Facebook


Instagram

Västtrafik sätter in åtgärdspaket mot trängsel i Göteborg


2020-11-26

Fler bussar till nordöstra Göteborg från och med december.
Bild: Stina Olsson
Fler bussar till nordöstra Göteborg från och med december.

En ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen, 20 nya förstärkningsbussar och fler spårvagnsturer på morgonen. Det är Västtrafiks åtgärder mot trängsel i nordöstra Göteborg, där trängseln i kollektivtrafiken är påtaglig. Åtgärderna införs vid Västtrafiks tidtabellsskifte den 13 december.

Trots att resandet minskat med 40 procent jämfört med samma period förra året, uppstår fortfarande trängsel på vissa linjer under rusningstid. En sträcka som Västtrafik pekar ut som särskilt ansträngd är den mellan Kortedala och centrala Göteborg. I våras sattes en direktbuss in på sträckan men togs bort då få resenärer reste med linjen.

Nu testas en ny lösning med en ny tillfällig linje under rusningstid. Linjer kommer köra mellan Aprilgatan, Gamlestads Torg och Redbergsplatsen, vilket är stora knutpunkter med många spårvagnar, bussar och tåg att byta till.

– Vårt fulla fokus ligger på att hitta lösningar inom de områden där vi ser att vi har problem med trängsel. Just nu har vi fokus på nordöstra Göteborg och nya trafikupplägg med både buss och förstärkt spårvagnstrafik där, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Alternativ till trängseln
Bussen kommer avgå var 7,5 minut, börja tidigare på morgonen och stanna på fler hållplatser än den förra bussen. Den blir ett alternativ för de som vill undvika trängsel på spårvagnarna mellan Kortedala och centrala Göteborg.

Att låta bussen köra hela vägen in i centrala Göteborg är inte ett alternativ då det från och med december kommer att byggas ännu mer runt centralstationen och det blir trängre på vägarna.

Drygt 20 nya bussar 
I december får Västtrafik tillgång till drygt 20 extra bussar i samband med att nya trafikavtal träder i kraft och äldre bussar ersätts med nya. Några av bussarna kommer att användas till den nya linjen till och från Kortedala och resterande till att förstärka trafik i Göteborgsområdet, för att motverka trängsel.

Mer spårvagnstrafik
Trängsel förekommer även på spårvagnarna från Angered under rusningstid. Västtrafik har tillsammans med Göteborgs Spårvägar nu hittat en lösning för att sätta in fler spårvagnar mellan kl. 06:30-07:00 på linjerna 4,6, 7, 8, 9 och 11. Det innebär att man kör med alla spårvagnar som går mellan klockan 06:30 och 09:30. Förhoppningen är att fler resenärer ska kunna sprida ut sitt resande från Kortedala och Angered under morgonen.

– Vi behöver fortfarande hjälpas åt och följa uppmaningarna från myndigheter. För de som inte har någon möjlighet att ta sig fram på andra sätt än med kollektivtrafiken och inte kan arbeta hemifrån är det naturligtvis extra svårt och det är för dem vi sätter in dessa åtgärder, säger Sara Ihrlund.Källa: Västtrafik


Skriv utTrots ett tufft år ser Västtrafik positivt på framtiden.
Trots ett tufft år ser Västtrafik positivt på framtiden.

Kraftigt minskat resande med Västtrafik 2020

Att västsvenskarna lagt om sina resvanor under pandemin syns tydligt i Västtrafiks helårsrapport för 2020. Förra året gjordes 246 miljoner resor med Västtrafik....

Läs mer
Malux transport


Stort intresse för Scanias första gröna obligation

Scania har nu emitterat sin första gröna obligation. Ett 30-tal nordiska banker, fö...

Läs mer
iNFOSPREAD


Infrastrukturen är motorn i Sverige 3.0

Under nio månader har Anders Ferbe på regeringens uppdrag samverkat med...

Läs mer
Pacetell
Med tjänsten kan kunder välja bussar eller tåg där det är få andra som reser.

Få hjälp att välja bussar och tåg med gott om plats

Nu blir lättare att planera sina resor med bussar och tåg. Med Skånetrafikens app...

Läs mer
Zinga
FlixBus dubbeldäckare.

FlixBus optimistiska inför det nya året

Det gångna året medförde många utmaningar och förändringar fö...

Läs mer
Vattenfall
Första exemplaren av eldrivna eActros kommer till Sverige 2021.

Spännande 2021 för Mercedes-Benz lastbilar i Sverige

Mercedes-Benz lastbilar fortsätter att jobba stenhårt på den svenska marknaden....

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se