Facebook


Instagram

VA-mässan tog branschen in i framtiden


2022-04-05

VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt.
Bild: Elmia
VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt.

Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.

Sorlet tog aldrig slut. Det var som om ingen ville sluta prata, som om det alltid fanns en ny kollega att hälsa på eller en ny produkt att lära sig mer om. VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt – både som en nystart och ett krafttag inför de kommande 100 åren.

– Jag själv har varit svältfödd på möten och var som ett barn på julafton i måndags när vi kom hit och fick träffa alla branschkollegor. Sedan möttes vi av en anstormning engagerade kunder i tisdags. Vi har haft dagsbesökare som satte sig och åkte bil i tre timmar enkel väg för att inte missa mässan, säger Marcus Albaeus, försäljningschef på Prominent i Sverige.

Glädjen över att kunna träffas igen var påtaglig bland såväl besökare som utställare. Nya kontakter, gamla kontakter och framför allt nya innovativa produkter som under de senaste åren har varit svåra att marknadsföra kunde äntligen få synas på VA-mässan.

– Det har varit en jättebra mässa och det var rena kosläppet tisdags när mässan öppnade. Från kvart över nio var det fullproppat i montern och alla våra sex säljare hade fullt upp – vilket var jätteroligt. Jag tror att det har funnits ett uppdämt behov av att träffa folk, både hos oss och hos våra kunder, och att alla har haft det riktigt trevligt på mässan, säger Jan Ångman, försäljningschef Industri/VA på Georg Fischer, och lyfter fördelen med att kunna visa produktnyheter för många potentiella kunder under bara några dagar.

– VA-mässan är väldigt viktig för oss och är det absolut lättaste sättet att få ut info om våra produkter. Även om vi har sex säljare tar det tid att nå ut på marknaden – på en mötesplats som denna är det betydligt lättare.

I år var det innovationer som stod i centrum. Innovationer som ska hjälpa branschen, ja hela samhället, att klara framtidens utmaningar. Fyra viktiga teman fick extra stor uppmärksamhet i det öppna scenprogrammet på Innovationsscenen; Säkerhet och vatten, Digitalt vatten, Cirkulär vattenhantering och Water Management.

– På Innovationsscenen lyfte vi högaktuella ämnen tillsammans med både stora och nystartade företag från Sverige och även internationellt. Vår ambition var att få upp vikten av innovationer på agendan och lyfta frågan inför hela VA-Sverige, säger Ola Hansson, manager på WIN Water och en av moderatorerna under det dagliga scenprogrammet.

Vikten av innovationer lyftes särskilt på Innovationstorget precis bredvid scenen. Mitt i myllret av besökare ställde ett tiotal innovativa företag ut – från start ups till scale ups – med nya spännande lösningar inom ett brett spektrum av områden.

– Innovationstorget var väldigt välbesökt med många olika intressenter och väldigt nöjda utställare. Vi står inför nya utmaningar och nya krav i samhället och för att klara av detta behövs det innovationer, säger Ola Hansson.

VA-mässan är en arena för ny kunskap och inspiration kring allt som rör VA-branschen. Det märktes inte minst under seminiareprogrammet som pågick under mässans alla tre dagar med över 700 seminarietillfällen. Under dagarna lyftes de absolut viktigaste frågorna med hjälp av några av branschens allra främsta experter.

– Intresset för seminarierna var väldigt stort och det var lapp på luckan flera gånger. Vi tog upp väldigt aktuella frågor tillsammans med föreläsare som är toppnamn i landet, vilket så klart bidrog till att det var så välbesökt säger Erik Winnfors Wannberg, chefredaktör på VA-tidskriften Cirkulation och med i programrådet för seminariedelen och fortsätter:

– Seminariedelen är enormt viktig för att branschen ska kunna ha ett öppet kunskapsutbyte. VA-mässan samlar dessutom en blandning av kompetenser jämfört med många andra konferenser. Här är det inte bara deltagare från den offentliga sektorn utan även många från näringslivet, den mixen är viktig.

I Sverige står vi inför en framtid där det ska investeras miljarder i ny miljöteknik. De system som byggdes för 50 år sedan måste förnyas, eller renoveras, vilket skapar en enorm efterfrågan av både ny teknik och aktörer i branschen. VA-mässan visade i år att det är den givna arenan för att driva på utvecklingen av en infrastruktur som ska hålla i 100 år framöver.

– VA-mässan är en viktig mötesplats både för att träffa nya kunder och för att möta kollegor i branschen. Vi känner att det finns ett behov av att träffas – det märktes verkligen att det var längesedan – och det var väldigt roligt att träffa så många människor, säger Lars Göransson, platschef på NCC No Dig.

För att vi ska kunna lösa såväl dagens som morgondagen utmaningar krävs det kunskap och innovationer – och affärer. Den stora utbyggnaden av VA-systemet innebär många miljarder som ska spenderas, vilket så klart är intressant för såväl svenska som utländska bolag. Det danska exportrådet – Danish Export Association – fanns på plats med nio utställare som alla hade haft riktigt bra dagar.

– Det är första gången som vi ställer ut på VA-mässan och vi har fått fler leads än vad vi hade förväntat oss. Vi hade en pärm fylld av potentiella svenska kunder som vi hade tänkt åka runt till, men alla de har vi kunnat träffa på VA-mässan, säger Peter Essendrop, teknisk säljare, Nissen Energy.


Fakta VA-mässan 2022
Antal besök: 4774 st
Antal utställande företag: 237 st
Antal representerade länder: 15 st
Antal seminarier: 9 st
Antal seminariedeltagare: 454 st
Antal seminarietillfällen: 701 st


Källa: Elmia

Skriv ut

Norconsult utvecklar utredningsverksamheten
för spår- och järnväg

Norconsults spår- och järnvägsteam har vunnit tre nya uppdrag inom utredning, vilket möjliggör nästa steg i utvecklingen för gruppen.


Det första utredningsuppdraget omfattaråtgärdsvalsstudie om...

Läs mer
svero

Regeringen förlänger obligatoriska kontroller vid resa med passagerarfartyg

Regeringen har beslutat att förlänga kravet på utökade id-kontroller vid resa med passagerarfartyg till och med den 31 december 2022.

Läs mer
Brokk_FAST-PLATS-2
BBI Travel erbjuder utökad kapacitet och fler flygningar till Sälen Trysil i vinter.

Snart är Holland närmare Sälen

Efter den framgångsrika första säsongen utökar nu BBI Travel flyglinjerna till Sälen/Trysil med både större flygplan och fler avgångar. En nyhet är att...

Läs mer
Kvarken ports


Forsebron byggs om till det bättre

Den 15:e augusti 2022 startar arbetet med att bygga om den gamla Forsebron. Den nya bron blir bredare och får en rakare sträckning som gör det lättare och säkrare att...

Läs mer
heta-arbeten_550_2022-q2
Placeringen av en laddstation i Karlskoga blir strategiskt viktig i mellansveriges transportstråk.

Strategisk placering för tungtransportens nya laddstation

Snart ska tunga fordon för godstransporter kunna ladda el på en ny anläggning vid Mosserud i Karlskoga. Spaden sätts i marken redan i höst och allt ska stå klart inom...

Läs mer
Roch-services
Stena Ebba

Stena Line välkomnar Stena Ebba – ett helt nytt E-Flexerfartyg

Stena Line introducerar den andra stora E-Flexer-färjan i sin Östersjöexpansion för linjen Karlskrona-Gdynia tillsammans med systerfärjan Stena Estelle.

Läs mer
Elme magnets


NCC asfalterar Oslo
med 70 000 ton

NCC har ingått avtal med Oslo kommun om att asfaltera de kommunala vägarna. Totalt ska närmare 70 000 ton asfalt läggas och det tvååriga avtalet har ett värde...

Läs mer
Northcone


Skånetrafiken monterar tåligare väderskydd i polykarbonat

Vandalisering genom sönderslagna rutor i ett väderskydd är tyvärr en allt för vanlig syn. Nu byter Skånetrafiken ut glasrutor mot det betydligt hållbarare...

Läs mer
iloq

Järnvägsövergång stängs för spårbyte

Nästa vecka stängs järnvägsövergången i Kläpp (Lökom) längs väg 786 vissa tider. Anledningen är att Trafikverket just nu jobbar med ett...

Läs mer
leica-geosystems-550


Flygbolaget BRA släpper vinterns linjer till Scandinavian Mountains Airport

Flygbolaget BRA släpper vinterns linjer till Scandinavian Mountains Airport – Sälen/Trysil. De orter man flyger ifrån är Stockholm/Bromma, Ängelholm och Malmö. En...

Läs mer
mcs-hyrsystem-550-1
Andreas Jonsson, arbetschef på Svevia.

Andreas Jonsson ny arbetschef på Svevia

Andreas Jonsson tillträder som ny chef för arbetschefsområde Stockholm Söder inom division Drift. Arbetschefsområdet sträcker sig från Nyköping till Sö...

Läs mer
DLMASKIN550


Miljontals resor trots flygkaos

För andra månaden i följd nådde antalet resenärer i juli nära tre miljoner vid Swedavias flygplatser, drivet av en stark utveckling för utrikesresandet, som i...

Läs mer
Mttsweden


SJ startar lokförarutbildning
i egen regi

Efterfrågan på tågresor ökar starkt och i dag utbildas inte tillräckligt många lokförare via Yrkeshögskolorna. SJ startar därför lokfö...

Läs mer
cejn


Viking Line säljer dygnskryssare

Den 4 augusti nådde Viking Line en överenskommelse med Corsica Ferries SAS om försäljning av M/S Amorella. Enligt planen kommer affären att slutföras och fartyget att...

Läs mer
Carlsson & Möller

Peab förvärvar finskt asfaltsföretag

Peab har förvärvat Asfaltti-System Oy, ett företag i Kouvola i södra Finland med verksamhet inom komponenttillverkning och underhåll till asfalt- och betongindustrin. Fö...

Läs mer
Junttan


Volvokoncernen påbörjar processen att etablera batterifabrik i Sverige

För att möta den växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner har Volvokoncernen påbörjat processen att etablera en fabrik för storskalig...

Läs mer
Vattenfall


Norwegian och Widerøe ingår ett nära samarbetsavtal

Norwegian och Widerøe har idag undertecknat en avsiktsförklaring med avsikten att de två flygbolagen kommer att ha ett nära samarbete inom ett antal områden i framtiden....

Läs mer
Scantruck
Under en dag i juli månad reste rekordmånga 28 228 landgångsresenärer, vilket man inte uppmätt sedan en julidag 1996.

Över 1 miljon resande med ForSea under juli månad

Ressuget är tillbaka och sundet korsas åter frekvent, likt tiden före pandemin. Hemester är här för att stanna och resenärerna är många. Under juli...

Läs mer
BAB


Städrobot ger färre arbetsskador och renare kollektivtrafik

Lokalvårdsmetoder, kemikalier och robotar utvecklas snabbare än någonsin. Facility management-branschen påverkas av den tekniska utvecklingen i samhället och nya verktyg...

Läs mer
Disab
Green Cargo kommer att använda Re-lok till LKAB:s insatståg. På bilden drar de ståltåget 9107.

Green Cargo återfår förtroendet för LKABs insatstågtrafik

LKAB har valt Green Cargo som operatör för gruvbolagets transporter av insatsvaror mellan Luleå och Malmfälten. Affären bygger på ett flerårigt avtal som trä...

Läs mer
CL Specialglas


Autonomt drönarsystem kan rädda liv på haven

De senaste åren har tusentals flyktingar och migranter flytt över haven till följd av humanitära kriser runt om i världen. Nu utvecklar ett team från Chalmers ett...

Läs mer


SJ är åter lönsamt och investerar stort

En kraftigt ökad efterfrågan på klimatsmarta och bekväma tågresor gör att SJ kommit tillbaka till normala nivåer efter pandemin och är åter lö...

Läs mer

Hässleholms landsbygd behöver bara vänta 6 månader på fiberanslutning


I november 2021 tilldelades Open Infra stödmedel för att nå de hushåll, fritidshus och företag som ligger långt ut på landsbygden och som ännu inte har en...

Läs mer

Stora störningar efter storm

En storm drog under onsdagskvällen in över Sverige och orsakade stor skada för tågtrafiken. En nedriven kontaktledning gör att trafiken mellan Stockholm och Göteborg...

Läs mer

Eltel vinner upphandling gällande fiberarbeten för Borlänge Energi

Eltel har tecknat ett ramavtal avseende fortsatta fiberarbeten för Borlänge Energi. Avtalet gäller utbyggnad, service och underhåll, samt akut felavhjälpning för hela...

Läs mer


Inspektioner visar brister i sjöfarten på Östersjön och Nordsjön

Reseplanering, alkoholpolicy och förtöjning. Det är några av de utvecklingsområden som finns inom sjöfarten på Östersjön och Nordsjön, visar nya...

Läs mer
Visionsbild över depån.

Skanska bygger spårvagns- och bussdepå i Helsingfors

Skanska har tecknat avtal med Ruskeasuon Varikkokiinteistö Oy, ett dotterbolag till City Transport, om att bygga en spårvagns- och bussdepå i Helsingfors, Finland. Kontraktet är...

Läs mer


Ny VD för Luleå Hamn AB

Styrelsen för Luleå Hamn AB har utsett Anders Dahl till Verkställande Direktör från och med den 1 oktober 2022.


Anders Dahl arbetar idag som isbrytardirektör med ansvar...

Läs mer


Mest lästa
gardenor
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se