Facebook


Instagram

Ökad tillgänglighet av lågutsläppsbränslen i södra Sverige


2020-10-22

Bild: Gasum

Energibolaget Gasum har öppnat ytterligare en tankstation i Norden med flytande gas. Den nya stationen i Helsingborg, som ligger bredvid E20 och E4, ökar tillgängligheten av flytande gas i södra Sverige.

Den nya tankstationen i Helsingborg stärker tillgången till alternativa bränslen i södra Sverige genom att tillhandahålla flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) för tunga fordon. Helsingborg är ett av de största logistiknaven i Norden och ett stort livsmedelsdistributionscenter för Sverige. Den nya stationen uppfyller behoven hos de företag som söker efter nya sätt att minska utsläppen i sin logistikkedja.

Stationen i Helsingborg är den andra med flytande gas i staden och ett viktigt tillskott till nätverket av tankstationer i Sverige. Stationen ligger på Transportgatan 2A, bredvid motorvägarna E20/E6 och E4, som kopplar samman Helsingborg med östkusten.

– Stationen i Helsingborg främjar ytterligare hållbara transporter i Sverige. Genom att utvidga det nordiska nätverket av tankstationer gör vi alternativa bränslen tillgängliga för fler företag. Transport- och logistikföretagen behöver minska sina utsläpp och LNG är ett av de mest kostnadseffektiva och snabba sätten att göra det, säger Mikael Antonsson, Director Traffic, Gasum Sweden.

Tunga transporter agerar mot klimatförändringarna
Samtidigt som volymerna för tunga transporter ökar, blir det allt viktigare för företagen att agera och snabbt minska sina utsläpp redan idag. Gas har erkänts som en lösning som hjälper oss att uppnå våra klimatmål. Incitamentsprogram som exempelvis Klimatklivet och Drive LBG snabbar på övergången till bränslen med låga utsläpp inom transportsektorn genom att ge ekonomiskt stöd till företag som beslutar sig för att investera i gasdrivna lastbilar.

Tillsammans med det utvidgade nätverket av tankstationer bidrar dessa incitament till att marknaden för gaslastbilar växer snabbt. Idag finns det redan över 200 gasdrivna lastbilar på svenska vägar och antalet förväntas öka snabbt. LNG är en konkurrenskraftig bränslelösning för att minska utsläppen omedelbart eftersom koldioxidutsläppen under livscykeln är 20 procent lägre än för konventionell diesel.

LNG möjliggör också övergången till förnybar energi. Samma gasinfrastruktur som är byggd för LNG kan också användas för förnybar LBG, vilket gör övergången till LBG enkel och kostnadseffektiv.

– STAY FRESH SWEDEN AB är ett växande företag som redan 2013 valde att köra på fossilfritt drivmedel, men för att vi ska kunna fortsätta växa och utveckla vår verksamhet är vi beroende av att infrastrukturen av fossilfria bränslen också utvecklas och stabiliserar sig. Flytande gas är för oss ett bra alternativ som ger oss den möjligheten till tillväxt, säger Håkan Landgren VD Stay Fresh Sweden AB.

Gasum utvecklar kontinuerligt gasinfrastrukturenoch nätverket av tankstationer i hela Norden. I början av 2020 strävar företaget efter att skapa ett nätverk med 50 nya tankstationer för tunga fordon i Finland, Sverige och Norge. I dessa länder finns det redan ett nätverk med 35 tankstationer som säljer flytande gas.
Källa: Gasum


Skriv ut

Forskning för färre suicid i transportsystemet – ytterligare åtgärder krävs för att nå målen

Trots stora insatser minskar inte självmorden i transportsystemet i önskad takt. Trafikverket har därför tagit initiativ till nytt underlag för arbetet med suicidprevention.

Läs mer
Malux transport


Alstom levererar Italiens första vätgaståg

Alstom kommer att leverera sex vätgasbränslecellståg, med option på...

Läs mer
Pacetell


Ett nytt Transportavtal har träffats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Svenska Transportarbetareförbundet

Den 26 november har Biltrafikens Arbetsgivareförbund (ett förbund inom Transportfö...

Läs mer
Zinga
Fler bussar till nordöstra Göteborg från och med december.

Västtrafik sätter in åtgärdspaket mot trängsel i Göteborg

En ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler...

Läs mer
Vattenfall


Ny studie om effektivare transporter vid e-handel

E-handeln av dagligvaror fortsätter att öka och det finns förutsättningar...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se