Facebook


Instagram

Omställningen av svensk sjöfart lockar nya investerare till Liquid Wind


2021-06-01

Bild: Uniper

Det går fort nu för Liquid Wind, företaget vars affärsidé är att utveckla elektrobränslen baserade på vätgas för att tillgodose sjöfartens efterfrågan på renare fartygsbränsle. På kort tid har företaget lockat en rad nya investerare och samlat in 40 miljoner kr till en första anläggning planerad i Örnsköldsvik. Uniper är fortsatt den näst störste investeraren i Liquid Wind.

Elektrobränslen baserade på vätgas är ett snabbt växande område som i korthet handlar om att producera flytande och koldioxidneutrala bränslen med hjälp av elektricitet. Uniper är en ledande aktör i Europa på vätgas, och har flera projekt under utveckling i Sverige och redan driftsatta anläggningar i Tyskland.

– Vätgas kommer att spela en avgörande roll för utvecklingen till ett koldioxidneutralt samhälle och för industrins konkurrenskraft. Omställningen är i sin linda och den kommer att kräva en långsiktig nationell vätgasstrategi. Men det kommer också att krävas investeringskapital och framsynta entreprenörer, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

– Liquid Wind är ett företag med både visioner och konkreta planer, som vi på Uniper tidigt blev intresserat av. Det är mycket glädjande att så många nya investerare också ser potentialen. Jag är övertygad om att vi mycket snart kommer att ha det kapital som behövs för att bygga en första anläggning, menar Johan Svenningsson.

Förutom Uniper, har Alfa Laval, Carbon Clean, Falkor, Haldor Topsoe, och Siemens Energy anmält sitt intresse för att bistå med teknik, expertis och kapital för att hjälpa Liquid Wind att ro projektet i hamn – alltså att bygga en första eMetanol-anläggning i Örnsköldsvik.

– Allt fler etablerade företag vill vara med och möjliggöra en mer hållbar framtid där beroendet av fossila bränslen har minskat, säger Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind. Vi är stolta över samarbetet med dessa världsledande företag, som ger oss tillgång till expertis och ekonomiska muskler som krävs för att möjliggöra övergången till en hållbar energiförbrukning och minskade koldioxidutsläpp.

Svensk sjöfart förbrukar 350 miljoner ton fossilt bränsle per år och eMetanol innebär en möjlighet att ställa om till en mer hållbar sjöfart. Om sjöfarten byter ut det fossila bränsle som används idag mot eMetanol så beräknas de fossila koldioxidutsläppen minska med 94%.

Liquid Wind siktar på att ha etablerat 500 anläggningar till år 2050, baserat på en affärsmodell anpassad för att snabbt kunna skala upp och möta den växande efterfrågan på koldioxidneutralt bränsle. Om målet 500 anläggningar nås skulle det innebära minskat utsläpp av 50 miljoner ton koldioxid årligen, vilket motsvarar Sveriges totala utsläpp.


Källa: Uniper


Skriv utFlygfoto över Frihamnen.
Flygfoto över Frihamnen.

Klimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i Göteborg

När Frihamnen i centrala Göteborg förvandlas från industriområde till en helt ny stadsdel är projektets påverkan på klimatet en viktig fråga. På...

Läs mer
Zugol 550
Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

2021 års avgiftshöjningar slopas helt

Sjöfartsverket har beslutat att helt slopa 2021 års avgiftshöjningar för...

Läs mer
Zinga


Så ska världens största civila sjukhusfartyg klara att gå in i de svåraste hamnar

ABB:s Azipod framdrivningssystem ska hjälpa Global Mercy, världens största civila...

Läs mer
Vattenfall


Neste och ScanOcean expanderar tillgängligheten av marint bränsle i Sverige

Tillsammans med sin partner ScanOcean AB utökar Neste sin försäljning och...

Läs mer
På bilden från vänster: Lars Widelund, Ola Isaksson, Anders Marklund och Kenneth Wallin.

ShoreLink digitaliserar sågverkens varuflöde för en ökad kundnytta

I unikt samarbete med DataPolarna digitaliserar nu ShoreLink sågverkens varuflöde i...

Läs mer
Helsingborgs Hamn har ambitionen att bli helt fossilfri.

Steg mot fossilfrihet:

Här är Sveriges första hamn med elektriska dragbilar

Helsingborgs Hamn har som mål att vara Sveriges mest hållbara hamn 2022. Ett viktigt...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se