Facebook


Instagram

Ny programvara kan hjälpa fartyg att förbättra effektiviteten och minska bränsleförbrukningen


2021-02-10

Bild: ABB

Insikter i fartygens driftdata, förstärkt av artificiell intelligens (AI) kan bidra till att spara upp till 10 procent bränsle och minska kostnader. Genom att frigöra värdet i avancerade analyser kan man öka fartygens drifttid och minska nödvändiga servicebesök med upp till 30 procent.

Digitala tekniker, inklusive AI, dataintegrering och analyslösningar, förväntas omvandla internationell sjöfart under de kommande decennierna då redarna söker lösningar som gör att de kan öka drifteffektiviteten och hållbarheten och som hjälper till att följa miljöreglerna. En bestående utmaning har varit tendensen att samla in och bearbeta data system för system, snarare än att analysera ömsesidigt beroende operationer. Om man matar datauppsättningar i fristående silor begränsas meningsfulla analyser och potentiella effektivitetsvinster göms i en hel ocean av data.

ABB Ability Genix Industrial Analytics och AI Suite, som nu är tillgängliga för rederier, frigör kraften i avancerade analyser och artificiell intelligens för att driva fram bättre beslut och betydande effektivitetsvinster. ABB uppskattar att djupare insikter i ett fartygs driftdata, förstärkt av AI och analyser som möjliggjorts av ABB Ability Genix, kan resultera i upp till 10 procents bränsleminskningar och därmed reducera kostnaderna och utsläppen. Dessutom förbättrar underhållsbesparingar, som drar nytta av villkorsbaserad övervakning och tidig identifiering av potentiella fel, fartygens drifttid och minskar nödvändiga servicebesök med upp till 30 procent.

Hållbara transporter, inklusive marina fartyg, spelar en viktig roll mot en framtid med lägre koldioxidförbrukning. Då sjöfarten står för upp till 3 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser står marinindustrin under myndighetstryck att halvera sina koldioxidutsläpp per 2050.

– ABB erbjuder nu marinindustrin en skalbar plattform som är tillräckligt flexibel för att klara dagens behov på ett kostnadseffektivt sätt, och som är robust nog att stötta morgondagens ambitioner, säger Jyri Jusslin, chef för Global Service, ABB Marine & Ports.
– Oavsett om målet är att spara bränsle och skära ned på utsläppen, förlänga fartygens drifttid eller förbättra företagets ekonomiska resultat gynnas alla digitaliseringsprojekt av omfattande övervakning och mätning. För att kunna utnyttja digitala analyser till den fulla potentialen krävs att det finns omfattande data.

Med ABB Ability Genix kan marinkunder prenumerera på olika typer av analyser på förfrågan. På så sätt passar lösningen både de redare som tar sina första digitala steg och de som redan ligger väl framme inom digitalisering och ser fram emot att utveckla en mer holistisk strategi för fartygshantering.


Källa: ABB


Skriv utFlygfoto över Frihamnen.
Flygfoto över Frihamnen.

Klimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i Göteborg

När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga. På...

Läs mer
Zugol 550
Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

2021 års avgiftshöjningar slopas helt

Sjöfartsverket har beslutat att helt slopa 2021 års avgiftshöjningar för...

Läs mer
Zinga


Så ska världens största civila sjukhusfartyg klara att gå in i de svåraste hamnar

ABB:s Azipod framdrivningssystem ska hjälpa Global Mercy, världens största civila...

Läs mer
Vattenfall


Neste och ScanOcean expanderar tillgängligheten av marint bränsle i Sverige

Tillsammans med sin partner ScanOcean AB utökar Neste sin försäljning och...

Läs mer
På bilden från vänster: Lars Widelund, Ola Isaksson, Anders Marklund och Kenneth Wallin.

ShoreLink digitaliserar sågverkens varuflöde för en ökad kundnytta

I unikt samarbete med DataPolarna digitaliserar nu ShoreLink sågverkens varuflöde i...

Läs mer
Helsingborgs Hamn har ambitionen att bli helt fossilfri.

Steg mot fossilfrihet:

Här är Sveriges första hamn med elektriska dragbilar

Helsingborgs Hamn har som mål att vara Sveriges mest hållbara hamn 2022. Ett viktigt...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se