Facebook


Instagram

AI minskar utsläpp i skärgården


2022-08-03

Bild: Cetasol

Varje sommar transporterar färjor mängder av besökare mellan öar i den svenska skärgården. Med hjälp av en ny AI-plattform kan varje skärgårdsfärja nu minska sin bränsleförbrukning med 10-25 procent, vilket bidrar till en betydande minskning av CO2-utsläppen. Detta enligt resultat från långtidstester.

En färjas bränsleförbrukning kan variera med så mycket som 60 procent på en och samma rutt, och hur kaptenen kör är en av faktorerna som påverkar mest. Cetasols nya digitala plattform iHelm, initialt utvecklad tillsammans med Semcon, använder AI för att varje kapten ska kunna spara stora mängder bränsle.

– Cetasols plattform är ett bra exempel på hur AI kan göra skillnad i omställningen till en mer hållbar planet. Plattformen ger också samma potential för energieffektivitet i framtida elektriska eller till och med automatiserade fordon. Det känns riktigt bra att vi på Semcon bidragit i tidigt skede i det här projektet, säger Magnus Carlsson, områdeschef Software & Emerging Tech, Semcon.

Semcon har stöttat Cetasol från första idé till slutlig implementering av prototyplösningen med expertis inom mjukvara och AI, hårdvara, IoT och UX. iHelm-plattformen har sedan vidareutvecklats av Cetasol till en kommersiell produkt.


Mer effektiv färjetrafik
Sedan januari 2020 har plattformen testats för att effektivisera färjetrafiken i Göteborgs skärgård, såväl som på andra platser världen över. När det kommer till färjan på den svenska västkusten har kaptenerna kunnat spara i genomsnitt 17 % bränsle genom att ändra körmönstret. Ytterligare besparingar förväntas framåt i och med att AI-modellen lär sig och förbättras ju mer den körs.

– Den nuvarande plattformen hanterar stora mängder data från olika källor, som körmönster från erfarna kaptener, väderdata, GPS-positionering och havsströmmar. Baserat på all denna data levererar den sedan tydliga förslag, ’actionable insights’ så att kaptenen kan köra så energisnålt som möjligt, säger Ethan Faghani, VD på Cetasol.


Källa: Semcon

Skriv utRegeringen förlänger obligatoriska kontroller vid resa med passagerarfartyg

Regeringen har beslutat att förlänga kravet på utökade id-kontroller vid resa med passagerarfartyg till och med den 31 december 2022.

Läs mer
Zinga
Stena Ebba

Stena Line välkomnar Stena Ebba – ett helt nytt E-Flexerfartyg

Stena Line introducerar den andra stora E-Flexer-färjan i sin Östersjöexpansion...

Läs mer
Zugol 550


Viking Line säljer dygnskryssare

Den 4 augusti nådde Viking Line en överenskommelse med Corsica Ferries SAS om fö...

Läs mer
Vattenfall
Under en dag i juli månad reste rekordmånga 28 228 landgångsresenärer, vilket man inte uppmätt sedan en julidag 1996.

Över 1 miljon resande med ForSea under juli månad

Ressuget är tillbaka och sundet korsas åter frekvent, likt tiden före pandemin....

Läs mer


Autonomt drönarsystem kan rädda liv på haven

De senaste åren har tusentals flyktingar och migranter flytt över haven till följd...

Läs mer


Inspektioner visar brister i sjöfarten på Östersjön och Nordsjön

Reseplanering, alkoholpolicy och förtöjning. Det är några av de...

Läs mer


Mest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se