Facebook


Instagram

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Swedavia-projekt på IVA:s 100-lista över svenska innovationer med stor potential


2023-05-26

Banljus Göteborg Landvetter Airport
Bild:Svante Örnberg
Banljus Göteborg Landvetter Airport

Projektet SVART IRIS om effektivare flygledning utses till ett av de främsta forskningsprojekten på temat ”Teknik i mänsklighetens tjänst” 2023 av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Projekten på den årliga listan har valts ut för deras potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.

Projektet, som finansieras av Trafikverket, leds av Swedavia med LFV, Novair och GEISTT som projektdeltagare. Projektet ska förenkla utvecklingsarbetet mot effektivare flygningar till och från flygplatser, vilket bidrar till en minskad klimatpåverkan från flyget och en effektivare användning av luftrum.

- Det är mycket glädjande att detta viktiga utvecklingsprojekt tas med på IVA:s 100-lista bland de främsta forskningsprojekten och det är en välkommen bekräftelse på att nyttan av att accelerera framdrift inom effektiv och mer miljövänlig luftfart ses som högt prioriterat även av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin. Innovativa lösningar, bland annat inom luftrummet, är en viktig del av Swedavias strategi för att driva framtidens flygplatser, säger Fredrik Jaresved, direktör för strategiska initiativ och innovation på Swedavia.

För att påskynda utvecklingen startades år 2022 projektet SVART IRIS (Simuleringsbaserad VärderingsAnsats och Rekommendationer Teknikval för IRIS). I projektgruppen ingår forskare, flygledare och piloter som var och en har mer än tjugo års erfarenhet av tillämpad forskning och innovation inom flygområdet.

- Effektivare och mer miljövänliga inflygningar till flygplatser är en viktig del i arbetet för att nå flygets mål kring lägre klimatpåverkan. Svenska aktörer i flygbranschen måste göra många tidiga bedömningar av olika tänkbara lösningar inom flygledningsområdet de kommande åren och projektet SVART IRIS skapar metodik och verktyg för detta, fortsätter Fredrik Jaresved.

Swedavia arbetar sedan flera år tillbaka inom flera områden för ett mer effektivt luftrum och att minska flygets klimatpåverkan, både nationellt och internationellt. Inom ramen för detta är ett viktigt område forskningen kring kurvade flygningar, även kallat icke-raka inflygningar, i det så kallade IRIS-programmet (Icke Raka Inflygningar till Swedavias flygplatser).

- Kurvade flygningar ger möjlighet att skapa kortare och mer effektiva flygvägar vilket sparar bränsle och utsläpp till luft samtidigt det är möjligt att undvika att överflyga bullerkänsliga områden relativt nära flygplatsen säger Anette Näs som leder IRIS-programmet och är specialist inom flygoperativa system på Swedavia.

Projektet SVART IRIS

Projektets mål är att utveckla metoder för att med hjälp av simulering och strukturerad analys stödja konceptutvecklingen av beslutsstödsystem för användning i tidiga faser av systemutveckling, när de behövs som mest. Metodutvecklingen drivs genom fyra fallstudier stödda av anpassad simuleringsförmåga, en så kallad targeted fidelity-ansats, som är en metod för att kostnadseffektivt kunna stödja konceptutveckling i tidiga faser.


Källa: Swedavia


Tipsa en vän Skriv ut

DHL Express och World Energy ingår globalt partnerskap för att påskynda reducering av koldioxid i flygbranschen med hjälp av hållbart flygbränsle (SAF)

  • Sjuårigt avtal som kommer att tillhandahålla 668 miljoner liter hållbart flygbränsle (SAF) för att ersätta fossilt jetbränsle
Zinga
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Swedavias trafikstatistik för augusti 2023

Under augusti månad fortsätter flygets återhämtning och för tredje...

Läs mer
Ulefos
<span>SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Sälen/Trysil.</span>

SAS fortsätter sin satsning på Sälen/Trysil och lanserar två internationella flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport

SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Scandinavian Mountains Airport. Man...

Läs mer
Vattenfall
Banljus Göteborg Landvetter Airport

Swedavia-projekt på IVA:s 100-lista över svenska innovationer med stor potential

Projektet SVART IRIS om effektivare flygledning utses till ett av de främsta...

Läs mer
Zugol 550
<span>Stockholm Arlanda Airport.</span>

Sju regioner: Arlandas stationsavgift måste bort

Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälarregionens och hela Sveriges...

Läs mer
<span>Inom Cargo City ska ett markområde om totalt 144 400 kvm utvecklas.</span>

Swedavia utvecklar Cargo City på Arlanda - nytt centrum för flygfrakt och logistik

Stockholm Arlanda Airport befinner sig i ett utvecklingsskede. I nära anslutning till...

Läs mer

Flygsimulator ska lyfta undervisningen


Nu får gymnasieeleverna på Sigtuna kommuns flygteknikutbildning testa cockpitmiljö...

Läs mer


Emirates ökar kapaciteten – inför nya flygningar till Australien

Nu inför Emirates ytterligare flyg till Australien och Nya Zeeland, efter att ha märkt av...

Läs mer


Mest lästaOnninen


gardenor

HRC

industrinät
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se