Facebook


Instagram

Splitternya Viking Glory seglar de sju haven på väg till Finland


2022-01-03

Viking Glory.
Bild: Viking Line
Viking Glory.

Viking Glory Captain Ulf Lindroos.
Bild: Viking Line
Viking Glory Captain Ulf Lindroos.

Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, har påbörjat sin resa från Xiamen i Kina mot hemmahamnen Åbo, under ledning av befälhavare Ulf Lindroos och hans besättning på fyrtio personer. Färden går bland annat via Suezkanalen och Gibraltarsundet och tar knappa fem veckor.

Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, påbörjade i dag sin resa från Xiamen i Kina mot sin hemmahamn Åbo. Fartyget går under finsk flagg och rutten går via många av världens mest kända farleder: efter att ha korsat Indiska oceanen förflyttar sig Viking Glory till Medelhavet via Suezkanalen och efter att man passerat Gibraltar vänder man norrut och når Östersjön via de danska sunden. Fartygets marschfart är i snitt 16 knop och hemresan tar knappa fem veckor.

– Glorys hemresa är en väldigt spännande och speciell arbetsuppgift som har krävt omsorgsfull planering och specialarrangemang. Under resans gång stöter man på varierande väderförhållanden och en lång sjöresa är också i övrigt utmanande. Men vi har erfarna seglare med oss ombord och har kunnat kartlägga möjliga risker och fundera ut handlingsplaner med tanke på olika situationer. Säkerhet och ekonomi utgör ramarna för vår ruttplanering”, berättar Viking Glorys befälhavare Ulf Lindroos, och fortsätter:

– Det är fantastiskt att få vara med i ett så här unikt projekt. För tillfället är huvudet fyllt av så många tankar att jag tror upplevelsen med tiden kommer att kännas ännu mer speciell och fin. Det kan jag säga reda nu, att inget överträffar glädjen när man kommer fram till hemmahamnen.


Byggarbetena fortsätter under resan
Det är en besättning på 40 personer som under ledning av befälhavare Ulf Lindroos går ombord på Viking Glory i Kina. Längs med resan stiger även underleverantörer på.

– Vi har väntat ivrigt på att få ta hem Glory. De ivrigaste av oss packade sina resväskor redan ett par veckor före avresan och förde bagaget till varvet för förvaring. Intresserade passagerare skulle också ha funnits, men dem kunde vi inte ta med eftersom vi kommer att arbeta med att bygga och färdigställa saker ännu under resans gång, berättar Ulf Lindroos.


Två testkörningar till havs avklarade
Viking Glory sjösattes i januari 2021 vid XSI:s varv i Xiamen i Kina. Fartyget hade då gått i genom två krävande testkörningar, där man säkerställde att fartygens system fungerar under verkliga förhållanden.

Under det första sjöprovet i juni provkördes bland annat ABB:s Azipod-framdrivningssystem, testades fartygets manövreringsförmåga samt säkerställdes att livbåtarna och brandlarmet fungerar. Under den andra testkörningen kontrollerades bland annat maskinsystemen och drivkraften. Samtidigt testades också fartygets buller- och vibrationsnivåer.


Källa: Viking Line

Skriv ut

Hogia Ferry Systems tecknar avtal med Corsica Linea

Efter att ha gått segrande ur en utvärderingsprocess under första halvåret 2021, tecknade Hogia Ferry Systems ett långsiktigt avtal med det fransk-korsikanska fä...

Läs mer
Zinga
Den nya färjan Stena Baltica.

Nya Stena Baltica påbörjar sin jungfruresa

Inom ramen för Stena Lines pågående expansion i Östersjöområdet,...

Läs mer
Zugol 550
Kristineberg Center för marin forskning och innovation.

Nu satsar fem tunga forskningsaktörer på marin forskning

Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och RISE har gått...

Läs mer
Vattenfall
Godsvolymerna ökade stort i hamnen under årets som gick - trots återkommande störningar i de globala godflödena.

Godsvolymerna ökar i Göteborgs hamn - trots fortsatt pandemi

Logistiksystemet är fortsatt under högt tryck till följd av covid-19-pandemin som nu...

Läs mer
Över 100 spårbundna automatiska Konecranes-portalkranar vid hamnen.

Konecranes levererar tre spårbundna portalkranar till åt Port of Virginia

Port of Virginia i USA har beställt tre spårbundna Konecranes-portalkranar till sin...

Läs mer
Godsflödena ökade under 2021 i Trelleborgs Hamn.

Nya rekord för godsvolymer i Skandinaviens största RoRo-hamn

Godsflödena ökade under 2021 och mer än 100 000 fler fraktenheter hanterades i...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se