flygplatsen var läget fortsatt stabilt med normaliserade väntetider för säsongen och för närmare nio av tio passagerare vad den under 10 minuter, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

– Vårt arbete tillsammans med våra flygbolag och andra partners för att stärka tillgängligheten runt om i landet fortsätter också att ge utdelning på våra flygplatser. Det är glädjande och viktigt att våra flygbolag satsar på den svenska marknaden. Sammantaget har vi nu återhämtat ca 80 procent av destinationerna på våra flygplatser jämfört med före pandemin och motsvarande 90 procent på Arlanda. Flertalet av destinationerna är dessutom helt nya, säger Jonas Abrahamsson.

Bland destinationsnyheterna de närmaste veckorna är Finnairs nya linje till Doha från Arlanda som startade 1 november. Ryanair har startar fem nya linjer från Arlanda till Birmingham, Pisa, Malta, Turin och Tuzla medan BRA öppnar en ny linje mellan Bromma och Århus. Bland de regionala flygplatserna startas tre nya direktlinjer till Europa på Luleå Airport under december månad – Düsseldorf (Eurowings), London (SAS) och Paris (Transavia). Även från Kiruna Airport startar Eurowings en direktlinje till Düsseldorf.

Sett till månadens totala resande hade Swedavia sammantaget 2,7 miljoner resenärer i oktober. Det är 62 procent fler än förra årets oktober och 77 procent av prepandeminivåerna, 2019. 1 963 000 resenärer reste utrikes medan 768 000 resenärer reste inrikes, vilket motsvarar en ökning i årstakt med 73 procent för utrikesresandet respektive 39 procent för inrikesresandet. Jämfört med 2019-årsnivåer ligger utrikesresandet i oktober på 83 procent respektive 67 procent för inrikesresandet.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade 1 824 000 resenärer. Utrikesresandet uppgick till 1 504 000 utrikesresenärer, medan antalet inrikesresenärer var 320 000. Sammantaget ökade resandet vid Arlanda med 73 procent jämfört med 2021, vilket också är 19 procent lägre än prepandeminivåer.

Göteborg Landvetter Airport hade sammanlagt 437 000 resenärer i oktober. Utrikesresandet ökade med 53 procent jämfört med 2021, medan inrikesresandet ökade med 60 procent. Flygresandet på Sveriges andra största flygplats låg totalt sett på 26 procent under prepandeminivåer.

Bromma Stockholm Airport hade sammantaget 118 000 resenärer i oktober, en ökning med 23 procent jämfört med förra årets oktober och 45 procent lägre jämfört med oktober 2019.

Malmö Airport hade totalt 126 000 resenärer i oktober. Det är en ökning med 47 procent jämfört med oktober 2021. Sammanlagt låg flygresandet i oktober 29 procent lägre jämfört med prepandeminivåer.

Resandet vid Swedavia flygplatser övriga sex regionala flygplatser hade en varierande utveckling under månaden. Jämfört med resandet oktober 2019, hade Luleå Airport följt av Kiruna Airport, starkast utveckling.

Sedan pandemins start för 32 månader sedan har Swedavia tappat närmare 71 miljoner resenärer jämfört med de senaste 32 månaderna innan pandemin.


Källa: Swedavia

Tipsa en vän     Skriv utEva Wikman, Head of Airworthiness på GKN Aerospace framför en RM12-motor.
Eva Wikman, Head of Airworthiness på GKN Aerospace framför en RM12-motor.

Över 400 000 flygtimmar utan haveri – GKN Aerospace arbete bakom RM12:s framgångar

Hela flygbranschen genomsyras av höga säkerhetskrav och tydliga riktlinjer för att minimera risken att något går fel. Trots det sticker motorn RM12 i JAS 39 Gripen C/D ut...

Läs mer
Zinga


Eurowings utökar i Sverige - fler flyg från Landvetter

Tyska lågprisbolag Eurowings har fortsatt stark tilltro till den svenska marknaden och...

Läs mer
Vattenfall
Swedavia-medarbetare vid Umeå Airport.

Swedavia utses till ett av Europas ledande företag inom mångfald

För andra året i rad utnämns Swedavia till ett av de företag i Europa som...

Läs mer
Zugol 550
Lars (t.v.) och Sebastian Johansson satsar på gröna transporter och har investerat i sex nya biogaslatsbilar. Klimatklivet har varit en viktig del i investeringen.

Klimatklivet viktigt för åkeriernas omställning

Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet är en viktig del i...

Läs mer
Det nya globala erbjudandet kompletterar DB Schenkers unika veckovisa charterlinje mellan Tyskland och Kina, som lanserades våren 2021.

Erbjuder koldioxidneutral flygfrakt över hela världen

DB Schenker utökar sina klimatvänliga logistiklösningar genom att öppna fö...

Läs mer


Rekordhögt halvårsresultat för Emirates Group

Emirates Group presenterar nu sitt halvårsresultat för räkenskapsåret...

Läs mer


Norwegian börjar flyga till Åre Östersund

Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i takt med efterfrågan. Lagom till jul...

Läs mer
Stockholm Arlanda Airport.

Korta väntetider trots högt tryck
på Swedavias flygplatser

Resetrycket vid Swedavias flygplatser var sammantaget fortsatt högt under oktober månad....

Läs mer


Stor efterfrågan på flygresor under höstlovet

I oktober hade Norwegian 1,9 miljoner passagerare och en kabinfaktor på 86 procent. Oktober...

Läs mer


Mest lästa
gardenor

Extremeworks

HRC
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se