Facebook


Instagram

Swedavias satsning på bioflygbränsle fortsätter – sex samarbetspartners med i årets upphandling


2021-06-23

Stockholm Arlanda Airport.
Bild: Victoria Ström
Stockholm Arlanda Airport.

Som ett led i att minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteresorna med flyg har Swedavia för andra året i rad bjudit in andra aktörer till en samordnad upphandling av bioflygbränsle. I årets upphandling deltar SOS Alarm, Göteborgs Hamn, 2030-sekretariatet samt länsstyrelserna i Västernorrland, Hallands län och Gotlands län.

För många bolag och organisationer är flyget nödvändigt. Lika viktigt är det att kunna resa så klimateffektivt som möjligt. Swedavia bjuder därför sedan 2019 årligen in till en samordnad upphandling där företag och organisationer kan delta och göra avrop på ett avtal för bioflygbränsle som Swedavia upphandlar. Syftet är att fler företag och organisationer ska minska de fossila koldioxidutsläppen från de egna tjänsteflygresorna och att främja en storskalig produktion av bioflygbränsle – något som är viktigt för flygbranschens klimatomställning.

– Flyget skapar stora värden genom att göra det möjligt för människor att resa över långa avstånd på ett tidseffektivt sätt. Samtidigt behöver hela transportsektorn, inklusive flyget, på sikt bli fossilfri. De bolag, organisationer och offentliga verksamheter som deltar i den här upphandlingen reducerar dels utsläppen från sina egna flygresor kraftigt och är dels föredömen genom att visa att det redan idag är möjligt att flyga nästintill fossilfritt, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

I år deltar Göteborgs Hamn, SOS Alarm, länsstyrelsen i Västernorrland, länsstyrelsen i Hallands län, länsstyrelsen i Gotlands län och 2030-sekretariatet i upphandlingen. Det är dubbelt så många samarbetspartners som förra året. Sammanlagt upphandlascirka 100 ton bioflygbränsle vilket motsvarar 1100 flygresor tur och retur Stockholm-Amsterdam. Då covid-19-pandemin haft stora effekter på tjänsteresandet är årets volym ungefär hälften så stor som föregående år.

– Covid-19-pandemin har fått mycket dramatiska effekter för flygbranschen, men också för ekonomin i övrigt. Samhällets klimatomställning måste dock fortsätta. Det är därför mycket glädjande att antalet aktörer som ser värdet i att satsa på hållbara flygresor faktiskt ökar i år, pandemin till trots, säger Jonas Abrahamsson.

Avtalet gäller från juli 2021 till och med juni 2022 och möjlighet finns att göra flera avrop under avtalstiden.

Sedan 2016 har Swedavia årligen köpt in bioflygbränsle som motsvarar bolagets egna tjänsteflygresor. Bioflygbränsle minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 85 procent ur ett livscykelperspektiv jämfört med traditionellt flygbränsle. Alternativa bränslen är, tillsammans med elektrifiering och energieffektivisering några av nycklarna för flygbranschens klimatomställning. Genom bränslesnålare motorer, lättare flygplan och effektivare sätt att flyga har koldioxidutsläppen per passagerarkilometer minskat med över 80 procent de senaste 50 åren.


Källa: Swedavia


Skriv ut

Ytterligare low-cost expansion på Stockholm Arlanda

Det tyska lågprisbolaget Eurowings fortsätter att satsa på den svenska marknaden och etablerar en ny bas på Stockholm Arlanda Airport inför sommarsäsongen 2022. Det...

Läs mer
Zinga


Finnair störst på direktflyg till Asien och USA från Arlanda

I takt med att allt fler blir fullt vaccinerade och restriktionerna släpps drar även...

Läs mer
Vattenfall

Succé för flygbolaget BRA – sommaren överträffade alla förväntningar


Den 12 maj återstartade flygbolaget BRA efter 13 månader utan reguljärtrafik. Att...

Läs mer
Zugol 550


Finnair utökar tillgängligheten till USA med ytterligare interkontinentaltrafik från Arlanda

Det finska flygbolaget Finnair utökar tillgängligheten till Nordamerika inför...

Läs mer


Emirates lanserar första VR-appen för flygresenärer

Emirates har tagit nästa steg för att engagera och nå ut till sina kunder....

Läs mer

Saab leder projekt för fossilfritt flyg

Ann-Kristin Adolfsson<span>, </span><span><span><span>strategichef på Saabs affärsområde Aeronautics,</span></span></span> och Christopher Jouannet<span><span><span>, Saabingenjör och </span></span></span><span><span>projektledare för projektet.</span></span>

Saab ska tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet leda ett projekt för...

Läs mer


LFV har fått i uppdrag att genomföra en översyn av det undre luftrummet

LFV har fått regeringens uppdrag att föreslå hur luftrummet under 2900 meters...

Läs mer

BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

Maria Fiskerud, ny hållbarhetschef på BRA.

BRAs mål är att ta täten i arbetet mot ett fossilfritt inrikesflyg år 2030...

Läs mer
Schweiziska Ischgl går snart att nå via Göteborg.

Lion Alpin lanserar direktflyg från Göteborg Landvetter till Sankt Gallen i vinter

I januari börjar researrangören Lion Alpin att flyga direkt från Landvetter till...

Läs mer


Mest lästa


Zugol 550HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se