Facebook


Instagram

Göteborgs hamn i täten vid COP27 när sjöfarten ska ställa om


2022-11-22

Sverige har presenterat tre åtaganden för att stimulera övergången till grön sjöfart som alla involverar Göteborgs hamn.
Bild: Göteborgs Hamn AB
Sverige har presenterat tre åtaganden för att stimulera övergången till grön sjöfart som alla involverar Göteborgs hamn.

Tre av Göteborgs hamns projekt för en grön omställning av sjöfarten har valts ut av Sveriges regering för att utgöra Sveriges bidrag till det internationella initiativet Green Shipping Challenge. Initiativet leds av USA och Norge och lanserades tidigare i veckan på klimatmötet COP27 i Sharm-el-Sheikh.

– Vi är stolta över att kunna bidra till Sveriges åtaganden vid COP27 med konkreta projekt som leder till en faktisk utsläppsminskning, och som också kan visa vägen för andra hamnar, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs Hamn AB.

USA tog efter COP26 i Glasgow initiativ till Green Shipping Challenge som uppmuntrar länder och andra aktörer att presentera konkreta åtaganden för att den internationella sjöfartssektorn ska kunna bidra till att nå 1,5-gradersmålet.

– Det är viktigt för klimatomställningen att minska utsläppen från sjöfart. Svensk sjöfart ligger redan långt fram i omställningen och detta initiativ ger svenska företag möjligheten att konkurrera och bidra till den globala omställningen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett uttalande.

Sverige har presenterat tre åtaganden för att stimulera övergången till grön sjöfart. Samtliga dessa rör samarbeten som involverar Göteborgs hamn. Det första gäller utveckling av en grön korridor mellan Sverige och Belgien. Det andra är ett branschövergripande samarbete som ska göra Göteborgs hamn till Europas första nav för grönt elektrobränsle. Det tredje åtagandet gäller samarbetet om en grön korridor mellan Göteborgs hamn och Rotterdams hamn i Nederländerna.

– Göteborgs hamn bedriver ett mycket ambitiöst klimatarbete sedan många år, och det är glädjande att vi nu kan omsätta ännu mer av detta i praktiken genom att skapa nya gröna korridorer baserade på alternativa bränslen för sjöfarten som markant minskar utsläppen, säger Edvard Molitor.


Källa: Göteborg hamn

Tipsa en vän     Skriv utBaltic Princess
Baltic Princess

Baltic Princess återvänder till rutten Stockholm – Åbo

Tallink Siljas fartyg Baltic Princess återvänder till linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo för sommarsäsongen, från 22 maj 2023 till 3 september 2023. Fartyget har...

Läs mer
Zinga


Saab får kontrakt på två signalspaningsfartyg till Polen

Saab har tecknat kontrakt med det polska försvarsdepartementets upphandlingsmyndighet Armament...

Läs mer
Zugol 550
Sverige har presenterat tre åtaganden för att stimulera övergången till grön sjöfart som alla involverar Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn i täten vid COP27 när sjöfarten ska ställa om

Tre av Göteborgs hamns projekt för en grön omställning av sjöfarten har...

Läs mer
Vattenfall

Kraftsamling för innovation stärker Sveriges hamnar

Sveriges hamnar har en central roll i omställningen mot ett hållbart transportsystem....

Läs mer


Echandia sluter avtal med danska Molslinjen om batterisystem till två nya elektrifierade fartyg

Echandia har valts ut som leverantör av batterisystem för två helelektrifierade...

Läs mer

Sverige ansluter till Green Shipping Challenge

Sverige har anslutit till initiativet Green Shipping Challenge som leds av USA och Norge och...

Läs mer


Mest lästa
gardenor

Extremeworks

HRC
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se