Facebook


Instagram

Nu erbjuder Neste och Jetflite priva affärsflyg med lägre utsläpp


2021-05-07

Bild: Neste

Flygbolaget Jetflite blir först med erbjuda ett alternativ för privata affärsresor med lägre utsläpp i Finland. Jetflite är engagerade i frågan om en mer hållbar flygsektor och de tar nu de första stegen mot att minska sina utsläpp av växthusgaser med hjälp av Neste MY Sustainable Aviation Fuel. I ren form bidrar bränslet till att minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent* under livscykeln jämfört med fossilt jetbränsle. Jetflites första flygning med lägre utsläpp kommer att genomföras i maj 2021.

Jetflite ingår i den finska industrikoncernen Wihuri Group som är specialiserade på privat affärsflyg, charter och flygande ambulansverksamhet. Jetflite erbjuder även tjänster inom service av flygplan och flygfrakt. Jetflite vill genom sitt hållbarhetsprogram Frankly Wihuri hjälpa sina kunder att göra mer för att bekämpa klimatförändringarna. 

– Flygsektorn har haft en utmanande tid under pandemin, med hårda regleringar och stängda gränser. Trots det har vi fortsatt att genomföra många flygningar eftersom vi även arbetar med evakuering och ambulanstransport. När vaccinationerna nu ökar runt om i världen och länder börjar öppnas igen har vi gjort en uppskattning om att även affärsflyget kommer börja öka igen. Tills dess vill vi kunna erbjuda flygresor med lägre utsläpp och hjälpa våra kunder att minska sitt koldioxidavtryck betydligt, säger Jan Lindholm, Head of Sales vid Jetflite.

Jetflite har en flotta på fem flygplan. Företaget har även ett omfattande nätverk med olika samarbetspartners av andra operatörer som under ett normalt år gemensamt erbjuder mellan 600 och 700 flygningar per år.


Partnerskap som stöttar ambitiösa klimatmål  
Flygindustrin har redan börjat ta viktiga steg i rätt riktning genom att anta målet om koldioxidneutral tillväxt från 2020 och framåt. Neste strävar efter att bidra och hjälpa flygindustrin att uppnå detta mål. 

– Neste och Jetflite har samarbetat i över fem år kring leveranser av flygbränsle till Helsingfors flygplats i Finland. Nu tar vi nya steg i vårt partnerskap för att minska koldioxidutsläppen från Jetlites flygningar. Neste MY SAF finns redan tillgängligt på många flygplatser runt om i Europa, Nordamerika och Asien och vi är glada över att även kunna erbjuda det till ett bolag inom privatflyg i Finland. Bränslet erbjuder en möjlighet att omedelbart minska koldioxidutsläppen från en flygresa. Det är fullt kompatibelt med dagens befintliga jetmotorteknik och infrastruktur för bränsledistribution och kräver inga ytterligare investeringar eller förändringar av flygplan eller infrastruktur, säger Tuomas Kulola, chef för Sales, Marketing & Services hos Neste. 

Neste fortsätter att arbeta för att göra hållbart flygbränsle mer tillgängligt för företag, offentliga institutioner och andra organisationer med ambitiösa klimatmål. Partnerskapet mellan Neste och Jetflite och det samarbetet med Finnair som presenterades nyligen fungerar båda som goda exempel för andra företag som vill minska utsläppen från sina affärsresor med flyg.

I USA och Europa är Nestes årliga produktionskapacitet för hållbart flygbränsle just nu 100 000 ton. Tack vare den kommande utvidgningen av raffinaderiet i Singapore kommer Neste att ha kapacitet att producera över 1,5 miljon ton hållbart flygbränsle år 2023, inklusive den nyligen publicerade ytterligare investeringar i raffinaderiet i Rotterdam.  

*Fotnot: Beräkningsmetoden för livscykelutsläpp och utsläppsreduktion överensstämmer med EU-direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (2009/28/EG).


Källa: Neste


Skriv utUlrika Matsgård.
Ulrika Matsgård.

Ulrika Matsgård ny VD för flygbolaget BRA

Efter drygt två år i BRA lämnar Geir Stormorken VD- stolen den 30 juni. Han kommer fortsättningsvis att ingå i bolagets styrelse samtidigt som han går tillbaka till...

Läs mer
Zugol 550
Biobränsle utvecklas för mer hållbart flyg.

Internationellt samarbete får grönt ljus för fortsatt arbete med bioflygbränsle av skogsrester

Energimyndigheten beviljar nu stöd till KLM Royal Dutch Airlines, Södra, Växjö...

Läs mer
Vattenfall
Embraer 175.

KLM redo att flyga ressugna östgötar till varmare breddgrader

Den 10:e juni börjar KLM flyga från Linköping till Amsterdam igen. Denna sommar...

Läs mer
Zinga


Så ska Heathrow bli den första större flygplatsen i Storbritannien med hållbara flygbränslen

För första gången kan passagerare från Heathrow minska sina flygutsläpp...

Läs mer
Kiruna Airport.

Kiruna Airport satsar på digitalisering och framtidens flygplatser

Kiruna Airport är först ut av Swedavias flygplatser att övergå till...

Läs mer
Norwegian 737-800.

Norwegians trafiksiffror för maj visar positiv trend

Norwegians trafiksiffror för maj är kraftigt påverkade av reserestriktioner och...

Läs mer


BRA lanserar ny internationell flyglinje till Scandinavian Mountains Airport

Nu blir skidåkningen på SkiStars destinationer i Sälen och Trysil ännu mer...

Läs mer
Ny internationell linje till Sälen Trysil.

Ny internationell flyglinje mellan danska Århus och Scandinavian Mountains Airport

Flygbolaget BRA lanserar ytterligare en flyglinje till Scandinavian Mountains Airport –...

Läs mer


SJ och Omio i samarbete om tågresor till Europa

Från och med idag, onsdag 2 juni, är det möjligt att boka tåg till...

Läs mer


Mest lästa
HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se