Facebook


Instagram

Kiruna Airport satsar på digitalisering och framtidens flygplatser


2021-06-08

Kiruna Airport.
Bild: Andreas Fredriksson
Kiruna Airport.

Kiruna Airport är först ut av Swedavias flygplatser att övergå till flygledning på distans. Från och med tisdagen den 1 juni leds flygtrafiken vid flygplatsen från Arlanda och LFVs nya kontrollcentral för distansledd flygtrafikledning. Ytterligare tre Swedavia-flygplatser planeras att driftsätta flygledningssystemet före utgången av 2022.

Swedavia och LFV skrev 2016 en avsiktsförklaring att utreda förutsättningarna för flygtrafikledning på distans och i november 2017 skrevs avtalet om att etablera flygledningssystemet vid fyra av Swedavias flygplatser - Kiruna Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport och Malmö Airport. Först att anslutas enligt programmet är Kiruna Airport, Swedavias nordligaste flygplats.

– Det är naturligtvis glädjande att vi efter ett mångårigt intensivt arbete tillsammans med LFV nu tar det första steget till distansledd flygtrafikledning vid våra flygplatser. Driftsättningen vid Kiruna Airport är en milstolpe i Swedavias strategi för digitalisering och innovation och arbetet med att utveckla framtidens flygplatser i linje med vårt tillgänglighetsuppdrag, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

De resterande tre Swedavia-flygplatserna som ingår i programmet planeras att övergå till distansledd flygtrafikledning före utgången av 2022, med början i Åre Östersund Airport, därefter Umeå Airport och slutligen Malmö Airport. Flygledningssystemet är sedan tidigare i bruk både i Sverige och internationellt. Så sent som för en månad sedan gick London-flygplatsen London City Airport över till distansledd flygtrafikledning.

– Vi får nu nya möjligheter till en effektivare flygplatsdrift samtidigt som vi säkerställer viktig regional tillgänglighet genom att säkra redundans och möjliggöra flexibla öppethållandetider. Vi ser nu fram emot ett gott samarbete i det fortsatta arbetet kring driftssättningen vid övriga flygplatser, säger Jonas Abrahamsson.

Det nya flygledningssystemet vid Kiruna Airport har utvecklats av Saab och omfattar 14 kameror, som ger en 360-gradig bild av flygplatsen och dess omgivning och ersätter alltså det nuvarande flygledartornet vid Kiruna Airport.

– En av de största fördelarna vi ser med övergången till distansledd flygtrafikledning är att tekniken kommer underlätta för oss att säkra vår beredskap med ambulansflyg under dygnets alla timmar men kommer även att underlätta för vårt tillgänglighetsuppdrag med den reguljära passagerartrafiken, säger Andreas Fredriksson, flygplatschef Kiruna Airport på Swedavia.

Kiruna Airport blir också den första flygplatsen att ledas från LFVs nya kontrollcentral för distansledd flygtrafikledning vid Arlanda. Kontrollcentralen ligger i direkt anslutning till LFVs flygtrafikledningscentral på Arlanda, varifrån flygtrafiken i stora delar av Sverige leds.


Källa: Swedavia Airports


Skriv ut

Ytterligare low-cost expansion på Stockholm Arlanda

Det tyska lågprisbolaget Eurowings fortsätter att satsa på den svenska marknaden och etablerar en ny bas på Stockholm Arlanda Airport inför sommarsäsongen 2022. Det...

Läs mer
Zinga


Finnair störst på direktflyg till Asien och USA från Arlanda

I takt med att allt fler blir fullt vaccinerade och restriktionerna släpps drar även...

Läs mer
Vattenfall

Succé för flygbolaget BRA – sommaren överträffade alla förväntningar


Den 12 maj återstartade flygbolaget BRA efter 13 månader utan reguljärtrafik. Att...

Läs mer
Zugol 550


Finnair utökar tillgängligheten till USA med ytterligare interkontinentaltrafik från Arlanda

Det finska flygbolaget Finnair utökar tillgängligheten till Nordamerika inför...

Läs mer


Emirates lanserar första VR-appen för flygresenärer

Emirates har tagit nästa steg för att engagera och nå ut till sina kunder....

Läs mer

Saab leder projekt för fossilfritt flyg

Ann-Kristin Adolfsson<span>, </span><span><span><span>strategichef på Saabs affärsområde Aeronautics,</span></span></span> och Christopher Jouannet<span><span><span>, Saabingenjör och </span></span></span><span><span>projektledare för projektet.</span></span>

Saab ska tillsammans med partner inom svensk flygindustri och universitet leda ett projekt för...

Läs mer


LFV har fått i uppdrag att genomföra en översyn av det undre luftrummet

LFV har fått regeringens uppdrag att föreslå hur luftrummet under 2900 meters...

Läs mer

BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

Maria Fiskerud, ny hållbarhetschef på BRA.

BRAs mål är att ta täten i arbetet mot ett fossilfritt inrikesflyg år 2030...

Läs mer
Schweiziska Ischgl går snart att nå via Göteborg.

Lion Alpin lanserar direktflyg från Göteborg Landvetter till Sankt Gallen i vinter

I januari börjar researrangören Lion Alpin att flyga direkt från Landvetter till...

Läs mer


Mest lästa


Zugol 550HBM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se