Facebook


Instagram

Stena Bulk och GoodFuels genomför framgångsrikt test med hållbart marint biobränsle


2020-04-30

<span><span>Stena Immortal. </span></span>
Bild: Stena Bulk
Stena Immortal.

<span><span><span><span>Prover på biobränsle.</span></span></span></span>
Bild: Stena Bulk

Prover på biobränsle.Med testet på Stena Immortal visar Stena Bulk och GoodFuels att det finns väl fungerande, kompatibelt och prisvärt biobränsle för marint bruk och att resan mot klimatneutral sjöfart kan påbörjas redan nu.

MR-tankern på 49 646 dödviktston bunkrade nyligen biobränslet Bio Fuel Oil (BFO) i Rotterdams hamn.  Bränslet, som GoodFuels lanserade 2018, minskar utsläppen av växthusgaser med 83 % och medför också en väsentlig minskning av svaveloxider. För bränsletestet användes Stena Immortal under pågående kommersiell drift och försöket visade att biobränslet är ett tekniskt kompatibelt alternativ till det fossila bränsle som i dagsläget är normen för atlantgående tankfartyg.

Det lyckosamma testet tydliggör att hållbart marint biobränsle har en plats i den marina bränslemixen, vilket är bra för redare och operatörer som behöver framtidssäkra sin verksamhet och anpassa den till  nuvarande och kommande regelverk. Försöket, som gjordes med 100 procent biologiskt bränsle, visar också att sjöfart med låga koldioixutsläpp inte behöver ligga flera decennier fram i tiden, utan är möjlig betydligt tidigare förutsatt att ledande aktörer i branschen samarbetar för att driva utvecklingen.

– Vi vill visa branschen att vi redan här och nu kan börja minska sjöfartens klimatpåverkan med bibehållen lönsamhet och hög teknisk kvalitet. Stena Immortal fungerade väldigt bra när hon gick på biobränsle och kunde leverera i enlighet med våra kunders förväntningar utan några störningar, säger Erik Hånell, vd på Stena Bulk, och fortsätter:

– Branschen behöver pionjärer som är villiga att samarbeta, dela med sig av kunskap och driva på utvecklingen mot en mer hållbar sjöfart. Vi är glada över vårt samarbete med GoodFuels i att ta oss an den uppgiften och uppmuntrar andra att delta. Vi är villiga att driva och medverka till den här utvecklingen tillsammans med andra aktörer i branschen.

– Vi är mycket glada för att testet vi gjorde tillsammans med Stena Bulk gick så bra. Vi tackar dem för att de samarbetar med oss i våra ansträngningar att utveckla en lösning som minskar koldioxidutsläppen och är skalbar, verkligt hållbar, tekniskt kompatibel och, framför allt, prisvärd, kommenterar Dirk Kronemeijer, vd GoodFuels Marine.

Stena Bulk och GoodFuels Marine fortsätter sitt samarbete, nu med siktet inställt på mer erfarenhet och uppskalning av användningen av biobränslen som alternativ till konventionellt fossilt bränsle.

GoodFuels Bio Fuel Oil framställs hållbart av återanvänd matolja. Bränslet är kontrollerat och godkänt av en fristående kommitté med ledande akademiker och representanter för NGOer inom transportsektorn.

Stena Bulks MR tanker Stena Immortal drevs med 100% biobränsle under 10-dagars kommersiell testdriftKälla: Stena Bulk


Skriv utViking Glory sjösätts för första gången i Xiamen, 26 januari 2021.
Viking Glory sjösätts för första gången i Xiamen, 26 januari 2021.

Viking Lines nya fartyg Viking Glory ska trafikera under finsk flagg

Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory, som inleder sin trafik under början av 2022 på linjen Stockholm- Åland-Åbo, kommer att få finsk flagg. Viking Line som är...

Läs mer
Zugol 550


Tallink Silja lanserar sommarkryssningar till Österlen och Gotland

Sommaren närmar sig med stormsteg och det står klart att den inte heller detta år...

Läs mer
Zinga
Ystad Hamn är en av Sveriges största hamnar.

Ystads hamn säkerställer kvaliteten och ökar tryggheten med nytt terminalsystem

Ystad Hamn är Sveriges tredje största hamn för färjepassagerare och landets...

Läs mer
Vattenfall


Så kan villkoren bli bättre ombord

En ny strategi för svensk sjöfartstillsyn, bättre rapportering av olyckor och...

Läs mer
”RoRo on the Roll” ska möjliggöra att medarbetarnas kompetenser tillvaratas och bidrar till företagets utveckling.

”RoRo on the Roll” – för en hållbar arbetsgivare

Parallellt med det hållbarhetsarbete som aktivt fortgår på Gothenburg RoRo...

Läs mer

Regeringen tar emot uppdrag om schyssta villkor till sjöss

Personal på fartyg som trafikerar svenska vatten ska ha goda arbetsvillkor. I augusti 2020...

Läs mer


Mest lästa


Elpress 1HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se