Facebook


Instagram

Nu får DFDS-färjorna i Köpenhamn landström


2021-06-16

Bild: J.Thyssen/MarketSquare

Entreprenadarbetet för att etablera en landströmsanläggning vid DFDS-terminalen i Köpenhamn är i full gång. Satsningen är ett samarbete mellan CMP och DFDS med Actemium som entreprenör och COWI som teknisk rådgivare. Anläggningen förväntas att vara i drift under sensommaren 2021 och gör det möjligt för DFDS-färjorna Crown Seaways och Pearl Seaways, att reducera fartygens utsläpp markant medan de är i hamn.

CMP:s och DFDS gemensamma landströmsinitiativ går hand i hand med de båda bolagens ambitioner om att bidra till att göra hamnaktiviteterna i Köpenhamn grönare. När landströmsanläggningen har etablerats blir det möjligt för färjorna att stänga fartygets generatorer och reducera utsläppen av luftförorenande stoft och partiklar.

– Vi har sedan 2019 använt landström på våra fartyg i Oslo hamn och ser fram emot att också kunna minska mängden luftföroreningar av stoft och partiklar när fartygen ligger vid DFDS terminal i hamnen i Köpenhamn. Vi vet från Oslo, att det har en särskilt positiv påverkan på miljön i och omkring hamnen och i synnerhet för de invånare som bor nära våra terminaler, säger Torben Carlsen, CEO på DFDS.

– Lång tid av planering, projektering och upphandling bär nu frukt när landströmsanläggningen tas i drift i slutet av sommaren. Landströmsinitiativet är av stor betydelse för oss och en viktig milstolpe i vårt arbete med att bidra till FN:s globala hållbarhetsmål. Att kunna förverkliga detta i nära samarbete med DFDS känns riktigt bra och vi gläder oss till att färjorna redan i sommar kan ansluta till landström även när de ligger vid kaj i Köpenhamn, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO på Copenhagen Malmö Port.

Den svenskbaserade totalentreprenören Actemium etablerar en s.k. OPS-anläggning (Onshore Power Supply) i Köpenhamn. Det är en marknadsledande lösning för elektriska landbaserade anslutningar till fartyg. Actemium har sedan tidigare anlagt 16 OPS anläggningar i Norden, bl.a. en OPS-anläggning i Oslo, som DFDS-färjorna nyttjar idag.

– Vi på Actemium tycker att detta är ett ärorikt uppdrag och är glada för förtroendet vi fått. I uppdraget ingår också att vi utför mark- och installationsarbeten på plats, fjärrövervakning, drift och underhåll. På kajen installeras dessutom en fjärrmanövrerad kran för anslutning till färjan i respektive färjeläge. Vi på Actemium är mycket stolta över hur våra OPS-anläggningar hjälper våra kunder och användare till en mer hållbar framtid som är mindre beroende av fossila bränslen säger André Olofsson, projektledare på Actemium OPS.

Landströmsanläggningen vid DFDS-kajerna är den första landströmsanläggningen i Köpenhamn.


Källa: CMP


Skriv utFlygfoto över Frihamnen.
Flygfoto över Frihamnen.

Klimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i Göteborg

När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga. På...

Läs mer
Zugol 550
Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

2021 års avgiftshöjningar slopas helt

Sjöfartsverket har beslutat att helt slopa 2021 års avgiftshöjningar för...

Läs mer
Zinga


Så ska världens största civila sjukhusfartyg klara att gå in i de svåraste hamnar

ABB:s Azipod framdrivningssystem ska hjälpa Global Mercy, världens största civila...

Läs mer
Vattenfall


Neste och ScanOcean expanderar tillgängligheten av marint bränsle i Sverige

Tillsammans med sin partner ScanOcean AB utökar Neste sin försäljning och...

Läs mer
På bilden från vänster: Lars Widelund, Ola Isaksson, Anders Marklund och Kenneth Wallin.

ShoreLink digitaliserar sågverkens varuflöde för en ökad kundnytta

I unikt samarbete med DataPolarna digitaliserar nu ShoreLink sågverkens varuflöde i...

Läs mer
Helsingborgs Hamn har ambitionen att bli helt fossilfri.

Steg mot fossilfrihet:

Här är Sveriges första hamn med elektriska dragbilar

Helsingborgs Hamn har som mål att vara Sveriges mest hållbara hamn 2022. Ett viktigt...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se