Facebook


Instagram

Avsiktsförklaring främjar biogas i Fyrbodal


2020-06-26

Regiontrafik, Dalsland.
Bild: Allan Karlsson
Regiontrafik, Dalsland.

Västra Götalandsregionen (VGR), Västtrafik och Fyrbodals kommunalförbund har tillsammans undertecknat en avsiktsförklaring för att fortsatt främja biogas i Fyrbodal. Nämnder och styrelser är eniga om att regiontrafiken ska köra på biogas och att produktion och användning av biogas spelar en fortsatt viktig roll som en del i omställningen till oberoende av fossila drivmedel för att klara klimatmålen.

I samband med upphandling av kollektivtrafik i Fyrbodalsregionen skrev Fyrbodals kommunalförbund till kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen att man ville ha förtydliganden om att biogasen fortsatt ska vara prioriterad för regiontrafiken, när stadstrafiken successivt nu elektrifieras.

– Vi hyste en viss oro för vad som skulle hända med biogasen när stadstrafiken i Trollhättan/Vänersborg skulle elektrifieras. Västtrafik är i dag en stor kund till hela biogasklustret i Fyrbodalsregionen, säger Martin Carling, ordförande i Fyrbodals kommunalförbund.

I en avsiktsförklaring är parterna nu överens om att Västtrafik ska prioritera användning av biogas i regiontrafiken, där kollektivtrafiken i Dalsland med trafikstart 2023 ingår.

Avsiktsförklaringen är undertecknad av Fyrbodals kommunalförbund (FK), Västra Götalandsregionen genom Kollektivtrafiknämnden (KTN), Regionutvecklingsnämnden (RUN) och Miljönämnden (MN) och Västtrafik.


Utveckling på biogasområdet
– Vi ville vara tydliga med att vår avsikt är att den regionala kollektivtrafiken i Dalsland och Götaälv dalen kommer att trafikeras med biogasdrivna bussar. Sammantaget kommer mängden biogas att öka i Västtrafiks fordonsflotta de närmaste åren. Västtrafik kommer att vara en viktig kund till biogasproducenterna även framöver, menar Ulrika Frick (MP) ordförande kollektivtrafiknämnden i VGR.

Man ska också utreda och stimulera en ökad användning och utveckling av biogas, inklusive inom produktion och distribution, och samarbeta kring biologiskt hushållsavfall och biogasproduktion.

– Sedan över 20 år finns breda samarbeten och utvecklingsprojekt som vi kan bygga vidare på om biogas mellan Västra Götalandsregionen och andra partner som högskolor och kommuner genom ramen för Kraftsamling Biogas och Biogas Väst, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande i VGR:s miljönämnd.

– Vi noterar också att exempelvis rederier och industrier visar ett större intresse för biogas. Det är en fördel att biogasanvändningen breddas till fler branscher. Västra Götalandsregionen kan hålla samman projekt och i övrigt underlätta för en sådan utveckling i näringslivet, säger Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden.

Avsiktsförklaringen har både ett kort- och långsiktigt perspektiv. Insatser och effekter i närtid bidrar till att skapa långsiktiga förutsättningar för biogasens utvecklingsmöjligheter både i Fyrbodalsregionen och hela Västra Götaland.Källa: Västra Götalandsregionen


Skriv utMed tjänsten kan kunder välja bussar eller tåg där det är få andra som reser.
Med tjänsten kan kunder välja bussar eller tåg där det är få andra som reser.

Få hjälp att välja bussar och tåg med gott om plats

Nu blir lättare att planera sina resor med bussar och tåg. Med Skånetrafikens app kan man nämligen få prognoser för hur många som reser. Tjänsten kan redan...

Läs mer
Malux transport
FlixBus dubbeldäckare.

FlixBus optimistiska inför det nya året

Det gångna året medförde många utmaningar och förändringar fö...

Läs mer
Pacetell
Första exemplaren av eldrivna eActros kommer till Sverige 2021.

Spännande 2021 för Mercedes-Benz lastbilar i Sverige

Mercedes-Benz lastbilar fortsätter att jobba stenhårt på den svenska marknaden....

Läs mer
Zinga
Den 10 000:e DAF-lastbilen som byggdes i Taiwan har levererats av Seiko Chen, ordförande för DAF-partnern Formosa Plastics Transport Corporation (höger) till Zhi-Yong Qiu, VD på Yong Yuan Transport Corporation (vänster).

Den 10 000:e DAF-lastbilen har byggts i Taiwan

I Dadu i Taiwan har den 10 000:e lokalt monterade DAF-lastbilen rullat av produktionslinjen –...

Läs mer
Vattenfall


DHL Express spelar en viktig roll i den europeiska logistiken av Covid-19-vaccin

DHL Express har levererat de första doserna av Covid-19-vaccinet till 10 europeiska lä...

Läs mer
Zugol 550


Mest lästa


Elpress 1

Broddson


Pacetell

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)infrasverige.se
Annonsering
annons(at)infrasverige.se